Naapurin ”viaton” pyyntö paljastui pian röyhkeäksi hyväksikäytöksi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Naapurin ”viaton” pyyntö paljastui pian röyhkeäksi hyväksikäytöksi

Naapureiden jatkuva tavaroiden lainaileminen voi tehdä loven naapurisopuun.

Julkaistu: 16.5.2018 15:59

Naapurin auttaminen on hyvä tapa, mutta välillä avun pyytäminen naapurilta voi lähteä käsistä.

Monissa taloissa ja naapurustoissa kanssakäyminen naapureiden kanssa jää pelkkään tervehtimiseen hississä tai kadulla, mutta sitten on taas niitä naapureita, joiden kanssa tekemisissä ollaan enemmän. Aina naapureiden kanssa tekemisissä oleminen ei ole kuitenkaan mieluista.

Vauva.fi-keskustelupalstan suositussa keskustelussa kerrotaan kokemuksista henkilöistä, jotka pyytävät apua milloin mihinkin, ja heitä kutsutaan keskustelussa ”lokkeilijoiksi”. Osan mielestä toiminnassa on kyse ystävällisyyden hyväksikäyttämisestä. Osansa keskustelussa saavat myös toisten marjapensailla hieman liian innokkaasti viihtyvät mökkinaapurit.

Kokosimme keskustelusta yhteen kertomuksia naapureiden röyhkeän käytöksen aiheuttamista äimistyksistä.

Kymmeniä palveluksia naapurille

”Naapurissani asuu epävirallinen alivuokralainen, joka tajusi, että minullahan on kotonani tietokone, toisin kuin hänen alivuokraemännällään. Hän tuli sitten kerran pyytämään minulta, josko voisin etsiä hänelle netistä juna-aikataulun. Minähän olin vain iloinen siitä, kun pystyin auttamaan naapuria. Sitten hän kävi pyytämässä minulta puhelinnumeron. Ja osoitteen. Ja toisen puhelinnumeron. Ja sitten ensimmäisen puhelinnumeron toistamiseen, kun ei ollut pistänyt sitä muistiin. Numeropalveluihin ei voinut soittaa, kun ne maksavat, ja internetyhteyttä ei miehellä itsellään ollut käytettävissä.

Tämä kaikki toistui valehtelematta kymmeniä kertoja. Sitten hän kuitenkin pyysi minua kirjoittamaan paperille kaikkien kaupungissa toimivien katsastuskonttoreiden nimet ja puhelinnumerot. Paperin hän heitti käytön jälkeen roskiin ja tuli jonkun viikon päästä pyytämään, että kirjoittaisin ne hänelle uudelleen. Pyysin tietysti, että hän alkaisi säilyttää antamiani papereita, ettei minun tarvitsisi hakea samoja tietoja useaan kertaan. Hän lupasi säilyttää ne, mutta ei mennyt viikkoakaan, kun joku oli kuulemma ”varastanut” sen muovipussin, jossa hän säilytti kaikkia antamiani lappusia.

Sitten alkoi tulla vaatimuksia. Hän alkoi tosissaan vaatia, että minun pitää hakea hänelle tietoja puolen tunnin sisään, eikä auttanut vaikka sanoin olevani juuri lähdössä kotoa. Lopulta kamelin selän katkaisi se, kun lemmikkini alkoi tehdä loppuaan ja tämä mies jatkoi ovellani kärkkymistä silloinkin, kun kerroin haluavani olla rauhassa lemmikkini kanssa sen viimeisten päivien ajan. Naapuri sanoin: ”No joo, mutta ota nyt kuitenkin taas ne katsastuskonttorit, ota vaikka vaan 8 jos et jaksa kaikkia.”

Sitten piti huutaa: ”Ei käy nyt!” Inhottavaa joutua huutamaan, mutta siitäpä hän uskoi ja lupasi, ettei enää tule pyytelemään minulta mitään. Arvatkaas, kuka oli ovella heti seuraavana päivänä lemmikkini poismenon jälkeen? Kieltäydyin tietysti silloinkin, ja sen jälkeen ei ole miehestä kuulunut.”

Grillin siivoaminen ei napannut

”Taloyhtiöön ostettiin sähkögrilli yhteiskäyttöön, kun muutama asukas esitti, että olisi niin mukava yhdessä grillailla. Ehtona sovittiin, että se joka grilliä haluaa käyttää, puhdistaa sen jälkeen päin ja siivoaa jäljet. Naama venähti innokkaalta grillikansalta, eivätkä he halunneetkaan enää grillata: ”Ai, se pitää itse puhdistaa!” En tiedä, kenen olivat ajatelleet saavan kunnian jälkien siivoamiseen. Sitten kun he huomasivat, että joku käytti grilliä, tultiin puskan takaa tuikkaamaan omat makkarat siihen grillinkulmaan ja sen jälkeen luikittiin nopeasti pois niin, etteivät joutuneet mukaan ikävään siivousoperaatioon.”

”Naapurin yli 50-vuotias mies on soittanut jossain puolitunnetussa bändissä ja luulee, että kaikki tunnistavat hänet kaupungilla. Baarissa hän sitten odottaa, että saa sisäänpääsyn ja juomia ilmaiseksi, eikä kanna rahaa mukana. Sitten kun tämä ei onnistu, alkaa raivarit ja henkilökunnalle kuittailu.”

