Asuminen

Mummon korurasiasta löytyi vaatimaton riipus – ”rihkaman” todellinen arvo oli omaisille täysi yllätys

Julkaistu:

Löytö
Huutokauppa Helanderissa törmätään usein esineisiin, joiden arvoa omistaja ei ole osannut edes aavistaa. Hiljattain erään asiakkaan omaisen jäämistöstä löytyi vaatimattomalta vaikuttanut koru, joka osoittautuikin hyvin arvokkaaksi.
Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén kertoo Ilta-Sanomille, että lähes jokaisesta kodista löytyy esineitä, jotka osoittautuvat luultua arvokkaammiksi. Esimerkiksi korujen joukosta voi löytyä todellisia aarteita.

Sirénin mukaan ei ole lainkaan tavatonta, että mummolasta pukukorujen joukosta löytyy hopea- tai kultakoruja.

– Kodista kuin kodista voi korujen joukosta löytyä mieluisia yllätyksiä, Sirén sanoo.

Hiljattain erään asiakkaan omaisen korurasiasta löytyi muiden korujen joukosta hyvin vaatimaton, mutta kaunis kaulakoru. Riipus oli rasiassa irtonaisena ilman ketjua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sirénin mukaan ensivilkaisulla korua olisi voinut ajatella suunnilleen pääsiäismunasta saaduksi koruksi.

Tarkemmassa tutkimuksessa riipus paljastui valkokultaan upotetuksi 0,50 karaatin briljanttihiotuksi timantiksi.


Arvo oli omaisille yllätys

Korun vasarahinta huutokaupassa oli 1000 euroa, josta ostaja maksoi provision kanssa yhteensä 1205 euroa. Isoäidin jäämistöstä löytyneen korun arvo tuli omaisille yllätyksenä.

Asiaan perehtymättömän henkilön on hyvin vaikea erottaa jalometallit, jolloin myös valkokultaisia tai platinasta valmistettuja koruja luullaan usein hopeaksi.

– Maallikko ei millään tavalla pysty tietämään korun arvoa, Sirén sanoo.

Usein tietämättömyys johtuu siitä, että korun alkuperää ei tiedetä. Koru on saattanut kulkea suvussa useiden sukupolvien ajan, mutta jossain vaiheessa tieto on katkennut. Tai se on saatu lahjana tai sattumalta.

– Jos omainen on menehtynyt, ei sukulaiset välttämättä millään pysty tietämään, mistä koru on peräisin.

Sirén kertoo, että Suomeen on tullut aiemmin paljon arvokoruja itänaapurista. Monet venäläiset joutuivat vaihtamaan arvokoruja jopa pilkkahintaan, että saivat ruokaa. Ihmiset eivät välttämättä ole edes tienneet korujen todellista arvoa.

Esimerkiksi lokakuussa tsaariperheeseen kuulunut arvosormus huutokaupattiin 17 000 eurolla Helanderilla Helsingissä. Tutkijoiden mukaan suuriruhtinatar Petrovna lahjoitti sormuksen kiitokseksi esikoisensa synnytyksessä avustaneelle kätilölle vuonna 1856.

Onko sinun kotonasi lymyilleen esineen todellinen arvo päässyt yllättämään? Lähetä esineen tarina ja kuva osoitteeseen jonna.waddington@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt