Pike nappasi parhaan saunavuoron – ilmoitustaululle ilmestyi heti tarkkanäköinen lappu - Asuminen - Ilta-Sanomat

Pike nappasi parhaan saunavuoron – ilmoitustaululle ilmestyi heti tarkkanäköinen lappu

Lenkkisaunat hirvittävät ja houkuttavat, toiset eivät käy mielellään edes asuntojen saunavuoroilla.

21.6.2018 13:46

Kirjoitimme aiemmin kerrostalojen saunavuoroista. Isännöitsijöiden mukaan sekä asuntojen omat saunavuorot että lenkkisaunominen ovat viime aikoina vähentyneet huomattavasti.

Taloyhtiöiden saunat herättivät vilkasta keskustelua myös Ilta-Sanomien lukijoiden keskuudessa. Ihmisillä on hyvin erilaisia kokemuksia siitä, miten saunavuorot tulisi järjestää vai kiinnostavatko ne ollenkaan.

Naapurit änkeävät tai kyttäävät

Eräillä lukijoilla on varsin negatiivisia muistoja kerrostalosaunoista.

– On pitänyt lopettaa saunavuoro kun yksi naapureista änkesi aina sinne. Ei ollut omaa vuoroa varannut, eikä makseta toisten saunomisesta, muttei auttanut isännöitsijälle sanoa, nimimerkki Ei ikinä tilittää.

– Sen jälkeen onkin asuttu asunnossa jossa on oma sauna, saa lämmittää just silloin kun haluaa eikä kukaan tule kesken kaiken.

Myös nimimerkki Pike on saanut takavuosina kärsiä naapurin tempauksista.

– Kävin aikanaan taloyhtiömme saunassa useammin. Paras vuoro minulle on viimeinen (klo 21–22), kun sitten ei ole niin kova hoppu pois.

– Sekin ylellisyys kostautui, kun varaustaululle oli ilmestynyt lappu: ”Mutta kuka saunoi klo 22–22.30?” Kerrostalokyttääjä oli ollut korva saunan ovessa kiinni. Nykyään saunon uimahallissa tai kylpylässä, sillä niissä saa olla niin kauan kuin lystään.

Moni lukija kertoo naapurin häirinneen tavalla tai toisella rentouttavaa saunavuoroa.

Lenkkisaunat kunniaan

Nimimerkki Kaverit kans antaa pitkät mahdollisille naapurien nokankoputuksille. Hän kiittelee lenkkisaunamahdollisuutta, sillä se on mainio tapa viettää laatuaikaa ystävien kanssa.

– Lenkkisauna on ahkerasti käytössä, kun kavereiden kanssa joka viikko kokoonnutaan. Antaa kyylien vikistä, ei siitä haittaa kenellekään ole että me siellä saunotaan, hän sanoo.

Toinen lukija haikailee takavuosien lenkkisaunabuumin perään.

– On sääli, että yhteisöllisyys kuihtuu myös lenkkisaunavuorojen käyttäjien vähenemisen myötä. Itselleni yksineläjänä kerrostalossa lenkkisaunavuoro on ollut yksi viikon kohokohdista, kun on saanut tutun naapurin kanssa vaihtaa muutaman sanan vaikka säästä tai viime aikojen tapahtumista, Lenkkisaunat käyttöön fiilistelee.

– Vaikenemisen kulttuuri merkitsee välinpitämättömyyttä ja toisen ihmisen väheksymistä. Sellaisen negatiivisen kierteen katkaisemiseksi ja synkkyyden torjumiseksi taloyhtiön lenkkisauna on hyvä vaihtoehto, hän jatkaa.

Nimimerkki Jokikoneinen taasen kertoo perinteisten sukupuolen mukaan määritettyjen saunavuorojen muutoksesta, joka oli hänen talonsa lenkkisaunalle pelastus.

– Meillä lenkkisaunasta tuli suosittu koko talon, mutta erityisesti nuorempien keskuudessa, kun se muutettiin yhteissaunaksi. Nyt jokainen voi käydä kun haluaa, eikä tarvitse osua juuri siihen naisten tuntiin. Varsinkin nuoret pariskunnat kiittelivät sitä että voivat sekä lenkkeillä että saunoa yhdessä.

Myös MT-nimimerkillä on myönteisiä ajatuksia talonsa saunasta, johon sisältyy uima-allaskin.

– Meillä on talossa lenkkisauna ja minulla oma vakiovuoro. Käyn molemmissa. Joskus varaan vuoron myös jonakin toisena päivänäkin. Meillä on kätevä systeemi, saunan voi perua ja varata joustavasti. Saunat pidetään siisteinä, remontoidaan säännöllisesti, hoidetaan ja huolletaan. Uima-allas on tietysti ehdoton plussa.

Sauna kuuluu suomalaisten viikkorutiineihin yhä vähenevissä määrin.

Saunominen ei nappaa

Eräät lukijat kuitenkin tyrmäävät lenkkisaunojen nostalgisoinnin ja toteavat, etteivät ne ole lainkaan tätä päivää.

– Oma talo on kyllä niin hämärää hamppusakkia täynnä, ettei viitsi missään yhteissaunassa käydä. Saunan pukuhuoneen oveakaan ei taida edes lukkoon saada, nimimerkki ollutta ja mennyttä kertoo.

– Samasta syystä en käytä pesukoneita, kun en jaksa olla siinä valvomassa pesua, ettei vaatteita pöllitä. Tuollaiset tiiviit kerrostaloyhteisöt alkavat olla utopiaa nykypäivänä. Kivaahan se olisi saunaa täällä käyttää ja muuta, mutta ei.

Nimimerkkiä Petri taasen kismittää taloyhtiön saunan järkyttävä sotku, joka syö viimeisetkin saunomishalut.

– Sauna on niin törkyisessä kunnossa, ettei sinne ole ihmisillä mitään asiaa. Siivooja tulee alkuviikosta hakkaamaan saunalle seiniä ja pudottelemaan muovikauhoja ja ämpäreitä. Tämä metelöinti alkaa jo ennen kuutta jotta ihmiset varmasti heräävät ja kuulevat, että töissä ollaan, hän kuvailee.

– Mitään siellä ei kuitenkaan siivota, terveyssiteet lojuu lattialla viikkoja täysien roskakorien vieressä. Lattiaviemärit on täynnä hiuksia ja muuta töhnää. Asiasta on sanottu, mutta muutosta ei siisteyteen ole tullut. Saunassa tuskin kukaan on vuoteen siivottomuuden vuoksi käynyt. Kuusi euroa silti menee joka viikko niiltä, jotka ovat nimensä saunalistaan aikanaan laittaneet.

”Mutta etteikö lauantaina?”

Mieluinen ja sopiva saunapäivä jakaa sekin mielipiteitä.

– Saunavuoro meidän uudessa talossa olisi kiva, mutta ainoat tarjolla olevat vuorot on perjantaina ja lauantaina, eikä vapaita tietenkään ole. Viikolla kävisi minulle, mutta silloin ei tarjota, Tyttö saunoo kertoo.

– Lauantai ja sauna ovat erottamaton yhdistelmä. Toki muinakin päivinä saunotaan, mutta etteikö lauantaina? Yleensä erityisesti vielä klo 16-21 välillä. Mutta lauantai ja sauna, todellakin! Ipe huudahtaa.

Onko sinulla kokemuksia heippalapuista? Kerro alla tai lähetä mahdollinen kuva osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?