Teemu Kunto karsi kodistaan kaiken ylimääräisen – näin vähällä hän tulee toimeen

Karsiminen on päivän sana, mutta harvempi menee niin pitkälle kuin Teemu Kunto. Hän on karsinut kodistaan kaiken ylimääräisen.

Teemu Kunto rentoutuu Designmuseossa. Omistamisen taakan karistua harteilta miehelle on vapautunut lisää aikaa.

Vielä joitakin vuosia sitten Seinäjoella asuva Teemu Kunto oli kuin kuka tahansa meistä. Hän shoppaili saadakseen hetken mielihyvää, kiillottaakseen statustaan ja poistaakseen tyhjyyden tunnetta.

Tähän myynnin parissa töitä tehneellä Kunnolla oli varaa.

Pihassa komeili Bemari, kotona kallein televisio ja valkoiset nahkasohvat.

Nykyään Kunto on minimalisti, joka on karsinut kodistaan ja elämästään kaiken ylimääräisen. Elämäntavastaan hän kirjoittaa Minimalismi-blogia.

Muutaman yrityksen kautta minimalistiksi

Yksinkertaista elämäntapaa on ylistetty antiikin ajoista lähtien, mutta viime aikoina karsiminen on saanut jalansijaa muun muassa ympäristötietoisten kuluttajien keskuudessa. Maailman luonnonvaroja varoja ei haluta kuluttaa yhtään enempää kuin on tarpeellista.

Teemu Kunnolle ympäristöasiat eivät kuitenkaan olleet mielessä, kun hän aloitti minimalistisen elämäntapansa. Kunto halusi minimalistiksi, koska toivoi elämäänsä lisää mielenrauhaa sekä aikaa tekemiselle ja ajattelulle.

Teemu Kunto on minimalisti.

Tavoite onnistui muutamien epäonnistuneiden yritysten jälkeen hieman yli vuosi sitten, kun Kunto muutti pienempään 38 neliön asuntoon ja sai samalla mahdollisuuden raivata elämästään pois kaiken ylimääräisen.

Nyt hänen asunnostaan löytyy patja, neljä tuolia ja pöytä, työpöytä, sohva, parveketuolit sekä hieman henkilökohtaisia tavaroita. Kaiken ylimääräisen, kuten matot, verhot, television, sängyn rungon tai ylimääräiset astiat, kolmen lapsen viikonloppuisä on asunnostaan karsinut.

– Olen tyytynyt asioihin ja esineisiin, jotka ovat aidosti tarpeellisia tai tuottavat muilla tavoin iloa jokapäiväiseen elämääni, Kunto kuvaa.

Tämä voi tarkoittaa paitsi laatuun satsaamista, myös mielikuvituksellisia ratkaisuja. Kunnon kodissa osa juomalaseista on korvattu kastikepurkeilla. Ne toimittavat virkaa aivan yhtä hyvin kuin perinteisemmät lasit.

Lasten takia äärimmäisyyksiin ei Kunnon kotona kuitenkaan mennä. Jos lapset tarvitsevat jotakin, se on pakko hankkia.

– Viimeksi ostin lapsille kumipatjan, kun sohva kävi liian pieneksi nukkua.

Palkintona lisää luovuutta

Karsimista, karsimista ja karsimista. Mutta mitä Teemu Kunto on elämänvalinnallaan saanut tilalle?

Paljonkin, mies kertoo.

Omistamisen taakan karistua harteilta hän on saanut tilalle mielenrauhaa, lisää hyviä ajatuksia ja aikaa tekemiselle.

Teemun koti. ”Olen tyytynyt asioihin ja esineisiin, jotka ovat aidosti tarpeellisia tai tuottavat muilla tavoin iloa jokapäiväiseen elämääni”, mies kertoo.

Tämä tarkoittaa vaikkapa 60 kirjan lukemista vuodessa, tai mindfulnessia. Sitä voi olla jo se, että on aikaa jauhaa kahvi aamuisin pavuista ja nauttia hitaasta tekemisestä.

Kunto väittää, ettei ikävöi mitään vanhoista tavaroistaan, joista on luopunut. Tavaroiden tilalle hän on keksinyt uutta tekemistä.

Tekemisen puute on iskenyt vain kerran, keskellä synkkää talvea.

– Mieleen hiipui ajatus, että mitäs nyt? Ratkaisin ongelman tilaamalla Netflixin kuukauden kokeilujaksolle

Vuosi ilman shoppailua

Minimalistisen elämäntyylin myötä Kunto on alkanut ajatella enemmän myös ympäristöasioista. Tuntuu hyvältä, että voi omilla valinnoillaan tehdä palveluksen maapallolle.

– Olen aina etsinyt pois laittamilleni tavaroille uuden kodin. Mitään en heitä roskiin.

Tämän vuoden alussa Kunnon minimalismi otti askeleen uuteen suuntaan. Vuoden 2018 Kunto aikoo olla kokonaan, ruokaa lukuun ottamatta, ilman shoppailua. Säännöstä saa livetä vain, jos ainoat vaatekappaleet, kuten housut, menevät rikki.

– Tähän ei ole vielä tarvinnut ryhtyä. Vastikään housuni menivät kyllä rikki, mutta sain uudet kun valitin Instagramissa niiden huonosta laadusta. Itse farkkujen suunnittelija otti yhteyttä, Kunto iloitsee.

Teemun vinkit aloitteleville minimalisteille

Haluatko kokeilla minimalismia? Mieti ennen muutokseen ryhtymistä, miten suureen muutokseen olet henkilönä valmis.

Teemu Kunto on intohimoinen minimalisti, mutta väkisin hän ei halua muille elämäntapaansa tuputtaa. Silti monet tuttavat kokevat tarvetta selitellä Kunnolle vaikkapa kotiensa sekamelskaa.

– Vaikuttaa siltä, että monet tuntevat huonoa omatuntoa elämäntyylistään. Sellaisia tunteita en halua missään nimessä aiheuttaa. Mutta kerron toki mielelläni, miten hyvä olo minimalismista minulle tulee. Sen tunteen soisi mielellään muillekin.

Jos minimalismi kiinnostaa, projektin voi aloittaa rohkeasti kokeilemalla.

Asiantuntijat suosittelevat kodin karsimista kunnolla ja kerralla, mutta jos ajatus tuntuu turhan radikaalilta, hitaampi eteneminen voi olla viisasta.

Teemu Kunnon mukaan maltillisesti voi aloittaa vaikkapa paperipinosta, tai lopettamalla sähköpostin uutiskirjeiden tilaamisen.

– Tai sitten voit tehdä kuten minä, isosti ja näyttävästi. Suosittelen mahdollisimman nopeata karsintaprosessia.

– Energia, mitä siitä saa, kantaa pidempään, Kunto lupaa.

Etkö tiedä, mistä aloittaisi?

Inspiraatiota voi hakea japanilaisen Fumio Sasakin Goodbye, things -kirjasta, tai Joshua Fields Millburnin ja Ryan Nicodemusin The Minimalist -dokumentista ja podcasteista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?