Otatko kesän ajaksi lämmöt pois kodista? Karjalainen: ”Virhe, josta rakenteet kärsivät”

Lämmityksen sulkeminen kokonaan kesän ajaksi on yleinen virhe.

Jos kesä on viileä ja sateinen, kosteus voi tiivistyä rakenteisiin.

4.5.2018 12:35

Karjalainen-lehden mukaan taloyhtiöissä tulisi pitää jonkinlaiset lämmöt päällä läpi kesän. Jos kesä on viileä ja sateinen, kosteus voi tiivistyä rakenteisiin.

Lehden haastatteleman Suomen Omakotiliiton rakennusteknisen asiantuntijan Jorma Lehtojuuren mukaan rakenteissa voi muhia katastrofi etenkin, jos ilmanvaihdossa säästetään. Lehtojuuren mukaan kerrostaloissa päälämmityskierto voidaan laittaa kesän ajaksi kiinni, mutta suotavaa on, että lämmitys jäisi kosteisiin tiloihin.

– Lämmityksen sulkeminen totaalisesti on virhe, josta rakenteet kärsivät. Jo kesäpäivien ja -öiden lämpötilavaihtelun vuoksi kertyy kondenssikosteutta, ja paikat pitää saada kuiviksi, muuten se siirtyy rakenteisiin, Lehtojuuri kertoo Karjalaiselle.

Lehtosaaren mukaan asukkaiden kannattaa tarkkailla asuntojen suhteellista kosteutta, jonka suositusarvo on 40–60 prosenttia. Homevaurion riski kasvaa, jos ilmankosteus nousee yli 70 prosentin, Ilta-Sanomille asiaa aiemmin kommentoinut Vattenfallin asiantuntija Malkus Lindroos muistuttaa.

Rakennusten ilmankosteuden tasoa on onneksi helppo tarkkailla ilmankosteusmittarilla. Lisäksi sisäilmaan muodostuvaa kosteutta voi vähentää omin keinoin.

– On tärkeää muistaa pitää lämmitys päällä kodin kosteissa tiloissa. Pesutilan ilman on oltava 2–4 astetta lämpimämpää kuin muissa tiloissa. Näin sisäilmaan saadaan synnytettyä tilaa haihtuvalle kosteudelle. Pesutilan tulee myös antaa kuivua välillä, jotta mikrobit ja homeet eivät pääse kasvamaan, kommentoi tiedotteessa Raksystems Insinööritoimisto Oy:n Kuntotarkastukset-osaston johtaja Kim Malmivaara.

Tarkistuta lämmitysjärjestelmän osat kesällä

Kun kesä lähestyy, kodin lämmitysjärjestelmän eri osiin kannattaa muutenkin kiinnittää erityistä huomiota.

LVI-Tekniset Urakoitsijat -yhdistyksen aiemman tiedotteen mukaan kesällä kannattaa tarkistuttaa lämmitysjärjestelmän eri osien toiminta.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa aika ajoin. Jos tarvetta ilmenee, kannattaa vaihdattaa osat lämmityskauden ulkopuolella, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Tällaisia osia ovat patteritermostaatit, varoventtiilit, mudanerottimet, suodattimet ja paisunta-astia. Lämmön tuotantotavasta riippuen lista voi vielä jatkua.

Lisäksi erityisesti kattilalaitosten puhdistus sekä polttimen huolto kannattaa teettää kesällä.

LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?