Lauri, 20, löysi kierrätyskeskuksesta 35 euron halpistuolin – se olikin himoittu Alvar Aallon mestariteos

Lauri Heikkilä selaili kierrätyskeskuksen verkkosivuja. Yhtäkkiä hän tajusi, että osui kultakimpaleeseen.

Lauri Heikkilä, 20, on tehnyt kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista hienoja löytöjä. Tässä näkyy löytöjen löytö, Nojatuoli 402.

21.6.2018 10:25

Toiset jäävät koukkuun luonnossa liikkumiseen, joillekin vanhojen tavaroiden etsiminen tuottaa samanlaista mielihyvää.

Helsinkiläinen Lauri Heikkilä, 20, vertaa kirpputoriharrastustaan kalastamiseen. Jännitystä lisää se, ettei koskaan tiedä, mitä milloinkin tulee vastaan.

Siksi Heikkilän vatsassa on kirpputoripäivänä aina vähän perhosia. Joka kulman takaa voi löytyä uusi ihme.

Nuorimies on harrastanut kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa kulkemista muutamia vuosia. Heikkilän pikkukoti Kalliossa on jo täyttynyt tunnetuista ja vähemmän tunnetuista muotoiluhelmistä. Harrastuksessa kiehtoo se, millä tavalla esineet voivat kertoa suunnittelijan maailmasta ja ajatuksista.

– Pidän siitä, että kotoa löytyvillä esineillä on tarina. Esineitä myös arvostaa enemmän, kun niiden eteen on nähnyt hieman vaivaa.

 Kaivoin nopeasti kierrätyskeskuksen numeron, sillä olin toisella paikkakunnalla, enkä päässyt hakemaan tuolia heti.

Design-harrastajan kotoa voi bongata tuttuja keräilyesineitä: ikkunalaudalla nököttää Oiva Toikan Sieppoja 70-luvulta ja toisaalta löytyvät Kaj Franckin värikkäät Kimara-juomalasit.

Lisa Johansson-Papen valaisin on nurkassa siinä kohtaa, jossa Heikkilä istuu iltaisin lukemassa pääsykokeisiin. Lukupaikkana toimiva tuoli, Nojatuoli 402, on Heikkilälle aivan erityinen.

Se löytyi, kun Heikkilä selaili muutama vuosi sitten kierrätyskeskusten verkkosivuja. Ajaton Alvar Aalto -klassikko ei ilmeisesti ollut tuttu kierrätyskeskuksen väelle, sillä hinta oli edullinen, vain 35 euroa.

Nojatuoli 402 on Alvar Aallon klassikkotuoli, jota pidetään modernin huonekalusuunnittelun mestariteoksena.

Heikkilä tajusi, että hänellä olisi kohta käsissään aarre.

– Kaivoin nopeasti kierrätyskeskuksen numeron, sillä olin toisella paikkakunnalla, enkä päässyt hakemaan tuolia heti. Henkilökunta lupasi tehdä poikkeuksen ja varasi tuolin minulle, sillä tulin hakemaan sitä sen verran kaukaa.

Seuraavana päivänä löytö oli hänen. Hyvinkäältä kotiin ajoi onnellinen mies. Tuoli oli osoittautunut aidoksi ja se oli kaiken lisäksi niin hyväkuntoinen, ettei päällys vaatinut uudelleenverhoilua.

Ikkunalaudalla nököttää Oiva Toikan Sieppoja.

Nykyään Heikkilän kierrätyskeskuslöytö on sijoitettuna huoneen valoisimpaan kohtaan. Paikka on kodin mukavin. Siitä pitää huolta nojatuolin joustava puurunko, joka myötäilee istujan liikkeitä.

– Tuoli on päällystetty vaalealla niinikankaalla. Haluan säilyttää tuolin mahdollisimman alkuperäisenä, joten vieraille olen sanonut, että tässä nojatuolissa ei punaviiniä juoda.

 Huutokauppamme sai vuoden 1933 vastaavasta tuolista 10 000 euroa.

Meklari Jukka Takala pitää Heikkilän löytöä onnistuneena, sillä tuoli on hienossa kunnossa ja sen kangas alkuperäistä klassikkokangasta. Takalan mukaan hyväkuntoisen Nojatuoli 402 -klassikkotuolin lähtöhinta on huutokaupassa 500–600 euroa.

– Hinta voisi vielä kansainvälisessä huutokaupassamme noustakin, Takala sanoo.

Meklari Mikael Schnitt muistuttaa, että Alvar Aallon klassikon hinta riippuu sen iästä.

– Huutokauppamme sai vuoden 1933 vastaavasta tuolista 10 000 euroa. Arvelen, että Heikkilän tuoli on 60–70-luvuilta, joten sen hinta liikkuu 500 euron molemmin puolin.

Yllättävän arvokkaista tavaralöydöistä sekä vanhan tavaran hinnoittelusta voi lukea lisää Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Kotisi aarteet.

Onko sinulla kokemuksia vastaavasta? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa tai lähetä kuva tekemästäsi löydöstä meille WhatsAppilla numeroon 040 660 9019.

Nojatuoli 402

Nojatuoli 402 on Alvar Aallon klassikkotuoli, jota pidetään modernin huonekalusuunnittelun mestariteoksena.

Tuoli esiteltiin ensimmäisen kerran Milanon triennaalissa vuonna 1933.

Tuoli tunnetaan hieman kallistetusta selkäosastaan ja käsinojista, jotka on muotoiltu vain yhdestä halkaistusta kappaleesta.

Lähde: artek.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?