Pieni pihakaistale kuumentaa tunteet – isännöitsijät listasivat 5 rivitaloriitojen klassikkoa

Kun rivitalossa yksi noudattaa sääntöjä pilkulleen ja toinen soveltaa niitä luovasti, sopu joutuu koetukselle. Naapurit hermostuvat useimmiten pihan käytöstä ja rauhansa rikkoontumisesta, kertovat isännöitsijät.

Riidan voi saada aikaiseksi vaikka väärin asetellusta pyörästä.

13.4.2018 12:25

Kun rivitaloasujaa alkaa ärsyttää naapurin rönsyävä ruusupensas, pihalla pyörillään suihkivat kakarat tai pianon pimputtelu, naapurin ovikellon sijaan kilahtaa isännöitsijän puhelin tai sähköposti.

– Tällainen välimiesmenettely on välillä valloillaan ja joskus tulee mieleen, että naapurien välisen keskustelun voisi palauttaa kansalaistaitoihin. Vaan ei se mitään, isännöitsijähän tietysti hoitaa kaiken tämän, kertoo Asunto maisteri -isännöintitoimistoa Vantaalla pyörittävä isännöitsijä ja toimitusjohtaja Katja Pesonen.

Rivitalossa kaikkia asukkaita koskevat samat oikeudet ja velvoitteet. Isännöitsijään otetaan usein yhteyttä silloin, kun asukkaalle tulee tunne epätasa-arvosta – oli tunne perusteltu tai ei.

– Säännöt hyväksytään, ja niiden noudattamista pidetään tärkeinä. Usein asukkaat seuraavat toisiaan ja ovat sitten yhteydessä isännöitsijään ja kysyvät, onko toisilla asukkailla esimerkiksi lupa asunnossa tehtäviin muutostöihin tai saako tämä parkkeerata autonsa asuntonsa eteen, jos parkkipaikat on merkitty jonnekin toisaalle.

Pesosen uran aikana hänen eteensä ei ole tullut sellaista asukkaiden välistä riitaa tai epäselvyyttä, jota ei olisi saatu selvitettyä:

– Kyse on ihmisistä ja heidän ajatusmaailmastaan. Kaikki tilanteet ovat ratkenneet ihmissuhdetyöllä ja ihmisten yhteensaattamisella.

Sukupolvien välisiä ristiriitoja

Pesonen uskoo, että henkilö, joka valitsee rivitaloasumisen, tietää, että eläminen naapureiden kanssa on yhteisöllisempää kuin kerrostalossa.

– Sekin on mielenkiintoinen ilmiö, että kaikki eivät sovi rivi- tai kerrostaloasujiksi.

Pähkinähoito Oy:n toimitusjohtaja Henry Engblomilla on kokemusta rivitalojen isännöinnistä yli 15 vuoden ajalta. Hänen mukaansa rivitaloissa toistuvat samat ongelmat kuin kerrostaloissakin, tosin rivitaloissa ei ole juurikaan järjestyshäiriöitä.

– Se, mikä rivitaloasumisessa poikkeaa kerrostaloista, on se pieni pihakaistale asunnon yhteydessä. Asukkaiden välisiä ristiriitatilanteita tulee usein siitä, että mitä tuolle kaistaleelle saa istuttaa ja mitä ei.

Asukkaiden välille tulee myös sukupolvien välisiä ristiriitatilanteita. Jos esimerkiksi vanhaan rivitaloyhtiöön muuttaa kerrostalossa asunut nuoripari, joka on hyvin selvillä siitä, mitkä seikat kunnossapidosta kuuluvat taloyhtiön vastuulle ja mitkä asukkaalle, he saattavat laittaa laskun taloyhtiölle esimerkiksi vesikalusteiden vaihtamisesta tai ulko-oven maalaamisesta.

– Ja yhtiökokouksessa sitten vanhempi asukas ihmettelee ääneen, että miksi taloyhtiö maksaa tämän, kun he ovat maksaneet saman kustannuksen omasta pussistaan. Tosiasiassa lasku kuuluu taloyhtiön maksettavaksi, Engblom havainnollistaa.

Hän on huomannut rivitalo-osakkaiden kommunikoinnissa saman aukon kuin Pesonen:

– Eräänä viikonloppuna yhdessä asunnossa sattui vesivahinko, ja paikalle tilattiin kartoituspalvelu. Pidin tätä pientä rivitaloyhtiötä tiiviinä porukkana, jossa tieto kulkee, enkä tehnyt tiedotusta. Asukkaat näkivät, että asunnossa on tapahtunut jotain, mutta he eivät puhuneetkaan toisilleen vaan lähestyivät maanantaina, että miksi tästä ei ole tiedotettu, Engblom naurahtaa.

Millaisia kokemuksia sinulla on rivitalossa asumisesta ja naapureista? Kommentoi alle!

Nämä ovat rivitaloriitojen klassikot

1. Rivitaloasukkaita hiertäviin klassikoihin kuuluu piha-alueiden kasvusto. Usein kyse on makuasioista: jämpteistä ja muotoon leikatuista pensaista pitävää ärsyttää huithapelimman rönsyävän boheemi ruusupensas – tai ainakin sitä tekisi mieli vähän saksia.

2.Oma piha-alue halutaan usein pitää tilana, jossa on oma rauha. Jos naapuri pitää aidan toisella puolella grillijuhlia tai tupakoida tupruttelee niin, että savu leijailee naapurin kiusaksi, asia tuodaan usein isännöitsijälle.

3. Pysäköinti puhuttaa usein. Jos valtaosa pysäköi autonsa vain sallitulle alueelle, heitä harmittaa se, jos joku asukkaista parkkeeraa oman asuntonsa eteen.

4. Kun naapurista alkaa kuulua vasarointia, valveutunut rivitaloasunnon osakas ottaa usein rivakasti yhteyttä isännöitsijään selvittääkseen, onko vasaroija tehnyt asiasta vaadittavan muutostyöilmoituksen vai onko siellä meneillään luvattomia toimia.

5. Kissat eivät ole toivottuja vieraita taloyhtiöiden hiekkalaatikoille. Aina ei ole näyttöä siitä, kenen kissa on pissannut minnekin, joten ulkonaliikkumisen kieltäminen ei yleensä onnistu. Varmin konsti säilyttää hiekka puhtaana lasten leikkeihin on hankkia hiekkalaatikon ylle kansi tai peitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?