Asuminen

Kuiva alkukesä on pahaksi kasveille, mutta näppärä kastelukikka voi vielä pelastaa pihakasvisi

Julkaistu:

Pihakasvit
Äärimmäisen kuiva alkukesä on pihakasveille äärimmäisen huono. Yksi vinkki saattaa pelastaa pihakasvisi – sekä kesälomareissusi.
Monet ovat saattaneet huomata, että pihamaan kasvit ovat hätää kärsimässä kuivan alkukesän vuoksi. Aivan täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä sateisen syksyn vuoksi maanpohjalta löytyy vielä kosteutta ja kuivuus on toistaiseksi lähinnä pintakuivuutta.

Kastelupuuhiin on kuitenkin syytä ryhtyä välittömästi.

Kasveille riittävä vedensaanti on tärkeää etenkin kasvun alkuvaiheessa, erityisesti juurtumisen vuoksi. Katse kannattaakin suunnata keväällä istutettuihin pihan koristekasveihin. Kuinka ne ovat pärjänneet kuivuudessa?

Marttaliiton asiantuntija Asta Kuosmanen sanoo, että maanpintaa sekä kasveja kannattaa pitää silmällä, jotta kasvit eivät pääsisi liikaa kuivumaan. Nuupahtamisen näkee melko helposti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun kasvit alkavat olla äärirajoilla, lehdet ovat tavallista pehmeämpiä ja nuokkuvat, Kuosmanen sanoo.

Kuivuus on kestänyt sen verran pitkään, että myös monivuotisten, syksyllä istutettavien kasvien osalta kannattaa olla tarkkana. Vaikka syksy oli sateinen, niin puu- ja pensaskasvien juurtumiseen menee yleensä aikaa vähintään vuosi.

Paljon riippuu myös maaperän laadusta. Yleisesti savimaa pitää paremmin kosteutta.

– Kyllä näitäkin kasveja kannattaa varmaan alkaa kastelemaan. Tässä on ollut niin pitkä kuivuus, että kyllä savimaassakin kasvit alkavat kaivata vettä, Kuosmanen sanoo.

Älä säästele veden kanssa!

Veden kanssa ei nyt kannata säästellä. Vettä annetaan kerralla niin paljon, että maa kastuu kunnolla.

– Kannattaa kastellaan kunnolla kerralla eikä vain pintaa. Tarkoitus on, että monivuotiset kasvit juurtuvat mahdollisimman syvälle. Siellä maanpinnan alapuolella pitää olla kosteutta.

Toisaalta kasveja ei kannata myöskään hukuttaa. Kasvien juurtumisen kannalta myös liian runsaasti vettä voi olla pahaksi. Marttaliiton nettisivuilla vinkataan, että kymmenen litran kannullinen vettä neliömetrille kastelee maata 1 cm paksuisen kerroksen. Juuristoalueen kastelemiseen tarvitaan 20–30 litraa vettä neliömetriä kohden.

Monet unohtavat nurmikon kastelemisen, mutta nyt on pihakasvien lisäksi kiinnitettävä huomiota myös nurmikkoon. Hyvin hoidetusta nurmikosta voi myös olla apua koristekasvien hyvänä pysymisen kannalta. Kuosmanen vinkkaa, että nurmikon ruohosilpulla kannattaa kattaa perennapenkit.

Vesijohtovedellä läträäminen voi tulla kalliiksi. Marttaliiton nettisivujen mukaan talousvedeksi kelpaava kaivovesi onkin aivan hyvää kasteluvettä. Järvi-, lampi- ja jokivesi kelpaa myös kasteluun, kun se täyttää uimaveden laatuvaatimukset. Jos vedessä on hajua tai makua, se ei käy ravintokasveille.

Kasteluvinkki:

Kun vettä ei saisi antaa liian vähän tai liian paljon, ja kesälomareissutkin ovat edessä, voi tästä Marttaliiton nettisivuilla kerrattavasta vinkistä olla hyötyä. Et tarvitse kuin tyhjiä muovipulloja! Maahan upotettujen vesipullojen avulla vesi ohjautuu suoraan kasvien juuristoalueelle. Tämä kikka saattaa pelastaa reissusi, koska kukkien kastelusta ei tarvitse huolehtia.
  • Tee pullon pohjaan reikä, jonka kautta voit lisätä vettä.
  • Upota pullo kaulaa myöten maahan pystyasentoon ilman korkkia.
  • Pullon suuhun voi myös kiinnittää kumirenkaalla harson palasen, jotta multaa ei pääse pulloon. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt