Näin Siiri pystyi ostamaan ensiasunnon pääkaupunkiseudulta jo 26-vuotiaana – tarvittiin yksi viisas peliliike

Siirin mukaan ensiasunnon ostoa kannattaa suunnitella järkevästi etukäteen.

Siiri teki päätöksen oman asunnon ostamisesta jo nuorella iällä. Kuvituskuva.

16.4.2018 18:55

Oman asunnon ostoa pidetään järkevänä sijoituksena, johon kannattaa tarttua mahdollisimman aikaisin.

Valitettavasti neuvo tuntuu enemmänkin ärsyttävältä kuin kannustavalta. Mistä repiä rahat kasaan, kun lottovoittoa ei ole näkynyt, eikä rahakasta perintöäkään ole tulossa? Etenkin Helsingissä myös pikkuasuntojen hinnat ovat karanneet pilviin.

Ensiasunnon ostoa hillitsee tietenkin se, että asuntoa ei voi ostaa kokonaan lainalla, jos vakuutena on ainoastaan ostettava asunto.

Oman asunnon ostamiseen tarvitaan omia säästöjä tai lisävakuutta. ASP-säästäjän kohdalla tämä tarkoittaa, että ASP-tilille tulisi säästää kymmenen prosenttia asunnon hinnasta, ja pankki voi lainata loput.

Päämäärätietoista säästämistä

Pyyhettä ei kuitenkaan kannata heittää kehään.

Ensiasunnon Helsingistä, läheltä kantakaupunkia, hankkinut Siiri on yksi heistä, jonka onnistui ostaa 182 000 euron omistusasunto vain 26-vuotiaana.

Siiri osti siis ensiasuntonsa neljä vuotta keskimääräistä nuorempana, sillä tuoreen kyselyn mukaan ensiasunnon ostajien mediaani-ikä pääkaupunkiseudulla on 30 vuotta.

Siirin päätös omasta asunnosta oli tosin kypsynyt jo vuosia aikaisemmin. Täytettyään 18 hän nimittäin avasi ASP-tilin isänsä kannustamana. Valtion tukema järjestelmä on tarkoitettu 15-39-vuotiaille ensiasunnon hankkijoille.

Samalla Siiri aloitti päämäärätietoisen säästämisen. Siinä vaiheessa kun muut käyttivät rahaa milloin baareihin, milloin matkusteluun, Siiri teki samaa hieman harvemmin ja pisti osan rahasta sivuun. ASP-tilillä ne olivat hyvässä tallessa, sillä siirrettyjä rahoja ei voinut tililtä nostaa ilman, että sopimus raukeaa.

Opintolaina ASP-tilille

Merkittävimmän askeleen kohti omaa asunto Siiri otti kuitenkin vasta opiskelupaikan saatuaan. Tuolloin Siiri hankki opintojen oheen parhaimmillaan jopa neljä eri osa-aikaista työtä, mutta nosti myös kaikki mahdolliset opintolainat. Työt vaatekaupassa ja sisällöntuottajana toivat mukavasti lisätuloja, eikä lainaa tarvinnut käyttää elämiseen.

– Nostin opintolainaa kaikkiaan 12 600 euroa. Työt mahdollistivat sen, että minulla riitti käyttörahaa elämiseen ja pystyin siirtämään opintolainat suoraan ASP-tilille.

– Siellä ne kasvoivat monen vuoden ajan suurempaa korkoa kuin mitä alan maksaa niistä pian takaisin. Säästetty opintolaina voi toimia myös hyvänä pesämunana aikuiseen elämään, vaikkei omaa asuntoa ostaisikaan.

Siirin ratkaisu oli fiksu, sillä ASP-tilille kertyneille säästöille maksetaan vuosittain prosentti korkoa, joka on normaalin tilin korkoa parempi. Lisäksi säästöille sai säästämisen aloittamisvuodelta ja sen jälkeen enintään viideltä seuraavalta vuodelta lisäkoron, kun ASP:n ehdot oli täytetty ja oma koti hankittu. Korko ja lisäkorko olivat verovapaita – Siirin tapauksessa lisäkorkoa poiki 860 euroa.

Lue jutun lopusta tarkat summat, jolla Siiri sai asuntoon tarvittavan määrän rahaa kasaan!

Säntillisyys palkitaan

OP Liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Jääskeläisen mukaan heillä ei ole tietoa, kuinka moni tekee Siirin tavoin ja siirtää opintolainansa suoraan ASP-tilille. Useimmilta tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä laina kuluu tavanomaisten kulujen kattamiseen.

– Mutta jos opiskelijalle työstä, opintolainasta tai opintorahasta jää ylimääräisiä varoja, niin niiden sijoittaminen ASP-tilille on fiksua, silloin kun tavoitteena on oman asunnon hankinta tulevina vuosina. ASP on riskitön ja kohtuullisesti tuottava vaihtoehto verrattuna esimerkiksi osakesijoittamiseen lyhyemmällä aikavälillä.

Myös Siiri ymmärtää olevansa moneen muuhun verrattuna etuoikeutetussa asemassa. Töitä ja energiaa on riittänyt, ja opiskelijahintaisen vuokra-asunnonkin hän jakoi opiskeluaikana seurustelukumppanin kanssa, jolloin elämisen kulut pysyivät kohtuullisena.

Säästötarinassa korostuvat kuitenkin myös Siirin vahvat luonteenpiirteet: säntillisyys ja suunnitelmallisuus.

– Laskin opiskeluaikana joka pennin tarkkaan. Söin aina opiskelijaruokalassa ja ruokakaupassakin olin noina vuosina hyvin tietoinen ruokien kilohinnoista.

Säästämisestä tulikin Siirille eräänlainen hauska leikki, johon hän jäi koukkuun. Nainen muistelee pitäneensä erillisiä teemakuukausia, jolloin hän yritti kuluttaa tavallistakin vähemmän. Onnistumisen tunteet tuntuivat pieneltä voitolta.

Valmistumisen jälkeen Siiri työllistyi omalle alalleen ja sai vakituisen työpaikan 3000 euron kuukausiansioilla. Palkasta oli säästeliäästi elämällä helppo säästää vuoden aikana loput ASP-tilin vaatimasta summasta.

Siiri haluaa esimerkillään kannustaa muita nuoria miettimään, mihin pienet tulonsa sijoittaa, ja kehottaa nostamaan opintolainan rohkeasti. Ensiasunnon lainaan tarvittavan rahasumman saaminen kokoon ei ole mahdoton urakka edes pääkaupunkiseudulla, jos on valmis tekemään paljon töitä.

– Opintolainaa ei kannata pelätä. Se on maailman fiksuin laina. Ja mikä parasta, säästämiseenkin voi jäädä koukkuun.

Näin Siiri säästi 182 000 euroa maksaneeseen asuntoon asuntolainarahat:

ASP-tilille säästyi:

  • Opintolaina 12 600 euroa

  • Siirin omat säästöt 5 800 euroa

Muilla tileillä oli rahaa:

  • Siirin omat säästöt 7 600

  • Siirin vanhempien säästämä summa elämän mittaisista lapsilisärahoista, 18 000 euroa – tosin asunnon ostamisen ja remontoinnin jälkeen näitä säästöjä jäi tilille edelleen 15 000

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?