”Tätini naapuri on tarvinnut useamman kerran autokyytiä milloin sairaalakäynnille ja sitten johonkin muulle asialle. Matkaa on ollut suuntaansa 10–40 kilometriä. Paluumatkalla naapuri alkaa hypistellä rahakukkaroaan vaivaantuneen näköisenä ja on sitten selitellyt, ettei nyt ole kuin kakskytsenttisiä mukana. Eli hän ei maksa mitään. Eräällä sairaalakäynnillä tämä tätini naapuri oli ehdottanut kanttiinissa käyntiä odotellessa. Hän totesi sitten siinä kahvijonossa, että voiko tätini maksaa tällä kerralla.”

Naapureiden lapsille vaatteita

”Naapurin rouvan tytölle, joka on omaa kuopustani pari vuotta nuorempi, olen antanut vuosien varrella vaatteita ja urheiluvälineitä, kuten monet sukset, luistimet, tennismailan ja balettitossut. Ei siinä sinänsä mitään, sillä ihan omasta halustani olen ilmaiseksi antanut pois nurkista kuleksimasta. Oli sitten pihakirppis ja naapurin rouvalla oli aika hienot Palmrothin kengät siinä ja kokokin täsmäsi. Sanoin, että nuo voisin ottaa. Hän ei alentanut edes hintaa. Tässä tilanteessa minusta olisi voinut ihan vain antaa tai ainakin reilusti alentaa hintaa. Korostan, etten mitään ole häneltä saanut enkä pyytänyt. Seuraavaksi, kun naapurin rouva soitteli taas uusien suksien perään, sanoin ”ei ole”.

”Naapureilla on pari vuotta nuorempi poika kuin omani. Rouva muistaa aina aika ajoin kysyä, että onko meillä jäänyt pieneksi vaatteita, hän kun voisi ottaa niitä pojalleen. Sanon aina, että vaatteet menevät lopulta rikki ja heitän ne lopuksi roskiin, eikä niistä jää kierrätettävää. Myyn todellisuudessa pienet vaatteet nettikirppareilla eteenpäin. Naapurin rouva on diplomi-insinööri, ei ole pienipalkkainen todellakaan. Lisäksi viime talvena naapurin rouva alkoi kyselemään, että voisiko lainata poikani laskettelusuksia, kun hänen poikansa aloittaa lasketteluharrastuksen. Haluaisi lainata minun pojan laskettelusuksia silloin kun menevät laskettelemaan. Miksi ei voi vuokraa tai ostaa itse niitä suksia? Sanoin vaan rouvalle, että poikani sukset ja monot on varmaan vielä liian isot hänen pojalleen.”

”Naapurin lapsi on käytännössä kesän yksin ja tunkee meille aina, kun ollaan kotona. Vanhemmat on töissä ja lapsen teini-ikäinen sisarus nukkuu ilmeisesti pitkälle iltapäivään. Tylsäähän sille tulee. Sanoin tämän lapsen äidille, että hän on meillä aika paljon ja vihjasin, että voisi käydä vähän harvemmin ja pitäisikö keksiä jotain tekemistä hänelle päivisin. No, tämän äiti ei ymmärtänyt ollenkaan, vaan alkoi paasata siitä, kuinka hänen puolestaan lapsi voi olla meillä niin paljon kuin haluaa ja ei häntä haittaa, vaikka söisikin joka päivä meillä. Voisi käydä edes joka toinen päivä jossain muualla. Sääliksi käy, eikä ole mitenkään hankala lapsi. Haluaisin vain joskus olla ja vaikka vain piereskellä omalla sohvalla rauhassa.”

Mökkinaapurit marjapensailla

”Ei riitä, että mökkinaapuri poimii mustikat mökkipihapiiristä. Hän myös kyttää, koska automme lähtee ja tulee pihaamme tyhjentämään marjapuskat, pöllii omenat ja kaivaa kasvimaan. Sitten muka syyttelee hirviä ja muita metsän eläimiä, että ne ovat käyneet. Hah, Nokian kumpparit jalassako? Kerran marjapuskan juurelle oli jäänyt ihan jakkara!”

”Naapurimme lainailee ruohonleikkuriamme ja palauttaa sen tankki tyhjänä takaisin. Oma on kuulemma rikki. Koskaan hän ei ole tarjonnut rahaa lainasta tai polttoaineen kuluttamisesta. Muutama viikko sitten naapurini oli hakenut pihastamme grillimme kaasupullon lainaan ilman lupaa, kun olimme poissa kotoa. Hän sitten palautti kiitellen pullon. Törkeintä kuitenkin oli, että hän oli lainannut sadettajaamme pihastamme ja vetänyt vesijohdon meidän pihastamme heidän pihaan. Olimme alkukesästä kaksi viikkoa poissa kotoa ja he olivat asentaneet pihaansa kunttaa. Olivat varmaan kastelleet pihaansa meidän vesilaskuun. Kehtasi vielä kehua meidän sadettajaa todella hyväksi.”

”Asumme maaseudulla ja meillä on kasvimaa, jossa kasvaa perunaa, sipulia, tilliä, persiljaa, herneitä ja mansikoita. Eräs naapureista, tietenkin se kaikista varakkain, on ottanut tavakseen hakea perunat ja sipulit meiltä. Mansikat ja herneet maistuvat suoraan pellosta sentään, ettei niitä kerätä. Myös lastenlapset tuodaan välipalalle. Parhaimmillaan kasvimaalla on ollut kuusi henkeä yhtaikaa syömässä. Mistään ei tietenkään tarjota maksua.”

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Onko sinulla kokemuksia naapurista, jonka auttaminen on johtanut ärsytykseen? Keskustelu kommenteissa!