Miksi suomalaiset rakastavat rintamamiestaloja? Esitimme 5 kysymystä asiantuntijalle

Rintamamiestaloissa on ainutlaatuista henkeä, jota ei uudemmista taloista löydy.

6.5.2018 10:09

Sisustustoimittaja Maija Tiensuu kirjoitti kirjan suomalaisten rakastamista rintamamiestaloista.

Rakas rintamamiestalo, kurkista kauniisiin koteihin (Docenco) on kunnianosoitus rintamamiestaloja rakentaneille ja remontoineille – ihmisille, jotka haluavat säästää tätä kautta palan Suomen historiaa seuraaville sukupolville.

Esitimme kirjailijalle viisi kysymystä.

1. Miksi suomalaiset rakastavat rintamamiestaloja?

Monella on jonkinlainen tunneside rintamamiestaloihin. Oma rintamamiestalo on voinut kuulua aikaisemmin vaikkapa isovanhemmille. Jotkut hakevat rintamamiestalosta historian havinaa, henkeä ja sielua, mikä voi puuttua uudemmista taloista.

Rintamamiestaloja pidetään yleisesti ottaen myös hyvin rakennettuina, vaikka joukossa on toki heikompia yksilöitä. Hengittäviä rakenteita arvostetaan, sillä rintamamiestalot eivät ole nykytalojen kaltaisia umpipusseja.

2. Moni yhdistää nykyään keittiöönsä uutta ja vanhaa, myös rintamamiestaloissa. Miten remontin voi tehdä taiten?

Kenenkään ei tarvitse asua museossa. Uuden ja vanhan yhdistäminen toimii yllättävän hyvin.

Kokonaisuus kannattaa rakentaa vanhan ympärille ja käyttää neutraaleja sävyjä, jotka toimivat keskenään. Tarvittaessa astianpesukoneet tai muut laitteet voi piilottaa ovien taakse.

3. Mikä rintamamiestaloissa mättää?

Tunnelmallisia rintamamiestaloja moititaan joskus pienistä tiloista. Etenkin isoilla perheillä voi olla ahdasta. Kylpytiloja saunoineen ei välttämättä ole lainkaan, tai ne on laitettu jälkikäteen. Kaikki eivät kaipaa saunaa vieläkään, vaan saunovat mieluummin pihasaunassa, aivan kuten ennen vanhaan.

Rintamatalossa asuminen on elämäntapa, ja toisinaan jostain on luovuttava saadakseen tilalle jotakin muuta.

4. Mikä rintamamiestaloissa yllättää?

Rakennusmateriaaleista oli sodan jälkeen pula, joten kaikilla ei ollut varaa hankkia kunnon materiaaleja. Siksi rintamamiestaloista voi löytyä yllätyksiä. Seinien eristeistä voi löytyä esimerkiksi rättejä, riepuja, pahvin palasia, papereita ja sanomalehtiä.

5. Mitä rintamamiestalossa asuminen vaatii?

Toiset tykkäävät käydä aurinkolomilla, toiset nauttivat tekemisestä. Rintamamiestalossa asuminen ja sen remontoiminen on eräänlainen harrastus.

Käsillä tekeminen on elämäntapa, josta ei oteta stressiä.

Jokaista senttiä ei siis kannata laskea, jos muuttaa rintamamiestaloon. Myös lunki asenne auttaa. Valmista ei tarvitse olla heti ensi viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?