Suomen ”kaunein savusauna” löytyy Kemiönsaarelta – saunan läpi kulkee metsäpuro

Ihmeellinen savusauna sijaitsee Kemiönsaarella.

Onko tässä Suomen kaunein sauna?

8.6.2018 16:28

Kemiönsaaren kunnassa, Björkbodassa sijaitseva maasauna Storfinnhova Gård saa kehuja Saunamafia-seuran perustajalta Ari Tahvanaiselta.

Tahvanainen kertoo tuoreessa Imatralainen-lehden haastattelussa, että saunaan tullessaan ei oikeastaan tiedä, minne on tullut. Saunassa on niin kaunista ja niin kuuma, ettei tiedä, onko tullut helvettiin vai paratiisiin.

Sisältä sauna on Tahvanaisen mukaan ”Suomen kaunein savusauna”.

Metsäpuro kulkee saunan läpi

Eksoottinen maasavusauna kuulostaa kaupunkilaisen korvaan ihmeelliseltä paikalta. Mistä oikein on kysymys?

Storfinnhova Gårdin maasavusaunan myynnistä ja markkinoinnista vastaava Mats Grönblom kertoo Ilta-Sanomille, että kysymys on perinteisestä savusaunasta, jonka lämmittämiseen kuluu jopa kaksi vuorokautta.

Erityisen paikasta tekee sen ympäristö. Sauna sijaitsee Metsäkyläksi kutsutulla alueella, metsäpuron vieressä, joka kulkee osittain saunan läpi. Puro tarjoaa paikan vilvoitteluun. Alle 10-asteisessa vedessä huuhtoutuvat pois huolet ja arjen paineet.

Savusauna on rakennettu maan alle ja rakennusaineena on käytetty suuria graniittilohkareita. Kiukaassa on 3 500 kilon kivimäärä. Ulospäin saunasta näkyy vain pukuhuoneen hirsinen ulkoseinä.

– Monet huudahtavat vau, kun näkevät saunan ensimmäistä kertaa. Ulkomaalaiset vieraat ovat verranneet saunaa aasialaiseen spahan, Grönblom kertoo.

Onko tässä Suomen kaunein sauna?

Helsingissä Suomi-filmin sauna

Ilta-Sanomat on kirjoittanut kauniista suomalaisista saunoista aiemminkin. Alkukesästä IS kertoi Helsingin kantakaupungissa sijaitsevasta Kaurilan saunasta, joka on kuin vanhasta Suomi-filmistä.

Huvilakadun varrella Heikinnimentiellä sijaitseva sauna on päässyt otsikoihin myös maailmalla. Viime syksynä Kaurilan saunasta kirjoitti The New York Times, joka esitteli artikkelissaan Helsingin yleisiä saunoja.

Kaurilan sauna on tunnelmallinen vanhan ajan sauna. Nykyään sitä vuokrataan porukoille, ja kolmena päivänä viikossa lauteille pääsee yleisen saunan säännöin.

Lue lisää: Kolme muuta erikoista saunaa eri puolilta Suomea!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?