Asuminen

7 perusvirhettä, joihin talon maalaaja sortuu: ”Kallein ei välttämättä ole paras”

Julkaistu:

Maalaaminen
Näillä seitsemällä ohjeella vältät talon maalaamisen perusvirheet.
Aurinko paistaa, ja on mitä ihanteellisin sää aloittaa pitkään mielessä muhinut urakka, talon maalaus.

Ennen kuin ryhdyt urakkaan, lue nämä ohjeet. Moni nimittäin aloittaa maalaamisen ilman miettimistä. Virheet voivat pilata lopputuloksen.

Biltema kertoo tiedotteessaan seitsemän mokaa, joita taloa maalatessa kannattaa välttää. Asiantuntijana toimii Bilteman maaliasiantuntija Frode Jørgensen.

1. Maalaat huonolle ja likaiselle pinnalle

Vanhan maalin poistaminen heti alkuun on tärkeää, ja sen tekee helpoiten kaapimella ja teräsharjalla. Raaputtamisen jälkeen esiin tulleet paljaat kohdat pitäisi pohjustaa hyvin ennen varsinasta maalaamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos irtoilevaa vanhaa maalia ei poista, voi käydä niin, että uusi kerros alkaa hilseillä jo hyvin lyhyen ajan päästä, Bilteman maaliasiantuntija Frode Jørgensen kertoo tiedotteessa.


Tämän jälkeen julkisivu tulisi pestä hyvin, jotta maalauspinta olisi mahdollisimman puhdas. Huuhtele julkisivupinnat ensin vedellä, levitä niille sitten julkisivunpesuainetta paineilmaruiskulla ja pese ne puhtaaksi harjalla. Lopuksi huuhtele vielä vedellä.

– Julkisivunpesuaine on vahvaa, joten käytä käsineitä ja suojalaseja, peitä ikkunat ja siirrä kukat ja kasvit syrjään, Jørgensen muistuttaa.

2. Valitset maalin väärin

Pohjustus ja maali voivat suojata taloasi hyvin useita vuosia. Eri tuotteiden laadussa ja kestävyydessä on kuitenkin isoja eroja. Kun valitset oikean maalin, ei taloa tarvitse maalata uudelleen jopa 15 vuoteen.

– On myös tärkeää, että maali vastaa hyvin toimivuus-, ympäristö- ja terveysvaatimuksia. Kallein ei välttämättä ole paras, ja on olemassa erittäin hyviä vesipohjaisia vaihtoehtoja, Jørgensen kertoo.

3. Maalaat kostealle pinnalle

Anna julkisivupintojen kuivua ainakin vuorokauden ajan pesun jälkeen. Varjokohdat kuivuvat hitaammin kuin aurinkoa saavat pinnat. Jos kärsimättömänä maalaat kostealle pinnalle, kosteus voi jäädä seinän sisään, mikä voi aiheuttaa vaurioita ja maalin hilseilyä.

– Puun kosteustason voi selvittää kosteusmittarilla. Jotta maalaamisen voisi aloittaa, kosteusprosentin pitäisi olla alle 18. Myöskään sadesäällä ei ole hyvä maalata, Jørgensen opastaa.


4. Roiskit maalia kaikkialle

Levitä terassin lattialle suojamuovia. Käytä maalarinteppiä ikkunoiden ja muiden pintojen suojaamiseen. Jotta maalaaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin ikkunanpielien kohdalla, kannattaa varata työhön myös pienempiä, ohuempia siveltimiä.

– Mikäli maalia kuitenkin pääsee roiskumaan, voit huuhdella roiskeet pois vedellä. Kannattaa kuitenkin olla nopea, ettei maali ennätä kuivua kiinni, Jørgensen sanoo.

5. Et huolehdi turvallisuudesta

Jos joudut kiipeämään tikkaille ylettääksesi maalaamaan, varmista, että tikkaat ovat tukevat ja etteivät ne pääse liukumaan tai kaatumaan. Paras varmistus on pyytää joku avuksesi pitämään tikkaista kiinni siihen saakka, että olet taas turvallisesti kiivennyt alas.

– Vaihtoehtoisesti voit hankkia teleskooppivarren, johon siveltimen tai telan voi kiinnittää. Pitkän varren avulla ylettää hyvin useiden metrien korkeudelle, jolloin tikkaita ei välttämättä tarvitse lainkaan, Jørgensen sanoo.

6. Maalaat suorassa auringonpaisteessa

Suora auringonpaiste voi kuivattaa maalin liian nopeasti, ja seinään voi jäädä ikäviä raitoja. Paras valinta onkin pilvinen sää, ja yli viiden asteen lämpötila.

– Jos kuitenkin joudut maalaamaan aurinkoisena päivänä, huolehdi maalattavan kohdan varjostamisesta terassipurjeella, markiisilla tai jollain vastaavalla sääsuojalla, Jørgensen neuvoo.


7. Käytät liian paljon maalia

Moni haluaa peittää pinnan mahdollisimman hyvin ja ottaa siksi telaan liian paljon maalia kerrallaan. Liian suuri määrä maalia voi kuitenkin toimia täysin päinvastoin, kuin on tarkoitus.

– Maalaa mieluummin useita ohuita kerroksia päällekkäin. Työskentele ylhäältä alaspäin suuntautuvin vedoin. Jos maalaat telalla, kannattaa jälki viimeistellä vielä siveltimellä. Tällöin vältät maalivalumat, ja lopputuloksesta tulee siisti, Bilteman Frode Jørgensen kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt