Alle 20 neliön kodit – yksi minikämppä jäi myyntipäällikönkin mieleen: ”Erikoista, mutta aika nerokasta”

Ahdasta tai ei, on miniyksiö monelle mieluisa asumisratkaisu.

19.6.2018 19:00

Houkutteleeko alle kahdenkymmenen neliön kotikolo?

SKV:n myyntipäällikkö Raine Lamberg kertoo, että pienin heidän kauttaan välitetty asunto on ollut 12 neliön tapaus Kampissa.

– Kyllä näitä menee, erityisesti vuokralle ja sijoitukseen. Harva kuitenkaan ostaa miniyksiötä omaksi kodikseen, Lamberg arvioi.

– Ostomarkkinoilla muutamatkin neliöt ratkaisevat. 20–25 neliön asunto tuntuu jo monesta paljon enemmän kodilta, hän lisää.

Selvää on se, että pienet yksiöt houkuttelevat nuoria ihmisiä, toisin sanoen opiskelijoita. He arvostavat pieniä vastikkeita ja suhteellisen maltillisia vuokrahintoja.

– Sekään ei ole tavatonta, että pieni yksiö hommataan hotellihuoneen korvikkeeksi, jos vaikka käydään työn puolesta Helsingissä. Tämä ei ole samalla tavalla ikäsidonnaista.

Yksiöön inspiraatiota purjeveneistä

Vuonna 2005 on säädetty, että rakennettavien asuinhuoneistojen täytyy olla vähintään 20 neliötä. Säädös ei tosin koske opiskelija-asuntoja.

Tämä ei myöskään poista jo markkinoilla valmiiksi olleita pikkuyksiöitä. Lamberg mainitseekin, että esimerkiksi Helsingissä Kallion ja Punavuoren alueella on runsaasti pikkuruisia asuntoja, jotka ovat varsin haluttuja.

Asunnoissa korostuvat tietyt tilaratkaisut.

– Parvi nukkumista tai tavaroiden säilytystä varten on enemmänkin tapa kuin poikkeus. Keittiöt ovat kompakteja, ja usein asuntoon ei esimerkiksi pesukonetta saati -tornia mahdu, joten paljon hyödynnetään talon yleistä pesulaa, Lamberg miettii.

Mieleenpainuvimman minikämpän Lamberg muistaa Kalliosta.

– Se oli sellainen purjeveneen tyylinen asunto, jossa sänky oli ruokailutilan alla olevassa korokkeessa. Pään korkeudella oli kaikenlaista hyllyä ja laatikkoa, ja eteisen päällä tietysti parviratkaisu.

– Erikoista, mutta aika nerokasta, kun miettii, miten purjevene toimii. Se on kanssa tilaihme, Lamberg toteaa.

Tutustuimme muutamiin tarjolla oleviin vuokra- ja omistusasuntoihin. Asunnot ovat nähtävissä Oikotie.comissa ja myytävät asunnot myös Etuovi.comissa. Voiko miniyksiössä elellä lokoisasti, viihtyisästi – jopa tyylikkäästi?

580 euroa kuussa maksava, 19 neliön asunto Tampereella on kompakti erityisesti keittiön suhteen, kun sekä minijääkaappi että uuni ovat mahtuneet pieneen tilaan.

Parvi on kova sana miniyksiöiden kesken, minkä tämäkin asunto todistaa. 14 neliötä Kampissa maksaa kuussa 630 euroa.

17,5 neliön tilaihme Helsingin keskustassa hyödyntää parviratkaisua ja valkoisia sävyjä, jotka tuovat runsaasti avaruutta pieneen asuntoon. Vuokra on 744 euroa kuussa.

Loimaalla sijaitsevassa, 300 euroa kuussa maksavassa 16 neliön asunnossa kylpyhuone on tiivis, mutta kaikki tarpeellinen löytyy. Monissa miniyksiöissä vessa saattaa olla paljon pienempikin, kun suihku on saatettu korvata vaikkapa bideesuihkulla.

Turussa on kaupan 18 neliön kokoinen yksiö hinnalla 69 501 €. Kun jääkaappi ei mahdu keittokomeroon, on se sijoitettu näppärästi osaksi yksiön muuta asuintilaa.

16 neliön ja 385 euroa kuussa kustantava kämppä Lahdessa yhdistää eteisen ja keittiön luovasti toisiinsa.

199 500 euron myyntihintainen, 18 neliön yksiö Helsingissä on kompakti ja tyylikäs. Lähes kolmen metrin huonekorkeus ja ikkunalaudat tuovat asuntoon runsaasti valoa ja väljyyttä.

Tämä Orimattilassa sijaitseva, 15 neliön yksiö on myyntihinnaltaan 18 900 €. Asuntoon on mahdutettu melko tilava keittiö, jossa mikro on ovelasti sijoitettu jääkaapin päälle.

19 neliön kämppä Porissa kustantaa 280 euroa kuussa, ja sitä markkinoidaan hyväksi ”kakkosasunnoksi”, sillä esimerkiksi uunin paikka puuttuu kalustuksesta.

Edellisen asunnon wc.

Kaikissa vastaan tulleissa asunnoissa tuntuvat korostuvan erityisesti vaaleat sävyt sekä juuri Lambergin mainitsema niukkuus keittiön suhteen.

Selvää on ainakin se, että näissä yksiöissä ei ole tippaakaan ylimääräisiä neliöitä.

Ilta-Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Asutko sinä minikodissa? Lähetä kuvat ja kotisi tarina osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?