Atte, 18, asuu hotellissa: ”Aika kiva, että siivooja vaihtaa lakanat” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Atte, 18, asuu hotellissa: ”Aika kiva, että siivooja vaihtaa lakanat”

Atte, 18, muutti hotelliin viime syksynä.

Atte asuu vastaavanlaisessa huoneessa kuin tämä.

26.4.2018 12:15

Olisipa oma siivooja, joka keräisi lattialta leivänmuruset ja vaihtaisi lakanat. Kuulostaa niin suurelta luksukselta, että siihen ei varmasti monella ole varaa.

Mutta Atella, 18, on.

Nuorimies asuu nimittäin hotellissa, jossa siivooja käy kerran viikossa. Tämä on yksi hotellissa asumisen hyvistä puolista.

Myös ikkunasta avautuva maisema keskelle Tampereen ruuhkaisinta katua, Hämeenkatua, miellyttää kaupunkielämään tottunutta, alun perin Helsingistä kotoisin olevaa Attea.

Tampereelle hänet toi opiskelupaikka näyttelijätyön oppilaitoksessa. Opinnot alkoivat viime syyskuussa, mutta opiskelija-asuntoa ei ensihätään löytynyt.

Hotelliasuminen alkoi asunnottomana vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta.

Huone 490 euron kuukausivuokralla

Tarkemmin ottaen Aten asumisjärjestely on osa Omena-hotellien monivuotista kampanjaa, jossa hotelliketju tarjoaa majoitusta opiskelijoille. Vuokra on noin 490 euroa kuukaudessa.

Ketju ilmoitti ensimmäisen kerran vuonna 2013 tarjoavansa hotellihuoneita asunnottomille opiskelijoille.

Vuokrakäytännöissä on vaihtelua: huoneen voi vuokrata kuukaudeksi, mutta hotellissa voi asua vaikka koko lukuvuoden ajan.

Juuri näin myös Atte on tehnyt.

Koska asuminen sujui ensimmäisten kuukausien jälkeen hyvin, Atte päätti jäädä pidemmäksi ajaksi. Nuoren miehen ensimmäinen oma vuokrakoti on ollut siis jo puolen vuoden ajan hotelli.

– Hotellissa asumisessa on ollut hyvät ja huonot puolensa. Aika kiva, että siivooja vaihtaa kerran viikossa lakanat. Kivaa on myös, että voi elää itsenäistä elämää, eikä tarvitse huolehtia, herääkö joku, jos vaikka valvon pitkään. Toisaalta hotellissa asuminen on ollut jossakin kohtaa vähän yksinäistä, Atte kertoo.

Atte muutti hotelliin viime syksynä. Kuvituskuva Helsingistä, Aten koti sijaitsee Tampereella.

Sisustamista tai ylimääräisiä huoneita Atte ei sen sijaan kaipaa. Pöydän, kahden tuolin, sohvan ja kahden hengen sängyn lisäksi huoneesta löytyy vedenkeitin, kahvinkeitin, mikroaaltouuni ja pieni jääkaappi.

– Pääsääntöisesti käyn ulkona syömässä, mutta ostan silloin tällöin mikroaterioita, joita valmistan hotellihuoneessa, Atte sanoo.

Atte muuttaa takaisin Helsinkiin

Aten hotelliasuminen päättyy lähiaikoina, kun opinnot Tampereella päättyvät. Edessä on muutto kotikaupunkiin, lähemmäs kavereita ja sukulaisia.

Omena-hotelleissa opiskelijoiden hotelliasuminen sen sijaan jatkuu.

Ketjun kaupallinen johtaja Kati Niemelä kertoo, että kampanja on toteutettu vuodesta toiseen, koska opiskelijoihin on oltu asukkaina tyytyväisiä.

– He ovat hyviä vuokralaisia. Mutta toki mukaan mahtuu aina joku, jota joutuu muistuttamaan vuokranmaksusta.

Opiskelijoita asuu ketjun hotelleissa vuosittain kymmeniä. Suosituimmat kaupungit hotellissa asuvien opiskelijoiden keskuudessa ovat Niemelän mukaan Helsinki, Turku ja Tampere.

Pidempiaikaisia asukkaita muissakin hotelleissa

Pidempiaikaiset asukkaat tunnetaan myös muissa hotelliketjuissa.

Sokos Hotels -ketjun markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie kertoo Ilta-Sanomille, että heidän hotelleissaan asuu pidempiaikaisesti esimerkiksi ulkomailta Suomeen tulevia työntekijöitä, rakennuskomennuksella olevia ja bisnesmatkailijoita.

Scandic Hotels Oy:n kaupallinen johtaja Christian Borgin mukaan hotelliasumiseen turvautuvat myös vesivahinkoa pakoon lähtevät perheet. Pidempiaikaisia asukkaita varten räätälöidään paketti, joka sopii kunkin tilanteeseen.

– Kaikki eivät esimerkiksi halua aamiaista. Myös siivoukset tehdään sopimuksen mukaan.

Hotellissa asumisesta haaveilevan nuoren kannattaa kuitenkin muistaa yksi tärkeä seikka. Yleistä asumistukea ei hotellissa asumisesta heru.

– Yleistä asumistukea ei myönnetä asuntoon, jonka hallinta ei perustu asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaiseen vuokrasopimussuhteeseen. Tästä syystä asumistukea ei myönnetä hotelleihin, täysihoitoloihin, yömajoihin tai muihin majoitusliikkeisiin, Mirja Peltonen Kelan etuuspalvelujen lakiyksiköstä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?