Sarjakuvakeräilijä Marko Leppälän mukaan osa 1950- ja 1960-luvun lännenlehdistä ja seikkailusarjoista on menettänyt kiinnostavuuttaan.
– Se ei koske Tex Willeriä eikä Korkeajännityssarjaa, mutta vaikkapa Sarjakuvalehti, joka oli 1949 Suomen ensimmäinen sarjakuvakuvalehti, on tullut alas kovaa vauhtia. Nyt sen ensimmäisen vuoden numeroita saa jopa parilla kympillä. Lastenlehdistä Nakke ja Retu eivät koskaan ole olleet kovin arvokkaita. Nyt Naken 1950-luvun numeroita saa muutamilla euroilla, mikä on sääli, sillä se oli hyvä lehti, Leppälä sanoo.
– Aku Ankan Lumikki-numero vuodelta 1952 on halutuin ja arvokkain, vaikka sekin on laskenut. Huonokuntoisen Lumikin voi saada 500–1000 eurolla, mutta kaksi vuotta sitten Helsingin kirjamessujen yhteydessä myytiin tamperelaisen suurkerääjän kokoelmasta Lumikki 7 100 eurolla.
Samassa huutokaupassa myytiin Kalevalan ensipainos vuodelta 1835 2 600 eurolla.
Silti hyväkuntoisen Lumikin arvo on Leppälän mukaan jossain 3 000–4 000 euron ja priimahkon 6 000–7 000 euron tietämillä.
– Aku Ankan näytenumeron arvo oli parhaimmillaan useita tuhansia euroja, mutta 3–4 vuotta sitten markkinoille tuli samanaikaisesti useita priimakappaleita. Nyt sellaisen lehden voi saada muutamalla tonnilla. Huonokuntoisia voi saada 500:llä.
– 1950-luvun lopun lehtiä voi saada 10–20 eurolla. Eli vuoden 1954 jälkeen Aku Ankkojen arvo putoaa nopeasti.
Aku Ankan Lumikki-erikoisnumeroa on kaupattu todella kovaan hintaan. Yllä olevalla videolla esitellään numeroa, josta pyydettiin viime vuonna messuilla lähes 13 000 euroa.
Aku Ankan Davy Crockett -erikoisnumero 9C/1956 on tullut alas huippuvuosista, mutta silti siitä joutuu maksamaan kunnosta riippuen 100–800 euroa.
– Aku Ankan ykkösnumero vuodelta 1952 myytiin jopa 1 500 eurolla, mutta nyt sitä saa 500–600:lla. Vuoden 1952 loppupään numeroista 11 on yllättävän harvinainen.
Leppälän mukaan moni arvostaa 1952 kuutta ensimmäistä Aku Ankkaa sen vuoksi, että ne on painettu Sanoman laakapainossa ja niiden värit ovat paremmat kuin minkään Aku Ankan sen jälkeen.
– Vuoden 1953 ykkösnumero on harvinainen, mikä on osin mystistä.
Leppälä arvelee lehtien ykkösnumeroiden harvinaisuuden ja arvokkuuden syyksi sitä, että jos lehtiä niputettiin vintille tai kellariin, niin ykkösnumero pantiin usein pinon päälle ja se vaurioitui, haalistui ja meni pilalle helpommin kuin nipun muut numerot.
– Joulunumerot ovat myös harvinaisempia, sillä niitä on kenties luettu enemmän.
Aku Ankan vuoden 1960 priimakuntoisten lehtien arvo on kymmenen euron kieppeillä. 1960-luku on 4–10 euron nurkilla ja puolen vuosisadan takaisia Akuja saa jo neljällä eurolla. Akun levikki kasvoi koko ajan, ja vaikka sen paperin laatu oli entistä huonompaa, niin silti siistejä kappaleita myös säästyi koko ajan enemmän.
Aku Ankan taskukirja on vuodesta 1970 ilmestynyt sarja, joka alkoi kirjalla Mikki Kiipelissä.
– Joskus viisi vuotta sitten niiden arvot olivat korkeimmillaan, kun liikkui useita miltei priimoja numeroita. Silloin Mikki kiipelissä -kirja oli jotain 1 200–1 500 euroa, mutta sekin on laskenut niin, että siisti kappale on jossain 500 euron nurkilla.
Taskukirjan viisi ensimmäistä numeroa ovat muutaman sadan nurkilla. Ja numeron 20 jälkeen puhutaan jo alle kympin hinnoista.
– Poikkeuksen tekee nro 13, jossa oli tavallista huonompi liima, niin, että se hajosi lukiessa käteen. Priimakuntoisena sen arvo on sadoista euroista eteenpäin. Kohtuukuntoisestakin voi saada 50, kertoo sarjakuvakeräilijä Marko Leppälä.
Ilta-Sanomien uudessa erikoisjulkaisussa Kotisi aarteet käsitellään laajasti vanhojen tavaroiden rahallista arvoa ja löytöjen tekemistä. Marko Leppälä kertoo kyseissä julkaisussa lisää vanhojen sarjakuvien hinnoista.
Jutun videolla SS Libricon -antiikkiliikkeen Santeri Saukkonen esittelee Aku Ankan -erikoisnumeroa, jonka pyyntihinta on 12 800 euroa. Sen liike sai edesmenneeltä keräilijältä.