Mökillä voi pärjätä aurinkosähköllä – tässä tärkeimmät, mitä tarvitsee tietää

Vaikka ei tarvitsisi jatkuvaa sähköntuottoa, yleensä yhdistetään aurinko- ja verkkosähkön käyttö.

Aurinkosähköllä voi pärjätä mökillä. Aurinkosähköpaneeli näyttää hieman taulutelevisiolta.

14.6.2018 18:47

Kannattaisiko mökille hankkia aurinkosähkö? Se kuulostaa ekologiselta valinnalta, mutta aurinko-sana herättää myös epäilyjä: onko järkevää olla riippuvainen luonnonilmiöstä, joka näyttäytyy miten sattuu?

Aurinkosähköjärjestelmässä paneeli muuttaa auringonvalon sähköksi. Paneeli kytketään usein sähköverkkoon, mutta aurinkosähköä voi tuottaa myös erillisellä järjestelmällä mökillä, joka ei ole maksullisen sähköverkon piirissä.

– Silloin aurinkosähkö on edullinen ratkaisu verrattuna siihen, että liitytään sähköverkkoon, Motivan asiantuntija Milja Aarni kertoo.

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön muun muassa tietoa ja ratkaisuja antamalla. Nyt yhtiö kampanjoi aurinkosähkön tunnettavuuden puolesta.

Sähköverkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien määrä kolminkertaistui 2016. On arveltu, että 2017 määrä tuplaantui, mutta tarkkoja tilastoja ei ole vielä saatavilla.

– Hinnat ovat halventuneet huomattavasti, mikä on vaikuttanut kasvuun. Paneelien hinnat ovat pudonneet viime vuosina jopa puoleen. Myös järjestelmän toimittajia on enemmän, Aarni kertoo.

Jos hankkii aurinkosähköjärjestelmän, rahaa asennuksineen menee 5 000 eurosta ylöspäin. Sähköverkon ulkopuolelle asennettavat järjestelmät ovat edullisempia, mutta teho on niissä pienempi.

– Iso osa kesämökeistä on nykyään sähköverkon piirissä, Aarni toteaa.

Sähköverkkoon kytkettävään aurinkosähköpakettiin kuuluvat muun muassa aurinkopaneeli, kiinnitysjärjestelmä, johdotukset sekä invertteri, joka muuntaa aurinkosähkön sähköverkkoon sopivaksi. Invertteristä näkyy reaaliaikainen sähkön tuotto, jota voi usein seurata etänäkin.

– Verkon ulkopuolisissa itsenäisissä järjestelmissä ei useinkaan invertteriä ole, vaan paneeleilta tulevaa tasasähköä käytetään siihen soveltuvissa sähkölaitteissa suoraan, Aarni kertoo.

Aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet viime vuosina jopa puoleen.

Pelkällä aurinkosähköllä voi pärjätä mökillä, jossa ollaan lähinnä vain kesäisin eikä mökkielämään kuuluu jatkuvasti sähköä tarvitsevia kodinkoneita. Mutta valintoja voi joutua tekemään: jos katsoo televisiota, valoa ei ehkä riitä enää lukemiseen.

Sähköverkottomalla mökillä aurinkosähköä voi varata akkuun. Ja se kannattaa tehdäkin, jos on esimerkiksi jääkaappi, joka tarvitsee sähköä yölläkin. Akkuja on erikokoisia, pienimmissä sähköä riittää vain pariksi tunniksi.

Myös esimerkiksi aggregaatilla voi sähköntarvetta paikata, kun aurinkosähköä ei saada. Jos akkuja tai aggregaattia ei ole, aurinkosähkö pitää käyttää välittömästi.

– Yleensä yhdistetään verkkosähkön ja aurinkosähkön käyttö. Jos halutaan jatkuvaa sähkön tuottoa, aurinkosähkö ei voi olla ainoana sähköjärjestelmänä, Aarni muistuttaa.

Eli aurinkosähköä käytetään niin kauan, kun sitä riittää, sen jälkeen siirrytään verkkosähköön. Sähkölaskut pienenevät ja ympäristöystävällisyys kasvaa.

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa jonkin verran sähköä pilviselläkin säällä, mutta keskitalvella omasta aurinkovoimalasta ei ole juuri iloa.

– Jos ollaan veden läheisyydessä, auringon heijastukset vedestä voivat lisätä sähkön tuotantoa, Aarni kertoo.

Aurinkopaneeli on yleensä lähes musta tai sininen. Se näyttää lähinnä isolta taulutelevisiolta, mutta ei välttämättä pistä juuri ollenkaan silmään katolta.

– Paneeli sijoitetaan yleensä katolle, josta löytyy helpoiten varjoton paikka. Mikäli paneeli laitetaan maahan, lähellä ei saa olla varjostavia puita tai rakennuksia.

– Aurinkopaneeleiden suuntaus vaikuttaa merkittävästi sähköntuotantoon. Se on parhainta asennettaessa paneelit suoraan etelään. Esimerkiksi itä- tai länsisuunnassa tuotto on vajaa 25 prosenttia pienempi kuin suoraan etelään suunnattaessa.

Milja Aarni on huomannut, että aurinkosähköä hankitaan monista syistä. Joku haluaa ympäristöystävällisesti sähköä, joku haluaa kokeilla uutta teknonologiaa, joku haluaa olla sähköverkosta riippumaton.

– Jos mökillä käytetään vain vähän sähköä ja se on liitetty sähköverkkoon, oma aurinkosähköjärjestelmä ei välttämättä kannata taloudellisesti, Aarni kertoo.

Minä teen itse -miesten ei kannata innostua asentamaan omin käsin aurinkosähköä. Ainoastaan verkon ulkopuoliset matalajännitteiset järjestelmät saa asentaa itse.

Voiko aurinkopaneeli lentää katolta ensimmäisissä syysmyrskyissä?

– Oikein kiinnitettyinä ne eivät lähde mihinkään, Aarni vakuuttaa.

Mihin tahansa aurinkosähköä ei kannata asentaa. Jos tontilla on paljon varjostavia puita, voi olla turha yrittää kalastaa sähköksi muuttuvaa auringonvaloa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?