Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

Marja Mikkola toteutti unelmansa ja muutti Suomen pienimpään kaupunkiin 20-luvun kauppakeskukseen – joka ei sekään ole suuren suuri.

Marja Mikkola oli haaveillut talosta kotiseudulta, kun vanha kauppa tuli vastaan. Seppo-puolisokin oli suostuvainen. Kaunis kulmaovikin viehätti ostajia.

22.4.2018 8:15

Kaskisten kaupungissa, Suomen pienimmässä, oli muutama vuosi sitten myynnissä suuri kiinteistö. Kyseessä oli 1920-luvulla rakennettu niin sanottu Lindénin talo, aikansa kauppakeskus. Raatihuoneenkadun kulmatalossa toimi aikoinaan elintarvikeosasto, sekatavarakauppa, rautaosasto ja huoltoasema.

Marja Mikkola talon tuulikaapissa. Taloa kunnostetaan huone kerrallaan.

Marja Mikkola oli jo jonkin aikaa lämmitellyt ajatusta hankkia kiinteistö kotiseudun lähistöltä. Kaskisten talo vaikutti liian suurelta, remonttimielessäkin. Asia jäi kytemään ja lopulta käynti paikan päällä muutti ajatukset.

Kun puoliso Seppo Eriksson näki alkuperäiset piirustukset, hanke tuntuikin mahdolliselta. Talo oli pohjimmaltaan terve.

– Yksi ratkaiseva asia oli seudulle tyypillinen kaunis kulmaovi. Se toi nostalgisia muistoja mieleen, muistelee Marja Mikkola.

Kaupat syntyivät.

Talossa on loputtomasti kunnostettavaa, mutta hiljalleen edetään, huone kerrallaan.

– Onko pakko heti korjata kaikkea, Marja miettii.

Talossa voi hyvin asua nykykunnossakin. Piharakennuksen remontti aloitetaan tulevana kesänä.

Kaskinen on sympaattinen, kaunis puukaupunki.

Kaskisiin johtava tarina alkoi noin kymmenen vuotta sitten, kun pariskunta kohtasi Helsingissä. Seppo Eriksson harrasti soutua ja pyysi Marjaa ”veneen painoksi” harjoitusmatkalle merelle.

Vanerirakenteisella kilpaveneellä matkattiin Helsingistä kohti Inkoota.

Oli sovittu, että Marja tuo juomat ja Seppo hoitaa ruokapuolen. Lauttasaaren jälkeen Marja kysyi Sepolta, millaista ruokaa on mukana. Seppo näytti veneessä olevaa virveliä. Päätettiin kuitenkin poiketa kauppaan Matinkylään.

Seuraavana päivänä Porkkalanselällä tuuli takaviistosta 14 metriä sekunnissa, mutta Seppo luotsasi vaneriveneellä heidät turvallisesti selän yli.

Kalarannan savustamon ikkunassa sininen hetki merellä.

Marja Mikkolan varhaisin koti oli Pirttikylässä, lähellä Kaskisten kaupunkia.

Taiteellisella isällä oli valokuvaamo ja Jurvassa syntyneenä puusepänverstas. Isoveljen tultua oppikouluikään vanhemmat etsivät maatilaa, josta olisi hyvät kulkuyhteydet kouluun. Sellainen löytyikin Perniöstä, jonne perhe muutti.

Marjan isä, sodan käynyt mies, oli köyhistä oloista. Lahjakkaalla miehellä ei ollut mahdollisuutta koulutukseen.

– Minulla oli haaveilijaisä, hän koulutti minua kolmevuotiaasta alkaen, kun olimme muuttaneet Perniöön. Lasten kanssa kuljettiin uuden asuinpaikan luonnossa ja tehtiin havaintoja, Mikkola kertoo.

 Yksi ratkaiseva asia talokaupassa oli seudulle tyypillinen kaunis kulmaovi. Se toi nostalgisia muistoja mieleen.”

Marja haaveili jo 13-vuotiaana maisema-arkkitehdin työstä. Hän haki myöhemmin Otaniemeen arkkitehtiopiskelijaksi, ja pääsi. Opiskelun alettua selvisi, että hän oli sattumalta päässyt paikkaan, jossa voi valmistua unelma-ammattiinsa. Alalla ei alkuun ollut paljon töitä, joten vasta kolmen vuoden opintojen jälkeen hän uskalsi suuntautua maisema-arkkitehtuuriin.

– Arkkitehtikoulutus ei mennyt hukkaan, se opetti ymmärtämään perustusten ja rakenteiden logiikkaa, täsmällisiä mitoituksia, Marja kertoo.

Hänen töitään ovat muun muassa Mustankiven puisto Vuosaaressa, Katri Valan puiston perusparannus Kalliossa ja Lastenlehdonpuisto Helsingin keskustassa.

Marja Mikkola kokee olevansa ”kasvihullu” suunnittelija. Keskeistä on, miten tiloja luodaan kasvien eri ominaisuuksia hyödyntäen, eri värien, muotojen ja kukinta-aikojen avulla.

Seppo suolaa lohta savustamossa. Ruuhkaa syntyy, kun uunillinen kalaa valmistuu.

Savustusuunit käyttöön

Kaskisissa tuli lisää haastetta, kun ilmeni, että Kalarannassa sijaitseva vanha savustamo oli myytävänä. Marja ja Seppo päätyivät savustamon ostamiseen ja alkoivat ripeästi kunnostaa sitä, tarkoituksenaan pelastaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset.

Kun remontin aikana kaupunkilaiset kyselivät, milloin voi ostaa kalaa, Seppo opetteli savustusuunien käytön, ja herkkusuina he kehittelivät muitakin kalatuotteita.

Savustamon myymälään syntyy helposti ruuhkaa, kun leviää sana, että uunillinen kalaa on valmistunut. Vuosittain järjestettävä kalaranta- ja ravintolapäiväkin on hyvin suosittu, ja siihen savustamolta löytyy merihenkinen ravintolasali. Savustamolta saa lohisoppaa, jota tullaan nauttimaan Kauhajoelta asti.

– Kaskinen on sympaattinen, kaunis puukaupunki. Parasta ovat ihmiset, vastaantulijat tervehtivät, ja apua on aina tarjolla, Mikkola kertoo.

Utelen Sepolta, mistä kumpuaa taito kunnostaa vaativia kohteita.

– Jos en jotain osaa, hankin kirjallisuutta ja ammattiapua, kertoo Seppo, jonka työura on mennyt erilaisissa hallintotehtävissä.

Savustamon remontin yhteydessä toteutettiin vaativa laituriremontti. Kaksiosainen laituri rakennettiin perinteisellä hirsiarkkuperustuksella. Siihen oli vaikea löytää osaavia tekijöitä, mutta lopulta siinäkin onnistuttiin. Syntyi komea laivalaiturin ja terassin yhdistelmä. Kannen lehtikuusilankut Marja ruuvasi paikoilleen.

Kalarannan savustamon terassi- ja laivalaituri. Merenlahti on jäätynyt kauniiksi.

Toteutumassa on toive, että Marjan Mikko-poika tyttöystävineen ottaa kalasavustamon hoitoonsa.

Nuoripari on muuttamassa Kaskisiin.

– Jos olisin löytänyt tuon Sepon nuorena, olisimme varmaan maanviljelijöitä. Sepossa on ainesta isännäksi, Marja myhäilee.

Johtoajatus pariskunnan elämässä Marjan mukaan on: ” Tartu hetkeen.” Sitä on noudatettu, ja se on johtanut hyvään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?