Yrjö, Jyrki

Asuminen

Inhottava syy, jonka takia todellakin haluat pestä uuden vaatteesi ennen käyttöönottoa

Julkaistu:

Vaatteet
Älä kiirehdi uutuusvaatteiden kanssa. Pistä ne suosiolla pesukoneeseen ennen käyttöönottoa.
Otitko vaatteen käyttöön heti sen jälkeen, kun olit kiikuttanut sen kaupasta kotiin?

Teit juuri emämunauksen, jos et pessyt vaatetta ennen käyttöönottoa, Huffington Post väittää.

Vaatteita on nimittäin sinua ennen kokeillut koko joukko ihmisiä, joiden hygieniatasosta tai terveydentilasta et voi olla tietoinen. Mitä useampi ihminen vaatteita kaupassa sovittaa, sitä suuremmaksi kasvaa riski siitä, että he jättävät vaatteisiin epämiellyttävän yllätyksen.

Lehden haastatteleman mikrobiologian professorin Philip Tiernon mukaan vaatteissa voi lymyillä bakteereita, noroviruksia tai jopa ulostetta, jotka pahimmillaan sairastuttavat ihmisen. Väite perustuu tutkimukseen, jonka Tierno työryhmineen toteutti tutkien vaatekauppojen valikoimaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pirulainen sairastumisen takana voi olla vaikkapa stafylokokki, joka tunnetaan lievien infektioiden aiheuttajana, mutta myös vakavampien tautien, kuten keuhkokuumeen, takaa.

Norovirus sen sijaan tunnettaan siitä, että jo pieni määrä virusta riittää tartuntaan. Esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa virus voi säilyä tartuntakykyisenä kaksitoista vuorokautta.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä välineet tarvitset kodin perussiivoukseen!


Pese myös kemikaalien tähden

Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen ei pidä vaatteista sairastumista mahdottomana. Altistuminen tapahtuu, jos emme pidä huolta käsihygieniasta ja hieroimme tartunnan jälkeen vaikkapa silmiämme.

– Sanoisin kuitenkin, että riski on suurempi jo ennen kuin menet kauppaan. Muutkin pinnat, kuten vaikkapa yleiset vessat, voivat sairastuttaa, jos emme pidä huolta käsihygieniasta.

Kaiken kaikkiaan riski sairastua vaatteesta on hyvin pieni, mikrobiologi Tierno ja kemikaaliasiantuntija Virtanen muistuttavat.


Vaate kannattaa toki aina pestä ennen käyttöönottoa. Pöpöjäkin suurempi uhka ovat kemikaalit, jotka voivat aiheuttaa joillekin ärsytys- tai allergiaoireita.

Ihoärsytyksen takana voivat olla jälkikäsittelykemikaalit, kuten formaldehydi, tai väriaineet, kuten dispersiovärit.

Formaldehydi on kuluttajan kannalta siitä kiitollisempi kemikaali, että se on vesiliukoinen, ja se vähenee pesujen myötä. Dispersiovärit ovat pienimolekyylisiä, rasvaliukoisia yhdisteitä, ja sen tähden ongelmallisempia, että ne läpäisevät helposti ihon. Ne eivät liukene samalla tavalla vesipesussa.

– Onneksi kaikki eivät herkisty. Mutta ne, jotka herkistyvät, voivat saada rajujakin oireita, kuten ihon punoitusta ja rakkuloita, Virtanen sanoo.

Ärsytysoireet ja allergian erottaa oireiden kestosta. Ärsytysoireet tulevat ja menevät, mutta allergiaoireet voivat odottaa itseään. Ja kun ne pamahtavat päälle, reaktio voi olla voimakas ja oireilu pitkäkestoisempaa.

Hyvin kemikaalipitoisia vaatteita voi olla vaikea erottaa kaupassa, sillä tuoteselostuslappu kertoo vain materiaalin. Virtasen mukaan on kuitenkin olemassa yksi varoitusmerkki. Jos vaate haisee kovin voimakkaalta jo kaupassa, siinä on käytetty runsaasti kemikaaleja.

– Minulla on yhdet tällaiset housut, joiden voimakas haju ei lähtenyt edes viidellä pesulla, pakastamisella ja tuuletuksella. Ne haisevat vieläkin, Virtanen kertoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väkivaltatilanne Lohjalla – paikalla useita poliisipartioita

  2. 2

   Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

  3. 3

   Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

  4. 4

   Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

  5. 5

   Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  2. 2

   Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

  3. 3

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

  6. Näytä lisää