Salkkareista tuttu Jasmin Hamid säästää nerokkaalla kikalla – helppo laskukaava luonnistuu jokaiselta - Asuminen - Ilta-Sanomat

Salkkareista tuttu Jasmin Hamid säästää nerokkaalla kikalla – helppo laskukaava luonnistuu jokaiselta

Julkaistu: 29.5.2018 15:53

Jasmin Hamid halusi ostaa 500 euron korvakorut, joita varten hän joutui säästämään viisinkertaisen summan.

Kun näyttelijä, juontaja ja sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid, 33, valmistui 25-vuotiaana Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi, hän sai vakituisen työn Salatuista elämistä. Viiden tonnin palkka tuntui huumaavalta pienituloisten opiskeluvuosien jälkeen, jolloin Jasmin oli saanut tienestinsä silpputöistä.

– Aluksi kaikki, mitä tuli, myös meni. Kuluttamisesta tuli uusi normi.

Jasminin työ oli kuitenkin määräaikainen. Kun Salkkareiden kuvaukset olivat kesätauolla, oli pärjättävä säästöillä. Ensimmäisenä kesänä hän tajusi, ettei ollut varautunut palkattomaan jaksoon juuri mitenkään. Alepan kassaduuneistakin oli jäänyt enemmän säästöön.

Timanttikorvikset vuodessa

Kesä meni euroja laskeskellen. Sen jälkeen Jasmin päätti kehittää itselleen säästösysteemin, jota hän kutsuu nimellä prosenttiperiaate. Ideana on, että jos haluaa hankkia itselleen jotakin ylimääräistä ja kivaa, pitää sitä varten ensin säästää viisinkertainen summa.

Ensimmäisenä Jasmin halusi aidot timanttikorvakorut, jotka maksoivat 500 euroa. Tätä varten hänen piti siis saada säästöön 2500 euroa.

– Ajattelin, että 20 prosenttia säästöistä voin hyvin kuluttaa. Jos prosentti olisi suurempi, palkinto tulisi liian nopeasti ja helposti.

Säästösavotassa kului noin vuosi ennen kuin Jasmin sai haluamansa timanttikorvakorut. Sen aikana hän tutustui hartaasti tanskalaisen huutokaupan verkkosivuilla timanttien ominaisuuksiin, kuten niiden hiontoihin. Kun tavoitetta fiilisteli etukäteen, sen saavuttaminen oli vielä mehukkaampaa.

Mieluummin palveluita kuin tavaraa

Jasmin piti prosenttiperiaatetta yllä muutaman vuoden. Pikkuhiljaa säästäminen alkoi tulla niin selkärangasta, ettei sitä tarvinnut enää erityisesti miettiä. Samalla vaatteiden tai tavaroiden shoppailu ei tuottanut enää niin paljon mielihyvää.

– Teininä ja parikymppisenä tarvitsin identiteetin luomiseen ulkoisia asioita, kuten vaatteita tai asusteita. Nykyään niillä ei ole minulle suurta välillä. Olen jäänyt niin koukkuun säästämiseen, että minun saattaa olla jopa vaikea ostaa uusi talvitakki rikkinäisen tilalle, Jasmin sanoo.

Nykyään hän tuhlaa mieluiten palveluihin, kuten ihanaan ravintolaillalliseen tai kokovartalohierontaan ylellisessä day spassa. Lisäksi Jasmin ostaa osakkeita.

– Minua innostaa se, että löydän omasta mielestäni hyvän ja vastuullisen yhtiön ja autan sitä rahoillani menestymään. Saan rahallani valtaa.

Lue myös:

Viiden lapsen äiti ryhtyi sijoittamaan – nyt koossa lähes 600 000 euron varallisuus: ”Halusin olla lasten kanssa kotona”

Julia sai helposti kymppitonnin säästöön vuodessa – antaa 3 tärppiä, miten se onnistuu

Elintarvikealalla työskentelevä Maija, 26, rikastui bitcoineilla: ”Heitin huvin vuoksi muutaman satasen niihin”

Talous tiukilla? 20 hyväksi havaittua ja helppoa keinoa säästää rahaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?