Espoolaislähiön harmaat elementtitalot kokevat muodonmuutoksen – ”Vastaavaa ei löydy muualta”

Espoon Karakallio on muuttumassa hiljalleen ulkoilmagalleriaksi, jollaista ei ole nähtävillä missään muualla maailmassa. Lähiöstä löytyy muun muassa näyttävä muraali, joka on ikuistettu harmaan kerrostalon seinään.

Karakallion asuinalue muuttuu ulkoilmagalleriaksi, kun Karakallio Creative -hanke elävöittää aluetta. Tämä muraali löytyy Karakalliotie 5:stä.

3.7.2018 17:49 | Päivitetty 4.7.2018 10:59

Espoon Karakallion alue tunnetaan luonnonläheisenä asuinalueena, jonka leimallinen piirre ovat paitsi näyttävät, korkeuksiin kurottavat kalliomaastot, myös harmaat kerrostalot, joista monet ovat 1960-luvulta.

Karakallio tunnetaan 1960-1990-luvun kerrostaloistaan.

5 500 asukkaan asuinalueen lähiö kokee lähitulevaisuudessa muodonmuutoksen, kun Karakallio Creative -hanke elävöittää aluetta taiteella ja tapahtumilla. Hankkeen on pannut alulle Upeart-kollektiivi, joka tunnetaan eri puolille Suomea maalatuista muraaleista. Ilta-Sanomat on kirjoittanut muraaleista aiemmin. Lue lisää: Espoolaistalon seinään valmistui valtava kunnianosoitus sen ensimmäisille asukkaille: ”Ovat asuneet tässä 50 vuotta”

Taiteilija inspiroitui Suomen luonnosta

Espoon Karakallion alueesta ei ole tulossa muraalitaiteen keskittymää, vaan asuinaluetta kehitetään monipuolisesti muun muassa vihertaiteella, osallistavilla installaatioilla, viher-, lasi-, ja yhteisötaiteella sekä erilaisilla tapahtumilla.

Karakalliosta löytyy toki myös muraaleita. Kuvataiteilija Teemu Mäenpään teos valmistui viime vuonna osoitteeseen Karakalliontie 1.

Osoitteesta Karakalliontie 5 löytyy uusi, maailmankuulun taiteilijan Pastelin teos.

Muraalissa näkyy suomalainen luonto.

Pastel lensi Suomeen työtä varten keväällä, ja haki inspiraatiota luonnosta, joka oli tuolloin vasta heräämäisillään. Karusta luonnosta löytyi lopulta maalattavaa.

Talo, jonka seinä hohkasi aiemmin vähäeleisen ankeana, on nyt täynnä karhiaisia, kuusamaa ja ratamoita. Täyteläinen teos mukautuu Karakallion luonnonläheiseen ympäristöön ja rikastuttaa alueen kaupunkikuvaa.

Muraali on Pastellin tekemä.

Taiteilija haluaa työllään herätellä ihmisiä miettimään, minkälainen ympäristömme on ollut ennen ihmisiä. Pastelin mukaan kasvit symboloivat alkuperäämme, vaikka nyky-yhteiskunnassa tämä helposti unohtuu.

Suomi maailmankartalle

Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris painottaa Ilta-Sanomille, että Karakallio Creative tarkoittaa paljon muutakin kuin seinätaidetta.

Karakalliosta on kehittymässä ulkoilmagalleria, jonka tarkoituksena on nostaa Suomi maailmankartalle. Kokeilua Fanaris pitää yhtenä kiinnostavimpana kohteena julkisen taiteen kentällä.

– Vastaavaa hanketta ei löydy mistään muualta, Fanaris sanoo.

Paikalliset osallistuvat tekemiseen.

Teosten tekemisessä ovat mukana myös Karakalliossa asuvat paikalliset. Kuvataiteilija Tiina Herttuan johdolla syntyy vaikuttava yhteisötaideteos, jota työstetään muun muassa osallistavissa pajoissa ja asukastapaamisissa.

– Tulokset ovat nähtävillä viimeistään vuoden 2019 loppupuolella.

Korjattu Teemu Mäenpään nimi 4.7.2018 klo 10.58.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?