Riikka, 29, säästi vuodessa helposti 10 000 euroa – näin hän onnistui - Asuminen - Ilta-Sanomat

Riikka, 29, säästi vuodessa helposti 10 000 euroa – näin hän onnistui

Julkaistu: 2.5.2018 19:00

Riikka Väliahde säästi vuoden osto- ja lentolakon aikana kymppitonnin. Samalla hän tajusi, ettei hänen tarvitse tuhlata vaatteisiin miellyttääkseen muita. – Kukaan ei edes huomaa, jos minulla on päälläni samat vaatteet.

Vuosi sitten Me Naiset kertoi bloggaaja Julia Thurénista, joka säästi vuodessa 10 000 euroa voidakseen hankkia kumppaninsa kanssa uuden kodin. Säästöurakka onnistui harkitsemalla tarkkaan kuluja ja tekemällä säästämisestä rutiinin.

Moni varmasti ajattelee, että kyse on yksittäistapauksesta eikä säästäminen oikeasti tapahdu niin helposti. Totuus on kuitenkin toinen: kymppitonnin voi saada kokoon yllättävän kivuttomasti – ja elämällä samalla hyvin ekologista elämää, jonka herkästi uskotaan olevan kallista esimerkiksi luomuruokien ja eettisten vaatteiden takia.

– Ei ekologisuus ole kallista. Ekologisin ihminen ei osta mitään, sanoo vuodessa kymppitonnin säästänyt ruokatoimittaja Riikka Väliahde, 29, joka ryhtyi vuodeksi tavaroiden ja vaatteiden ostolakkoon.

Samalla hän lopetti lentämisen, vaikka on intohimoinen matkustaja. Riikka oli pohtinut jo pitkään, että hän haluaisi kuluttaa vähemmän. Innostus ekologisuuteen lisääntyi, kun Riikan sisko luki vuosi sitten jutun ihmisestä, joka aikoi olla vuoden vaatteiden ostolakossa.

– Ryhdyin vuoden ostolakkoon yhdessä siskoni kanssa. Lisäksi ryhdyin itse vuoden lentolakkoon, Riikka kertoo.

– Yhtäkkiä vuodesta muodostui kokonaisvaltainen kieltäytymisvuosi. En ostanut mitään edes kirpparilta, koska halusin todistaa itselleni, että en tarvitse mitään.

Vuoden aikana Riikka käytti rahaa kuitenkin palveluihin.

– Tavaroita ja lentoja emme ostaneet, mutta muuten emme pihtailleet. Käytimme rahaa esimerkiksi ulkona syömiseen, kampaajaan ja kotimaassa matkailuun.

Monet häät, sama mekko

Aluksi Riikkaa hieman hirvitti se, ettei vuoden aikana saanut ostaa ainuttakaan uutta vaatetta.

– Mietin, voinko käyttää samaa mekkoa kaverini ja siskoni häissä, vaikka olin kaaso. Lopulta häissä ei ollut lisäkseni ainuttakaan samaa ihmistä. Jos joku näkee vaikka Instagramissa, että minulla oli sama mekko, niin ihan sama.

Riikka huomasi myös, että kysymällä saa asioita – ihmisillä kun on nurkissaan paljon laadukasta, käyttämätöntä tavaraa.

– Tarvitsin jouluksi joulukuusenjalan, joten kysyin Facebookissa, jos jollain olisi ylimääräinen. Vartissa viisi ihmistä tarjosi joulukuusenjalkaa joko lainaksi tai omaksi. Jos en olisi saanut jalkaa, olisin laittanut ämpäriin vettä ja kiviä tukemaan kuusta, Riikka kertoo.

Riikan sisko sai tarvitsemansa sukkahousut ostolakko-ryhmän kautta. Myös Riikan koira sai käytetyn makuualustan syksyn vaellusreissua varten.

– Samalla tavalla myös minä annan ja lainaan tarpeettomia tavaroita eteenpäin.

Lahjojen saaminen oli ostolakon aikana entistä ihanampaa.

– Sain poikaystävältä sairaan ihanan huivin joululahjaksi. Siitä oli iloa todella pitkäksi aikaa. Käytin äidiltä synttärilahjaksi saamiani housuja vuoden aikana 200 päivänä. Kukaan ole kysynyt, miksi minulla on aina samat housut.

Riikka oli nähnyt edellisellä reissullaan New Yorkissa taidemaalari Georgia O´Keeffen näyttelyn ja inspiroitui hänen tyylistään.

– Georgia piti koko elämänsä ajan samoja vaatteita. Hän korjasi villapaidan reiät tai antoi reiän olla, koska se oli osa hänen tyyliään. Kun minulle tuli vuoden aikana reikä vaatteeseen, sanoin että tämä on Georgia O´Keeffe -tyyliä. Reikäistä vaatetta voi käyttää vaikka retkeillessä.

Brasilia vaihtui Koloveden kansallispuistoon

Matkailu on Riikalle tärkeää, mutta lentämisen epäekologisuus sai Riikan ryhtymään vuodeksi lentolakkoon.

– On iso ilmastorikos, jos yksi ihminen lentää Aasiaan kaksi kertaa vuodessa. On ihan ok mennä jonnekin kerran, mutta on aivan käsittämätöntä lähteä viidelle kaupunkilomalle vuodessa. Me aiomme mennä ensi kesänä kuukaudeksi Eurooppaan, mutta kierrämme samalla reissulla useamman paikan.

