Asuminen

Yksi virhe voi tehdä tuhoa mökillesi – edessä kallis korjausurakka

Julkaistu:

Mökki
Muista nämä ohjeet takkaa lämmittäessä.
Se on käsillä aivan pian, kutkuttavan ihana mökkikausi.

Kun ulkona alkaa lämmetä, kaupunkiasunnossa kökkiminen tuntuu piinalta. Siis mökkiä kohti!

Moni aloittaa mökkikauden kuitenkin niin innokkaasti, että kärsivällisyys unohtuu matkasta. Pitkän talven kylmänä ollut mökki kaipaa erityistä huomiota. Tarkkana kannattaa olla etenkin takan ja puukiukaan lämmityksen kanssa.

Lue täältä, mitä töitä mökille olisi pitänyt tehdä ennen talviteloille laittamista!

Maltti on valttia: älä siis lado tulipesää saman tien täyteen puuta. Aloita pienellä määrällä kuivaa puuta. Pahimmillaan takka tai hormi voi nimittäin rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiireestä voi koitua kallis korjausurakka. Kiireisen takanlämmittäjän takkaan, hormiin tai muuriin voi syntyä halkeamia.

– Kun mökille tullaan ensimmäistä kertaa talven jälkeen, takan kunto pitää tarkistaa ennen kuin sytyttää puut. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Hormin nuohous on tärkeä muistaa myös mökeillä. Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina riski hormipalon syttymiseen, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.


Kylmä ja kostea hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Muuten kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

– Hormin esilämmityksen voi tehdä polttamalla kynttilää tai pienen määrän sanomalehteä joko tulipesässä tai nuohousluukussa. Samalla näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Sama ohje koskee puulämmitteisiä kiukaita. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun takka on herätelty talviunilta, voi mökin lämmityksen aloittaa. Takassa ei kannata polttaa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan. Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta, ja mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

Jatkuvalämmitteisen takan sijaan mökille voi hankkia myös varaavan takan, joka luovuttaa vielä 24–36 tunnin ajan tulen sammumisen jälkeen. Terassilla toimiva yksilö voi olla sisustustakka. Lue Suomen sisustustakka Oy:n vinkit oikean mallin hankintaan.

Heräsikö mökkikuume? Katso täältä, minkälaisen mökin voisit saada alle 100 000 eurolla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt