Tässä on Suomen vanhin asuinrakennus: kuutiomainen linna Maskussa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tässä on Suomen vanhin asuinrakennus: kuutiomainen linna Maskussa

Suomen vanhinta asuinrakennusta etsiessä vastaus ei löydy helpolla.

Kankaisten kartanolinna sijaitsee Maskussa.

9.7.2018 11:20

Suomen rakennuskanta on varsin uutta. Vanhoja, ennen vuotta 1921 valmistuneita rakennuksia, oli vuoden 2016 tilaston mukaan vain viisi prosenttia rakennuskannasta.

Silti kesäkaupunkien kujilla kulkiessa tulee vastaan paikkoja, jotka huokuvat historian havinaa.

Vanhoissa puutalokaupungeissa riittää ihmeteltävää. Loviisan vanhin puurakennus Degerby Gille on vuodelta 1695. Sekä Turun että Helsingin vanhimmat säilyneet asuinrakennukset ovat puolestaan 1700-luvulta.

Jomalan kirkko, Ahvenanmaa

Koko Suomen mittapuulla vanhimpien rakennusten listaaminen onkin sitten jo paljon mutkikkaampaa, sillä rakennusajat ovat olleet pitkiä ja rakennuksia on muutettu useaan otteeseen vuosisatojen kuluessa.

Jomalan kirkon sisätilat.

Museoviraston Satu Kähkönen osaa kuitenkin auttaa. Kähkösen mukaan kysymykseen Suomen vanhimmasta rakennuksesta ei ole yksiselitteistä vastausta. Vanhimpana pidetään kuitenkin Jomalan kirkkoa Ahvenanmaalla.

– Se on ajoitettu 1200-luvun loppupuolelle, Kähkönen kertoo.

Jomalan kirkko, läpileikkaus värillinen, uniikkikuva, akvarelli ja lyijykynä

Jomalan kirkkoa pidetään myös Suomen ainoana aitona romaanisena kivikirkkona, vaikka siinä on myös goottilaisia yksityiskohtia. 1900-luvun alkupuolella kirkosta löydettiin myös kalkkikiviveistos, jonka uskotaan veistetyn ennen 1250-lukua.

Suomen vanhin asuinrakennus

Suomen vanhimpana säilyneenä asuinrakennuksena pidetään Kankaisten kartanolinnaa, Kähkönen kertoo.

– Sen vanhimmat osat ovat mahdollisesti 1400-luvun lopulta.

Kankaisten kartanolinna sijaitsee Maskussa.

Kartano sijaitsee Maskussa.

Ylemmän aateliston rakennuttama linna on kolmikerroksinen ja muodoltaan lähes kuutiomainen. Rapatussa linnassa on telttakatto.

Lähteet: stat.fi, Hiekkanen, Markus: Suomen keskiajan kivikirkot. 3. uudistettu painos. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2014, Immonen, Visa: ”Kivikirkkojen ajoittamisen vaikeus”. Tieteessä tapahtuu 5/2004, rky.fi, visitåland.com,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?