Edellisen vuoden aikana Riikka oli matkustanut Brasiliassa ja Jenkeissä, mutta nyt Riikka löysi monta ihanaa kotimaan kohdetta.

– Olin kesällä melomassa Saimaalla Koloveden kansallispuistossa, syksyllä ruskavaelluksella Muotkatuntureilla ja pääsiäisenä hiihtovaelluksella Pöyrisjärven erämaassa. Havahduin vuoden aikana siihen, miten hienoja paikkoja Suomessa on. Minun ei tarvitse rentoutua viikonloppuna Berliinissä, koska olen käynyt siellä jo viisi kertaa.

Moni sanoo, että ulkomailla matkustaessa tutustuu uusiin kulttuureihin. Ei aina.

– Jos makaat Balilla uima-altaassa, et todellakaan opi mitään, Riikka nauraa.

Vuoden lentolakon jälkeen Riikka ei ole valmis lopettamaan lentämistä kokonaan. Kotimaassa Riikka ei kuitenkaan aio lentää.

– Jos ei ole seitsemää tuntia aikaa istua junassa, tarvitseeko reissua edes tehdä?

Ostolakko opetti kärsivällisyyttä

Riikan ostolakko lipsahti muutaman kerran. Häneltä varastettiin uimahallissa uimapuku, jolloin hänen oli ostettava uusi. Ja kun Riikka oli lähdössä hiihtovaellukselle Lappiin, hänen oli pakko ostaa kypärähattu ja toppatakki.

– Se oli aika järkevä päätös, koska muuten olisin saattanut kuolla hypotermiaan. Toisaalta harmitti, että ostin talvitakin vasta maaliskuussa. En omistanut talvitakkia, koska en sitä aiemmin Helsingissä tarvinnut. Käytin anorakkia tai trenssiä, jonka alle laitoin villapaidan.

Ostolakko päättyi Riikan syntymäpäivään, jolloin Riikka osti itselleen mekon.

– Mekko on ihan kiva, mutta minulle ei tullut intoa, että ah, pääsenpä taas shoppailemaan, Riikka kertoo.

– Minulle tuli vuoden aikana tunne, että ketään muuta ihmistä ei oikeasti kiinnosta, mitä minulla on päällä. Jos tulen joka päivä töihin samoissa mustissa vaatteissa, kukaan ei edes huomaa.

Riikka tajusi, että hänen ei tarvitse ostaa toisten ihmisten takia yhtään mitään.

– Minun ei tarvitse näyttää vaatteilla, millainen ihminen olen. Ihmiset ostavat ihania Samujin mekkoja osittain siksi, koska he haluavat olla ihmisiä, jotka käyttävät niitä mekkoja. Merkeillä halutaan luoda persoonaa.

Ostolakko opetti kärsivällisyyttä: kaikkea ei tarvitse saada heti. Kun Riikka tarvitsi kasville sivupöydän, hän pinosi pöydäksi kaksi maitolaatikkoa. Yhdeksän kuukauden päästä Riikka sai sattumalta siskolta vapautuneen pyöreän pöydän ilmaiseksi. Riikka malttoi myös olla ostamatta haaveilemaansa 60-luvun Artekin nahkasohvaa.

– Sohva maksoi nettikirpparilla tonnin. Parin viikon päästä puhuin tätini kanssa, että haluaisimme samanlaisen Artekin sohvan kuin heillä. Sain kuulla, että sohva lojui vintillä, ja saisimme sen.

Säästyneillä rahoilla oma savipaja

Vaikka alkuperäinen tarkoitus ei ollut säästää, rahaa kertyi huomaamatta kymppitonni. Riikka laittoi joka kuukauden alussa sivuun 500 euroa. Lisäksi hän laittoi loppukuusta sivuun palkasta ylijääneet rahat ja työpaikalta saadut bonukset.

– Avasimme savipajan, johon ostimme kavereiden kanssa muutaman tonnin maksaneen keramiikkauunin ja dreijan.

Rahaa menee myös ensi kesän Euroopan-matkaan ja ravintoloihin. Lisäksi Riikka säästää asuntoa varten.

– Ja onhan se mahtavaa, että tilillä on puskurirahaa, jos oikeasti haluan lähteä jonnekin, tehdä jotain isoa tai ostaa sen kämpän. En joudu aloittamaan ainakaan ihan nollasta.

Ostolakon saa Riikan mukaan toimimaan, kun ei yksinkertaisesti mene kauppoihin, jotka ovat täynnä virikkeitä.

– Kun frendit kysyvät shoppailemaan, pitää sanoa ei. Silloin pitää ehdottaa kavereille, ettei mennä shoppailemaan, vaan kävelylle, joogaan tai vaikka syömään.

Ihmisiä kehotetaan kuluttamaan, ettei talous pysähdy.

– Se ei pidä paikkaansa, sillä uuden ostamisen sijaan voi käyttää palveluja. Vanhat kengät voi viedä suutariin ja vanhan mekon voi uudistaa ompelijalla. Talous pyörii, vaikka mitään uutta ei ostaisi.

Yllä olevalta videolta näet lisää arjen säästövinkkejä.

Lue myös:

6 000 euroa säästöön alle puolessa vuodessa: näin se onnistui!

Venytä penniä niin kuin Ikea-miljardööri! 6 + 12 erikoista tapaa säästää

Malediivien-loman hinta säästöön puolessa vuodessa – 10 arkista vinkkiä, joilla se onnistuu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?