Asuminen

Ystävällisyys oli liikaa naapureille: ”Tuli jatkuvasti kutsuja kahville ja grilli-iltoihin”

Julkaistu: , Päivitetty:

Taloyhtiö
Se mikä on toiselle suuri ilonaihe, voi aiheuttaa muissa närkästystä, käy ilmi Ilta-Sanomien riitakyselystä.
Ihmisten erilaisuus on rikkaus. Samassa pihapiirissä siitä voi kuitenkin tulla kiistakapula, joka johtaa pahimmillaan vuosien eripuraan.

Oli kyseessä sitten kerrostalo tai rivitalo, asiantuntijoiden mukaan suomalaisissa taloyhtiöissä riidellään samoista asioista. Rivitaloissa riideltävää riittää hieman enemmän, sillä eripurat leviävät tyypillisesti pienelle pihakaistaleelle, joka on asuntojen yhteydessä. Tyypillinen riita koskee sitä, mitä tuolle kaistaleelle saa istuttaa.

Kysyimme artikkelin lukijoilta, minkälaisia kokemuksia heillä on naapuruston rähinöistä. Valitettavaa kyllä, hyvin monella oli kokemusta tilanteista, joissa ihmiset eivät vain kerta kaikkiaan osaa tulla toimeen.

Työnjohtaja, joka ei itse tee mitään

Vaikka omaan asuntoonsa pääsisi pakoon pahimpia riidanhaastajia, yhteinen piha-alue on tyypillisesti aluetta, jossa muita asukkaita ei pysty välttelemään. Pahimmillaan erilaiset käsitykset oikeanlaisesta elämästä kärjistyvät riidoiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kävi nimimerkillä Kop kirjoittavalle maaseudun asukkaalle, jonka mukaan toisten pihat ovat yleinen kritiikin kohde.

– Jos piha ei ole yhtä hyvin puunattu tai trimmattu kuin oma piha, tai sinne ei ole istutettu sopivasti kauniita kukkia, niin kyllä häiritsee. Ei siitä ihan suoraan vaan uskalleta sanoa. Joillakin ihmisillä on vaan hyvin suppea näkemys siitä, miten asioiden kuuluu olla.

Täysin oma lukunsa ovat taloyhtiöiden tomerat tyypit, joille lauman johtaminen tuntuu olevan verissä. Tällainen henkilö löytyy muun muassa Elviiran taloyhtiöstä.

– Hän määräilee toisia leikkaamaan nurmikon ja viemään roskia kaatopaikalle. Työnjohtaja, joka ei tee itse mitään.


Oli riitoja tai ei, yhteisellä piha-alueella käyskentely vaatii sosiaalisten taitojen opettelua. Toiset voivat kärsiä piinaavasta ujoudesta, mutta on niitäkin, jotka eivät sano muille mitään vain tylyyttään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Joillekin tervehtiminen on maailman vaikein asia, Anne tietää.

Taloyhtiö kuin kenneli

Äänet. Niitä on taloyhtiöissä kaikenlaisia.

Joitakin ärsyttää pihalta kuuluva koiran haukunta, toisia tavanomaisiin elämän ääniin luokitellut asiat, kuten suihkussa käyminen.

Nimimerkillä Misiu kirjoittanut kertoo, että hänen alakerran naapurinsa, vanhempi rouva, ei tuntunut hyväksyvän sitä, että hänen oli työn luonteen vuoksi suorastaan pakko käydä töistä tullessa suihkussa.

– Olin työssä vainajankuljetusalalla. Kun tulin niin sanotulta likaisemmalta keikalta kotiin, laitoin ensin puvun parvekkeelle ja menin suihkuun. Rouva valitti. Minä kerroin taloyhtiölle faktat. Ja fakta on se, että suihkussa saa käydä kellonajasta riippumatta.

Katso täältä lakimiehen vastaus. Saako taloyhtiössä käydä suihkussa yöllä?

Hyvin tavanomainen harmi on myös koirien haukunta. Kenneliä ei aina jaksa -nimimerkillä kirjoittava kertoo, että heidän taloyhtiössään koiria on ainakin viisi, osassa asunnoista kaksi.

– Joskus tunnelma on kuin kennelissä. Ou-ou-vuhuu-vuh-vuh-vuh... Koirien omistajat eivät yleensä taida ihan tajuta, miten paljon koirat voivat kaipailla, kun ovat poissa kotoa. Ne voivat ulista ja haukkua jopa tunteja päivässä, koirakuorossa.


Koirien lisäksi myös lapsista lähtevät äänet voivat ärsyttää. Nimimerkillä Hiljaisuus kunniaan kertoo, että hänen tyttärensä asui Helsingissä alueella, jossa vastapäinen talo oli vuokratalo. Talojen piha oli yhteinen ja täynnä lasten mekastusta.

– He kiljuivat ja mekastivat maaliskuusta lokakuuhun joka ilta tuntitolkulla. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus eivät osanneet puuttua asiaan. Meteli kuului sisälle, eikä parvekkeella voinut olla kesällä. Niinpä tyttäreni myi asuntonsa ja muutti pois. Ikävä juttu. Asiaan olisi pitänyt puuttua tiukemmin.

Liian ystävälliset naapurit

Kiva taloyhtiö voi olla myös alku jollekin ainutlaatuiselle, kuten elinikäiselle ystävyydelle. Kun naapurit tervehtivät toisiaan, pysähtyvät juttelemaan ja tarjoavat apuaan, lähtökohdat hyvälle ilmapiirille ovat olemassa.

Tässäkin asiassa ihmiset ovat kuitenkin erilaisia. Liiasta yhteisöllisyydestä voi tulla myös rasite. Ilta-Sanomien lukija kertoo, että juuri näin kävi myös hänen tutulleen.

– Heillä rivitaloasumisessa oli erikoinen ongelma: liian ystävälliset naapurit. Naapurin mies oli aina jäänyt nojailemaan raja-aitaan, kun työkaverini ja hänen miehensä menivät takapihalleen ja jutteli sitten pitkät tovit. Lisäksi tuli jatkuvasti kutsuja kahville ja yhteisiin grilli-iltoihin. Naapurisovun vuoksi ei haluttu kieltäytyä joka kerta. Työkaverini perhe muutti lopulta pois. Ei kuitenkaan pelkästään naapureiden vuoksi, mutta heidän olemassaolonsa varmaan joudutti päätöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt