Kaupunkielämä imi kaiken energian – Sanni lähti maalle ja muutti elämänsä täysin

Maaseudun rauhassa Sanni Harra, 27, löysi luontoyhteyden, joka oli kauan kadoksissa.

19.4.2018 19:00

Olisipa punainen tupa ja perunamaa. Perisuomalaisen toiveen ovat kuulleet meistä kaikki.

Moni toteuttaa unelmansa kesäaikaan siirtymällä mökille asumaan. Kaikille tämä ei kuitenkaan riitä. Maalla tekee mieli asua vuoden ympäri.

Osa Sanni Harran päivistä kuluu eläinten hoitamiseen.

Nokialta kotoisin oleva, mutta Tampereella nuoruutensa viettänyt Sanni Harra muutti omaan maalaistupaan reilu vuosi sitten.

Sitä ennen hän oli ollut kuin kuka tahansa muukin kaupunkilaistyttö. Naisen tulevaisuudensuunnitelmat liittyivät pieneen rivitalonpätkään, ei sen kummempaan.

Unelmat saivat suuremmat siivet, kun Harralle ja hänen puolisolleen Antille avautui mahdollisuus kokeilla omakotitaloasumista Harran vanhempien ok-talossa. Haaveet isommasta pihasta, suuremmasta laumasta eläimiä ja omavaraisuudesta heräsivät.

Energinen pariskunta pisti tuulemaan. Pian muuttokuorma siirtyi 90 vuotta vanhan hirsitalon pihaan, keskelle maaseutua Teiskoon.

Muuton jälkeen Harran perhe on kasvanut yhdellä lapsella ja lukuisilla eläimillä. Elämästään hän kertoo Riippumattomammaksi-blogissa, jonka sanoma on selvä: maalle muuttaminen ei ole kaduttanut.

  • Katso ylhäältä videolta, minkälaista arkea Sanni Harra maaseudulla elää.

Moitittiin haihattelijaksi

Lannan lappamista, likaantuvia vaatteita ja vanhan talon korjauksessa vaadittavia taitoja.

Harran työpäivät ovat kaukana siitä ruusunpunaisesta unelmasta, joka maalaiselämästä voi välittyä kauneimpia lifestyle-blogeja lukemalla.

– Työ vaatii puuhakasta luonnetta. Tekemisen täytyy olla täällä aidosti verissä, Harra sanoo.

Juuri tästä, maalaiselämän raskaudesta, myös lähipiiri varoitti, kun pariskunta päätti muuttaa maalle. Moni sanoi suoraan, että Harran suunnitelmat kuulostivat ”haihattelulta”, toiset olivat aidosti huolissaan naisen jaksamisesta.

Jaksamisongelmia ei ole kuitenkaan ilmennyt, päinvastoin.

Luonnosta Harra on saanut energiaa, jonka kaupunkielämä hänestä imi. Entinen työ asiakaspalvelussa, jatkuvat ihmiskontaktit ja luontoyhteyden puuttuminen eivät olleet Harralle ominaisin tapa elää tätä elämää.

Uutta virtaa ja arvojaan kunnioittavan elämän Harra on löytänyt maaseudulta.

Eläintenystävän paratiisissa nelijalkaisilla on hyvä olla.

Asiakaspalvelutyö on muuttunut työksi maatilalla. Pihalla tepastelevat kanat, kanit, lampaat, vuohi, kissat ja koirat vievät oman aikansa arjesta, kasvimaan kasvattaminen ja talon korjaaminen omansa. Sanni tekee paperitöitä myös yrittäjänä työskentelevän puolisonsa firmalle.

Aivan kaikki ratkaisut eivät ole olleet onnistuneita. Hevoslaumasta Harra luopui, kun hän huomasi, ettei aika riitä paljon liikuntaa tarvitsevien eläinten hoitamiseen.

Ja onpahan talokin vaatinut paljon.

– Aluksi meillä ei ollut edes juoksevaa vettä. Pikku hiljaa olemme rakentaneet ylellisyyksiä, kuten kylpyhuoneen ja toimivan keittiön.

Omavaraisuusaste nousussa

Yksi perimmäisistä maalle muuttoa motivoineista tavoitteista, omavaraisuus, on punainen lanka, joka ohjaa kaikkea Harran tekemistä. Täydellinen omavaraisuus ei Suomen oloissa ole mahdollista, mutta tavoitteena on, että ainakin ruokakuluista pystyisi tulevaisuudessa karsimaan ison osan.

Jo nyt Harrat saavat paitsi kasviksia, myös lampaan- ja kukonpoikien lihaa omalta tilalta.

– Ehdottomia emme tämän asian suhteen ole. Teemme tätä oman jaksamisen perusteella ja sitä mukaa, mikä tuntuu mielekkäältä.

Introvertiksi itseään kutsuva Sanni Harra saa energiaa luonnosta.

Ja sitä mitä ei osata, se tässä talossa opetellaan. Mutkia voi tulla matkaan, mutta osaamattomuus ei ole este tekemiselle.

Yksi uusi taitokin on parhaillaan opettelun alla.

Olisi nimittäin pieni synti, jos oman pihan lampaanvillasta ja angorakanien villasta ei saisi mitään aikaiseksi. Sisältä löytyy siis rukki, jonka poljinta maalaiskodissa poljetaan kiihtyvään tahtiin.

– Unelmana on saada oman pihan villasta villasukkia omaan ja muiden käyttöön.

Kasvatusvinkit aloittelijalle

Haaveiletko omasta puutarhasta? Sanni Harra kehottaa aloittamaan lajeista, jotka eivät naisen mukaan epäonnistu ikinä.

  • Laita lantapenkkiin kesäkurpitsoja ja avomaakurkkuja. Jos paikka on lämmin ja aurinkoinen, et voi epäonnistua.

  • Kasvata yrttejä vaikkapa taimista. Niistä lähti myös minun innostukseni omavaraisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?