Älä koskaan tapa hämähäkkiä! Asiantuntija kertoo, miksi pitkäjalkaiset kannattaa suosiolla jättää rauhaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Älä koskaan tapa hämähäkkiä! Asiantuntija kertoo, miksi pitkäjalkaiset kannattaa suosiolla jättää rauhaan

Hämähäkit voivat aiheuttaa puistatusta. Siitä huolimatta niitä ei kuitenkaan kannata tappaa.

19.6.2018 11:54

Kun sisällä näkee hämähäkin, reaktio saattaa helposti olla ”yäk, tapa se!”. Erityisesti sisätiloissa hyönteiset aiheuttavat monelle puistatusta.

Todellisuudessa hämähäkkiä ei kuitenkaan kannattaisi tappaa. Syy on siinä, ettei pitkäjalkaisen otuksen tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä, Luonnontieteellisen keskusmuseon hämähäkkiasiantuntija Timo Pajunen kertoo.

– Hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Niitä on Suomen luonnossa paljon ja ne syövät isoja määriä hyönteisiä ja jopa toisia hämähäkkejä. Joku on varmaan arvioinutkin, millaisia ötökkämassoja hämähäkit käyttävät ravinnokseen, mutta paljon kuitenkin, Pajunen kertoo.

Suomessa asustelevat hämähäkit eivät ole vaarallisia. Parhaimmillaan niistä on hyötyä. Sisätiloihin tiensä löytäneet hämähäkit syövät muita ötököitä, joita sisälle pääsee.

– Sisätiloihin eksyy kaikenlaista: esimerkiksi viemäreistä voi nousta sokeritoukkia, joita hämähäkit sitten käyttävät ravintonaan.

Siinä missä hämähäkit eivät aiheuta sisätiloissa muuta kuin kylmiä väreitä, sokeritoukat voivat päätyä esimerkiksi ruokatarvikkeiden joukkoon. Jos pitäisi valita kahden pahan väliltä, hämähäkki on loppujen lopuksi mieluisampi kaveri.

Purkista apua

Jos hämähäkin haluaa pois silmistään, se on turvallisinta kuljettaa kahdeksanjalkainen toveri esimerkiksi pienessä purkissa ulos.

– Niitä hämähäkkejä, joita sisällä yleensä elää, voi ottaa varovaisesti käteenkin. Suomessa on toki sellaisiakin lajeja, jotka tarpeeksi isoiksi kasvaessaan pystyvät puolustautuessaan puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki. Joidenkin purema voi olla kivuliaskin, Pajunen huomauttaa.

Hän itse jättää suurimmaksi osaksi hämähäkit rauhaan. Jos niistä on harmia, hän käyttää purkkia.

– Sen avulla vien sisälle eksyneen hämähäkin ulos.

Lue myös:

Nämä ötökät uhkaavat lempivaatteitasi – asiantuntija kertoo, miten niistä pääsee eroon

6 trendikästä huonekasvia, jotka parantavat sisäilmaa

Hotellien ällöttävyys paljastettiin: tätä esinettä ei kannata käyttää pesemättä

Eroon banaanikärpäsistä! 10 + 1 nopeaa apua ötökkäongelmaan

Tästä syystä hyttynen pistää sinua eikä kaveriasi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?