Tanjan 5 euron kirppariostos oli todellinen jymylöytö

Tanjan viiden euron kirppariostos sai somen puhkeamaan suosionosoituksiin.

Tanja Frejman osti Nanny Stillin Flindari -lasit ja -karahvin viidellä eurolla.

3.5.2018 13:37

Kuvittelitko, ettei kirpputorilta voi enää tehdä hyviä löytöjä? Väärässä olit.

Halikkolaisen Tanja Frejmanin ostos paikalliskirpputorilta on osoitus siitä, että onni voi potkaista myös aikana, jolloin hintatietojen etsiminen netistä on vain muutaman klikkauksen päässä.

Frejman osti Nanny Stillin Flindari -lasit ja -karahvin Hanko Raasepori -Facebook-ryhmästä viidellä eurolla. Kun kuvat kauniista lasiesineistä ilmestyivät nettiin, Frejman tarttui heti tilaisuuteen.

– Kirjoitin ilmoitukseen ihan riskillä, että ostan. Sitten lähdin hakemaan esineitä Hangosta, Frejman kertoo.

Nanny Still tunnetaan suomalaisen lasitaiteen suurena nimenä, mutta esineiden myyjä, nuori nainen, ei ilmeisesti tunnistanut taiteilijan töitä. Hän kertoi saaneensa esineet purettavasta talosta, jonka irtaimistosta suuri osa oli mennyt roskiin. Lasiesineet olivat päätyneet pihapöydälle koristeiksi, mutta lopulta nainen oli päättänyt laittaa ne nettikirpputorille myyntiin.

– Kun näin esineet, tiesin heti, että kyseessä ovat aidot, virheettömät, Stillit. Yritin olla naama peruslukemilla. Olin niin onnellinen, Frejman kertoo.

Vastaavan kokonaisuuden hinta liikkuu vanhan tavaran liikkeissä ja nettikirpputoreilla yli sadassa eurossa.

Tarvitaan onnea ja tietoa

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Frejman on tehnyt hyvät kaupat. Kerran muuttopuuhissa oleva tuttu myi hänelle viisi kappaletta Timo Sarpanevan Festivo-kynttilänjalkoja kymmenellä eurolla.

– Sekin oli täyttä sattumaa, Frejman sanoo.

Frejman painottaa, että usein parhaimmat löydöt vaativat hieman onnea matkaan. Joitakin vinkkejä vanhojen tavaroiden harrastajalla on kuitenkin löydöistä haaveileville jaettavaksi.

Ensinnäkin kiinnostuksenkohteeseen, kuten lasitaiteeseen, kannattaa perehtyä kunnolla. Esineitä ja niiden suunnittelijoita oppii tunnistamaan vaikkapa museoissa käymällä tai Facebook-ryhmiä seuraamalla. Pelkästään toisten somekuvia seuraamalla oppii yllättävän paljon. Ja aina voi kysyä apua muilta harrastajilta. Oikea vastaus jää harvoin saamatta.

Kun tietoa on kerännyt tarpeeksi, jymylöytöjen tekeminen on helpompaa. Halvan esineen nappaa nimittäin useimmiten se, joka ei epäröi.

– Hyviä paikkoja löydöille ovat paikalliskirpputorit tai vaikkapa kuolinpesät, joissa irtaimistosta halutaan nopeasti eroon.

Frejmanille vanhat tavarat ovat tuottaneet paljon iloa, eikä hän ole edes maksanut löydöistään paljon.

Tällä hetkellä kodista löytyy jo koko joukko Mariskooleja, Arabian lautasia ja -kuppeja, kahvimyllyjä ja Hangon keksipurkkeja, joihin alun perin Hangosta kotoisin olevalla naisella on erityinen side.

Nanny Stillin Flindari -kokoelmalle on jo paikka valmiina.

– Asettelen sen putsauksen jälkeen vitriiniin. Siellä se on kissoilta piilossa.

Kiinnostavatko vanhat esineet? Näin aloitat harrastuksen

Harrastuksen voi aloittaa vaikkapa kotisohvalta.

Jos vanhat esineet kiinnostavat, suuntaa nettiin. Sieltä löytyy paljon tietoa asiasta.

Tanja Frejman kuuluu Pelastetaan vanhat esineet -ryhmään, jossa hän aloitti tiedon kartuttamisen toisten kuvia ihailemalla. Palsta on todellinen aarreaitta, sillä siellä voi myös kysyä mieltä askarruttavista asioista.

– Aina löytyy joku, joka tietää vastauksen kysymykseen, Frejman kertoo.

Eikä kateudelle ole palstalla juurikaan tilaa. Kun Frejman esitteli tuoreen löytönsä somekansalle, kukaan ei piikitellyt, vaan ihmiset onnittelivat reilusti. Onnitteluista ei ollut tulla loppua, kun selvisi, millä hinnalla Frejman oli löytönsä tehnyt.

Hyvät tarinat ovatkin tärkeä osa harrastusta, joka muistuttaa parhaimmillaan löytöretkeilyä. Parhaimmillaan jymylöydön tekee halvalla, mutta myös etsiminen on osa harrastuksen viehätystä.

Ja mikä parasta, tämän harrastuksen aloittaminen ei vaadi paljon. Sen voi tehdä läppäri sylissä suoraan kotisohvalta käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?