Asuminen

Näin vuokralaisia yritetään huijata: Pyydä saada yksi lukema näytille

Julkaistu:

Vuokra-asuminen
Vuokralainen, ole tarkkana vuokrasopimuksen kanssa. Tyypillinen vuokrahuijaus liittyy vesimittarin lukemaan.
Syksy saapuu ja opiskelijat etsivät sankoin joukoin uutta kotia opiskelijakaupungeista.

Kiireessä kannattaa olla tarkkana.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mukaan vuokralaisten tahallista sumuttamista tapahtuu edelleen valitettavan paljon. Liikkeellä voi olla ammattihuijareita, jotka tarjoavat vuokralle asuntoa, jota ei ole tosiasiassa olemassakaan.

Ilta-Sanomat on kertonut muun muassa tapauksesta, jossa brittimieheksi esittäytynyt henkilö pyysi kuopiolaisnaiselta tuhansia euroja töölöläisestä haamuasunnosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sumuttamista tapahtuu myös vuokrasuhteen aikana. Tyypillistä on, että vuokranantajat eivät tee pakollisia korjauksia ajallaan tai vesilasku laskutetaan vuokralaiselta epärehellisesti.

– Tavallisessa huijauksessa vuokranantaja kertoo laskuttavansa vesilaskun mittarilukeman mukaan, mutta lukemaa ei koskaan näytetä vuokralaiselle, Viita kertoo.


Vuokranantajaltakin voi pyytää takuuvuokraa

Toisinaan vuokralaisen sumuttaminen on tahatonta, mutta haitat vuokralaiselle ovat silti yhtä isot.

Suoranaista rahallista haittaa vuokralaiselle tulee tilanteesta, jossa muuttopäivä asuntoon lykkääntyy esimerkiksi viivästyneen remontin takia.

Ongelmat viivästystilanteissa ehkäisee yksinkertaisella kikalla.

– Myös vuokralaisella on oikeus pyytää vuokranantajalta takuuvuokraa sopimusehtojen täyttämisen turvaamiseksi, Viita kertoo.

Tietämättömyys voi haitata asumismukavuutta

Tahattomat lipsahdukset voivat häiritä vuokralaisen elämää monella tapaa.

Vuokranantaja voi muun muassa väittää, että asunto on hiljainen, vaikka ei olisi koskaan asunut asunnossa itse tai käynyt edes yhtiökokouksissa.

Myös välittäjät sortuvat lipsahduksiin.

– Välittäjä voi esimerkiksi kertoa, että taloyhtiössä on pesutupa, vaikka näin ei olisikaan.

Pieneltä vaikuttanut erehdys tulee vuokralaiselle kalliiksi, jos asuntoon ei mahdu pyykinpesukonetta ja pyykit täytyy kärrätä säännöllisesti muualle pestäväksi.

Yhteydenotot koskevat usein vakuuksia

Vuokralaiset ry:hyn otetaan vuosittain yhteyttä yli 8 000 kertaa. Suurin osa kyselyistä koskee vuokravakuutta.

– Monelle tuntuu olevan epäselvää, että korjauksen aikana ei voi pidättää täyttä vakuutta, jos on selvää että korvausvastuu on vain osa vakuussummasta, Viita muistuttaa.

Onko sinua huijattu tai yritetty huijata vuokramarkkinoilla? Miten? Lähetä viestiä osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Haluatko napata hyvän vuokra-asunnon?

  1. Suosi niitä asuntoja, joita vuokranantaja esittelee itse. Samalla pääset tutustumaan vuokranantajaan ja saat tietoa yhtiöstä ja sen asioista, kuten tulevista remonteista. Kysy vuokranantajalta hänen toiminnastaan vuokrasuhteissa sekä tulevaisuuden suunnitelmista vuokrattavan asunnon osalta
  2. Muista hyvät tavat näytössä. Tervehdi ja katso silmiin sekä mene ajoissa paikalle. Muista, että pukeutumisellakin kerrot itsestäsi!
  3. Pyri jäämään vuokranantajan/asuntoa esittävän välittäjän mieleen. Erityisesti tämä korostuu, mikäli näytössä on paljon asunnonhakijoita. Kerro itsestäsi lyhyesti vuokranantajalle tai asuntoa esittelevälle välittäjälle.
  4. Voit myös laatia vuokranantajalle annettavan tiiviin CV:n, jossa kerrot hieman itsestäsi, harrastuksistasi, mahdollisesta työpaikastasi/opiskeluistasi, maksukyvystä ja siisteydestä.
  5. Muista myös irtisanoa vanha vuokrasopimuksesi ajoissa! Toistaiseksi voimassa olevissa vuokrasuhteissa vuokralaisen irtisanomisaika on 1 kk ja irtisanomisaika alkaa lain mukaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jona irtisanominen on suoritettu, jos muuta ei ole sovittu.
  6. Jos ja kun saat asunnon, allekirjoita sopimus vasta, kun ymmärrät sen ehdot. Jos et ymmärrä jotakin, pyydä lisäaikaa. Tehty sopimus sitoo molempia osapuolia, siis myös sinua. Peruutusmahdollisuutta ei ole!
Lähde: Vuokralaiset ry

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt