Asuminen

Pinttyneet jalkalistat ovat kodin ärsyttävin siivousrasti – näin saat putipuhdasta jälkeä

Julkaistu:

Jalkalistat
Älä unohda jalkalistoja. Epäsiistit listat voi viimeistellä pyyhekumilla.
Siivoojan palkkaaminen kotiin on todellista luksusta. Kotiin on ilo palata, kun siivooja on tehnyt upeaa työtä. Lattiat kiiltävät, eikä imuroitavaa löydy edes nurkista.

Tarkkasilmäiset huomaavat kuitenkin nopeasti, ettei perinteiseen siivouspakettiin kuulu lattialistojen, eli jalkalistojen hinkkausta. Työhön tulee ryhtyä itse.

Onneksi tätä työtä ei tarvitse tehdä kuin joka päivä. Marttojen mukaan ”silloin tällöin” tehtävä siivous riittää.

Siivousväliä ei kuitenkaan kannata venyttää liian pitkäksi, sillä jos lika pinttyy, listoja on entistä vaikeampi siivota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valitettavasti jalkalistojen huolellinen siivoaminen vaatii hieman vaivannäköä. Huolimaton pyyhkäisy mikrokuituliinalla ei aina auta.


Tee näin:

Listojen siivoaminen kannattaa aina tehdä viimeisenä, vasta imuroinnin jälkeen. Seuraava ohje on tarkoitettu maalatun jalkalistan puhdistukseen.
  1. Ota avuksi pensseli. Pyyhi sillä pölyt lattialistan päältä. Jos listat ovat uurteisen muotoiset, käy läpi myös kolot. Jos selkäsi on huonossa kunnossa, käytä pitkävartista siivousvartta, johon voit kiinnittää sudin.
  2. Vaihda työväline imuriksi ja vaihda siihen harjasuulake. Harjasuulakkeen tunnistaa sen pienestä ja pyöreästä muodosta. Nurkissa voit käyttää pelkkää imurin letkuosaa, sillä koloihin voi olla vaikea ylettää pyöreällä harjasuulakkeella.
  3. Jos jalkalistoihin on tullut naarmuja, ota avuksi kumi. Aivan tavallinen koululuokassa käytetty pyyhekumi kelpaa. Kaupassa myydään myös siivoukseen tarkoitettuja kumeja. Huomaat, että naarmut hälvenevät, kun pyyhit ne kumilla piiloon. Käytä etenkin vaaleissa pinnoissa vaaleaa pyyhekumia, ettei pintaan tule lisäväriä.
  4. Viimeistele työ seoksella, jossa on 4–5 kuppia lämmintä vettä ja yksi osa etikkaa. Pyyhi pinnat etikkaseoksella pala palalta. Älä lotraa liian pitkään seoksen kanssa, vaan kuivaa lista mahdollisimman pian kuivalla liinalla. Näin maalipinta ei vahingoitu.
Huonekalun pienet naarmut saa piiloon saksanpähkinällä. Kun naarmuista pintaa hinkkaa saksanpähkinällä, vaurio häviää. Lue täältä juttu huonekalujen naarmujen siivoamisesta!

Lähteet: siivousinfo.fi, wikihow.com

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt