4 asuntomessujen saunaa: yksi kuin mökillä, toinen täynnä teknologiaa

Porin asuntomessusaunoissa perinteinen kohtaa modernin teknologian.

IS tutustui asuntomessujen tarjontaan.

7.7.2018 15:00

Saunatrendit muuttuvat hitaasti mutta varmasti. Perinteisen rinnalle tarjotaan nyt teknologiaa, joka helpottaa niin saunavalmisteluja kuin lihasjumejakin.

Ilta-Sanomat tutustui Porin asuntomessukotien saunaosastoihin.

Perinteinen sauna ohjauskeskuksella

Messukotien saunoista suurin osa on skandinaavisen tyylikkäitä ja perinteisen vaaleita. Solid House Kodit -messukohteesta löytyy vaalea pikkusauna, joka on erotettu pesuhuoneesta pelkällä lasiseinällä.

Saunassa on digitaalinen ohjauskeskus, joka helpottaa saunomiskokemusta.

Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kertoo Ilta-Sanomille, että teknologia mahdollistaa saunan etäohjauksen. Useimmat ohjauspaneelit voi asentaa sinne, minne haluaa, esimerkiksi saunaan, kylpyhuoneeseen tai olohuoneeseen.

Teknologian avulla saunan voi myös laittaa päälle etäohjauksella, vaikkapa hyvissä ajoin ennen mökille saapumista.

Nykyaikainen perinnesauna

Messujen persoonallisin sauna sijaitsee kohteesta numero 16. Rakentaja Juha Heinon Bunkkeri on yli 80-vuotias talo, joka on remontoitu perinteitä kunnioittaen.

Perinteet näkyvät myös saunassa. Tunnelma muistuttaa suomalaista mökkisaunaa.

Ja vähän sellainen se onkin, sillä Heinon saunassa on käytetty Kastee-järjestelmää, jonka tarkoituksena on kopioida perinnesaunan ilmankosteutta. Järjestelmä sumuttaa automaattisesti vettä kiukaaseen sijoitetusta suuttimesta ja pitää saunatilan ilmankosteuden halutunlaisena.

Näyttäviä yksityiskohtia

Vaalean puun suosio on vahva, mutta muutama vuosi sitten suosituiksi tulleet mustat saunat eivät nekään ole jääneet pelkiksi tähdenlennoksi.

Messusaunoissa nähdään myös näyttäviä yksityiskohtia, kuten pallomainen Globe-designkiuas.

Hybridisauna

Saunaan mennään tulevaisuudessa hoitamaan kipeitä lihaksia myös Suomessa, väittää Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

Keski-Euroopassa yleiset infrapunasaunat tekevät tuloaan Suomeen. Infrapunasaunan ja perinteisen sähkösaunan yhdistävä hybridisauna esiteltiin messuilla Talo Luviassa.

Parjuharjun mukaan infrapunasauna sopii erityisesti kiireisille saunojille, sillä sauna on heti valmis. 15 minuuttia lämmössä riittää, ja lihakset rentoutuvat.

– Infrapuna tunkeutuu pehmytkudosten läpi. Siksi se sopii lihasjumeista kärsiville, sanoo Pajuharju.

Kerroimme aiemmin myös asuntomessujen ”tavallisimmasta talosta”, jossa sisustusbudjetti oli ennätyksellisen pieni: Tässä on asuntomessujen tavallisin koti - upea sisustus kierrätyskontin löydöillä

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Porissa 6.7.-5.8.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?