Tämä on taloyhtiöiden halutuin saunavuoro – kunhan lauteille pääsee omassa rauhassa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tämä on taloyhtiöiden halutuin saunavuoro – kunhan lauteille pääsee omassa rauhassa

Saunavuorojen suosio kerrostaloissa sen kun hupenee.

18.6.2018 19:00

Joka kodin perinteinen lauantai-ilta on kiistatta katoavaa kansanperinnettä. Kuinka moni ylipäätään vielä muistaa alkuillan löylyt, saunalimpparin ja telkkarin ympärille kokoontuneen kylpytakkijoukon?

Sekä Colliers Isännöinti Oy:n aluejohtaja Anssi Aittasalmi että Pirkanmaan Ammatti-isännöinti Oy:n isännöitsijä Vesa Kujanpää vahvistavat väitteen.

– Saunojia on todella vähän ja saunavuoroja harvakseltaan. Ihmiset saunovat muualla, ja varsinkin kesäaikaan ollaan mökillä. Isoissakin taloyhtiöissä saunapäiviä on korkeintaan kaksi tai kolme, Aittasalmi toteaa.

– Kaikissa uusissa taloissa ei edes ole saunoja, Kujanpää mainitsee.

Jos vuoroja kuitenkin on, ne ovat suurimmaksi osaksi samassa taloudessa elävien omia asuntovuoroja ja sijoittuvat viikonlopulle.

Toisaalta kerran vuodessa saunabuumi saavuttaa erittäin monen suomalaisen kerrostalon – nimittäin jouluaattona.

– Vastaavasti en tosin muista, että juhannussaunaa olisi missään, Kujanpää lisää.

Havitelluin vuoro viiden ja seitsemän välillä

Jos saunomisesta jotain kränää syntyy, liittyy se lähinnä vuorojen ajoittamiseen.

– Joskus on ollut kiistoja siitä, että saunavuorot eivät vaihdu koskaan ja että jollakin on aina se paras saunavuoro lauantaina tiettyyn kellonaikaan. Lauantaina iltaviiden ja seitsemän väli on halutuin aikaväli, Kujanpää kertoo.

Sekin on toisaalta sukupolvikysymys.

Kun vanhemmat ihmiset alkavat jo seitsemän aikaan katsoa uutisia ja suunnitella yöpuulle menoa, eivät nuoret ole vielä kunnolla heränneetkään siihen, että saunaan voisi lähteä.

Toisaalta opiskelijataloissa lauantai saunapäivänä saattaa verottaa potentiaalisia löylynheittäjiä.

– Monet opiskelijat lähtevät silloin kotiin. Lauantai on sinänsä aika vanhakantainen aika saunomiselle. Pitäisi ruveta katsomaan ja kokeilemaan enemmän muitakin päiviä saunomiselle, ne nimittäin kasvattavat koko ajan kysyntäänsä, Kujanpää pohtii.

Lenkkisaunat eivät sytytä

Aiempina vuosikymmeninä varsin suositut talosaunat, toiselta nimeltään lenkkisaunat, ovat erityisesti menettäneet suosiotaan. Naapureiden kanssa siis heitetään löylyä yhä vähenevissä määrin.

– Toki tällainen lenkkisaunakäytäntö on olemassa monessa yhtiössä. Silloin varataan saunat eri aikoihin naisille ja miehille, ja yleensä vuoro on keskellä viikkoa, Aittasalmi kertoo.

Suurempia kiistoja ei Aittasalmi muista lenkkisaunomisen tiimoilta kohdanneensa.

– Lenkkisauna ei herätä suurempaa kuohuntaa, kun se on monesti täysin maksuton. Jos se kuitenkin jotain kustantaa, ihmisillä saattaa tulla sanomista siitä, ovatko kaikki muistaneet laittaa nimen vihkoon maksua varten, Aittasalmi sanoo.

– Helposti voi tietysti tulla jotain erimielisyyttä, kun yritetään ajaa kaikki samaan päivään, mutta kyllä ihmiset yleisesti osaavat toimia joustavasti. Riippuu pitkälti taloyhtiön hengestä.

Kujanpää on samoilla linjoilla.

– Hyvin vähän on loppujen lopuksi vaikka alkoholiongelmaa tai sellaista, että häirittäisiin toisia.

Lenkkisaunomisessa pätee sama sääntö kuin asuntovuoroillakin: lähinnä iäkkäämmät ihmiset harrastavat sitä.

Saunakulttuurin kuihtuminen on Kujanpään mielestä sääli.

– Kenties ihmisiä pitäisi kannustaa enemmän yhteisöllisyyteen, joka saunoessa kerrostalon väen kesken on usein vahva. Kaikki haluaisivat taloyhtiön olevan turvallinen, mutta samaan aikaan naapureita ei tunneta eikä edes yritetä tutustua.

Millaisia kokemuksia sinulla on kerrostalojen saunavuoroista? Onko niistä tullut sanaharkkaa, eikö joku osaa koskaan käyttäytyä vai saunotteko sulassa sovussa naapureiden kesken? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?