Yksi merkki kertoo, onko kylpyhuoneesi ilmanvaihto kunnossa

Ilman vaihtuminen kosteissa tiloissa on tärkeää, ettei kosteus jää tekemään sinne tuhojaan.

Tarkista kylpyhuoneen peili suihkun jälkeen.

22.5.2018 16:55

Tuoreen kyselyn* mukaan lähes viidennes suomalaisista kärsii jatkuvasti huonosta sisäilmasta, kertoo ilmanvaihtoratkaisuja valmistava Climecon Oy tiedotteessa.

Kyselyn mukaan 23 prosenttia suomalaisista elää vetoisassa kodissa. 17 prosenttia puolestaan potee jatkuvaa nuhaa, yskää tai kärsii kirvelevistä silmistä.

Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö SynoInt. Verkkokyselyyn vastasi 1003 suomalaista.

Kyselytutkimuksen mukaan 39 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi joutuneensa avaamaan asuinhuoneistonsa ikkunoita tai parvekkeen ovia tunkkaisen sisäilman takia.

Vastanneista 30 prosentilla oli ongelmia kylpyhuoneessa. Heillä peilit jäivät peseytymisen jälkeen huurtuneiksi useamman minuutin ajaksi.

Climeconin MyAir-myyntipäällikkö Jani Niemisen mukaan peilien jääminen huurtuneiksi kertoo siitä, ettei kylpyhuoneen ilmanvaihto ole tarpeeksi tehokas.

– Etenkin kosteissa tiloissa olisi tärkeää, että ilma vaihtuisi nopeasti eikä kosteus jäisi tekemään tuhoja.

Sisäilmaongelmien tai kosteusvaurion syynä voi kerrostalon kohdalla olla liiallinen alipaine, väärät painesuhteet tai riittämätön ilmanvaihto.

– Liiallisen alipaineen vuoksi talo saattaa imeä ilmaa rakenteiden kautta, jolloin rakenteisiin voi imeytyä kosteutta. Rakenteiden kautta sisäilmaan voi kulkeutua myös likaa, kemikaaleja tai vaurioituneista rakenneosista peräisin olevia mikrobeja, jotka sitten aiheuttavat ongelmia, Nieminen kertoo tiedotteessa.

Tarkista suhteellinen kosteus

Kodin sisäilmaa voi tarkkailla esimerkiksi kosteusmittaria katsomalla.

Kiinteistölehden mukaan ihanteellinen ilmankosteus asumistiloissa on 30–60 prosenttia.

Lyhytaikainen kosteus ei haittaa, mutta pitkäkestoisesti huoneilman kosteus ei saa olla liian suuri, sillä kosteus voi tiivistyä rakennuksen kylmiin rakenteisiin.

Ilta-Sanomien aiemmin haastattelema asiantuntija, sisäilmaan erikoistuneen Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf arvioi, että huonosta sisäilmasta kärsii Suomessa jopa miljoona asuntoa.

Yleisin syy liian kostealle sisäilmalle on toimimaton ilmanvaihto,

*Kyselytutkimuksen toteutti verkkokyselynä tutkimusyhtiö SynoInt. Siihen vastasi 1003 suomalaista 8.2.-12.2.2018 välisenä aikana. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja he olivat iältään 18-80-vuotiaita. Kysely on väestöä demografisesti edustava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?