Muuten rasialle ei annettu sen suurempaa arvoa. Suoraan sanottuna Hokkanen ei pitänyt rasiaa kovinkaan arvokkaana. Siksi perintöesine hautautui vuosiksi kaapin pohjalle ja jäi unohduksiin.
Nykyään suvun teak-rasia sijaitsee Soile Hokkasen kodin paraatipaikalla, näkyvillä vitriinikaapissa.
Sinne se siirrettiin, kun Hokkanen sai tietää, minkälainen arvoyksilö oikeasti on kyseessä.
Isänisän 60-vuotislahjaksi saama teak-rasia on todellisuudessa nimekkään suunnittelijan, Bertel Gardbergin työ. Suuri yleisö tuntee Gardbergin etenkin aterimista, esimerkiksi kaikkien tuntemasta Carelia-sarjasta.
Suunnittelijan nimen Hokkanen sai ongittua Facebookin vanhoihin esineisiin erikoistuneesta ryhmästä.
– Laitoin kuvan rasiasta Facebookiin ihan huvimielessä. Ajattelin, että joku saattaisi tietää esineen alkuperäisen käyttötarkoituksen.
Esineen alkuperäistä käyttötarkoitusta Hokkanen ei saanut selville, mutta ryhmäläiset kertoivat, että vastaavan rasian vasarahinta Hagelstamin huutokaupassa oli ollut aiemmin 260 euroa. Gardebergin rasioita on huutokaupattu tätäkin kovemmilla hinnoilla. Esimerkiksi Bukowskis-huutokaupassa tiikkinen teepurkki myytiin aiemmin vasarahintaan 1 300 euroa.
Hinnan kuuleminen yllätti, vaikka rasia oli Hokkasen mielestä ollut aina kaunis.
– Sen sisällä on muun muassa kaksi symmetristä lokeroa. Kannen reunasta löytyy vuosileima K7, eli 1963.
Teak-rasian tarina on hyvä esimerkki ullakkolöydöistä, joita suomalaiset tekevät jatkuvasti. Perintönä saatu esine voi olla rahallisesti arvokas, tai lähtöisin kuuluisan suunnittelijan työpöydältä.
Tietoa on nykyään helppoa hakea. Facebookin vertaisryhmistä löytyy asioista tietäviä. Myös perinteiset huutokauppakamarit auttavat esineiden jäljille.
Hokkasta tieto rasian suunnittelijasta hymyilyttää, mutta rahoiksi hän ei aio löytöään lyödä.
– Esine jää ehdottomasti jälkipolville, jommallekummalle pojistani.
Ehkäpä puisesta boksista pidetään vastedes kuitenkin hieman parempaa huolta. Tätä varten Hokkanen on jo kysynyt vinkkejä hopean putsaamiseen. Rasian hopealaattaa kaipaa kipeästi kiillottamista.
Tavaralöydöistä ja vanhojen esineiden arvosta kerrotaan lisää Ilta-Sanomien uudessa erikoisjulkaisussa Kotisi aarteet.