Asuminen

Keinutuoli on yllättävä sisustushitti – hinnat huitelevat tuhansissa

Julkaistu:

Keinutuoli
Muista arvostaa vanhaa keinutuoliasi. Niitä himoitsevat myös trendinenät.
Keinutuoli oli pitkään kodin pakollinen perintövaruste, jonka piti kököttää paikoillaan lähinnä kunnioituksesta isovanhempia kohtaan. Moderniin kotiin se ei tuntunut sopivan. Ja kaiken lisäksi se tuntui vievän pienessä kodissa aivan liikaa tilaa.

Sitten tapahtui muutos.

Ensin sisustuskuvissa alkoi näkyä moderneja versioita keinutuoleista, sitten kuviin hivuttautuivat myös perintökalusteet, mummon keinutuolit. Niitä valmistettiin Suomessa aikoinaan etenkin kahdessa suuressa keinutuolipitäjässä, Nakkilassa ja Urjalassa.

Suomalaisvalmisteisten keinutuolien esikuva oli yhdysvaltalainen Boston-tuoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt perintökeinutuoli näyttää freesimmältä kuin pitkään aikaan. Satakunnan Kansalle haastattelun antanut nakkilalainen keinutuolintekijä Kari-Pekka Kankeri kertoo, että hieman yllättäen keinutuoli on alkanut kiinnostaa nimenomaan nuoria.

Ja löytyypä sellaisia myös odotustiloista. Esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen lentokentillä kiikkustuolissa voi keinua lentoa odotellessa.

Modernimmat suosiossa

Antiikkiin ja designiin keskittyneen Tomorrow´s Antique -liikkeen Esa Väisänen kertoo Ilta-Sanomille, että keinutuoli on ollut trendinenien suosiossa jo pitkään, ainakin kymmenen vuotta.


Tällä hän kuitenkin viittaa moderneihin siroihin malleihin, kuten kaikkien tuntemaan Ilmari Tapiovaaran Mademoiselleen, Askon malleihin tai Kettusiin.

– Perinteisimmät mallit ovat sisustajille hieman haastavampia, sillä ne vievät kodissa niin paljon tilaa, Väisänen kertoo.

Asiantuntijan mukaan perinteisen, kookkaan keinutuolin tuunaa kuitenkin nopeasti nykyaikaiseen tilaan sopivaksi. Maalipensseli käteen ja lampaantalja päälle, ja vanha esine on kuin tehty nykykotiin.

Uusikin kelpaa

Jos perintökeinutuoli ei kuitenkaan olohuoneeseen mahdu, moderni versio voi olla parempi vaihtoehto.


Yksi upeimmista on Eamesin himoittu RAR-keinutuoli. Se näyttää hämmästyttävän hyvältä juurikin lampaantaljaan alla. Aivan ihana on myös rottingista valmistettu keinutuoli. Sellaisia myy esimerkiksi Parolan rottinki.


Vanhan mummolan keinutuolin voi napata halvalla, mutta tietyistä yksilöistä maksetaan suuria summia. Yksi kiehtoo sisustuskansaa erityisesti. Se on Mademoiselle, josta saa pulittaa uutena lähemmäs 1300 euroa.

Info

Suomessa alettiin valmistaa jo 1700-luvun puolessa välissä raskastekoisia kahden istuttavia keinutuoleja, kysy.fi kertoo.

Tätä ennen maailmalla tunnettiin jo muun muassa Yhdysvalloista kotoisin oleva Boston-tuoli. Sitä alettiin myöhemmin valmistaa myös Suomessa. Sittemmin Boston-tuoli kehittyi täällä omiksi tyypeikseen. Ne tunnettiin nakkilalaisina ja urjalaisina malleina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt