Mökkikauppa käy kohta kuumana – tällaisen kesämökin saat 100 000 eurolla eri puolilta Suomea

Kaikkein halutuimmat mökit sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä suurimmista kaupungeista.

Mökkikauppa käy kohta kuumana.

29.3.2018 15:56

Sillä sekunnilla, kun kevätaurinko alkaa lämmittää, suomalaisiin iskee mökkikuume. Kohta eletäänkin mökkikaupan vilkkaimpia hetkiä, kertoo alan ammattilainen, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

– Ostajat ovat virkeimmillään silloin, kun talvi alkaa väistyä. Parhaat kaupat puolestaan tehdään loppuvuodesta, kun on kaikkein ankein aika mökkeilylle, Heikkinen vinkkaa.

Kaikkein halutuimmat mökit ja loma-asunnot sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä kasvukeskuksista. Kaikkein kovin kauppa käydään luonnollisesti pääkaupunkiseudun ympärillä.

– Sama sääntö pätee myös Tampereella, miksei myös Oulussa ja Kuopiossa. Erämaamökkien hinnat puolestaan eivät ole kovin korkeita. Kun ajomatka on pitkä, hinnat putoavat.

Sijainnin lisäksi nykypäivän mökkikaupoilla on valttia perille asti vievä autotie, sähkö ja juokseva vesi.

– Toki niitäkin ostajia löytyy, joille kelpaa perinteinen mökki ilman sähköjä tai juoksevaa vettä. Rantaa arvostetaan aina, mutta myös kuivanmaan mökkejä menee. Se myös näkyy hinnassa, Heikkinen kertoo.

– Mökkien käyttömukavuuden arvostus on noussut viime vuosina.

Heikkisen mukaan tyypillinen mökinostaja on 45 ikävuoden hujakoilla – asuntolaina alkaa olla maksettu ja suurimmat matkustelut on matkusteltu.

– Se, kellä mökkikuume on päällä, ei muuta kuin ostohousut jalkaan ja liikenteeseen, mies kannustaa.

7 suunnilleen samanhintaista mökkiä eri puolilta Suomea

Uusimaa

 • Inkoo, 2h + s, 35 m²

 • 110 000 €

Inkoossa kaupataan vehreällä rantatontilla sijaitsevaa hirsimökkiä, joka on rakennettu vanhoista hirsistä ja lankuista vuonna 1989. 6 930 neliön kokoinen tontti päättyy Högbensjön-järven rantaan. Kauppaan kuuluu myös polttopuukatos, pressukatos ja ulkohuussi, jonka yhteydessä on pieni varasto. Tontilla kukkii kesäisin yli 50 marjapensasta.

Keski-Suomi

 • Karstula, 2h + avok + s + p, 60 m²

 • 96 000 €

Karstulassa Pääjärven rannalla myydään vuonna 2008 valmistunutta loma-asuntoa, joka on varustettu kaikilla mukavuuksilla. Mökistä löytyy muun muassa höyry- ja hierontatoimilla varustettu suihkukaappi ja sähkösauna.

Varsinais-Suomi

 • Parainen, 1h + avok + s, 40 m²

 • 110 000 €

Tämä soma pikkumökki sijaitsee kallion laella merellisellä paikalla. Mökin saunalta on matkaa yhteisrantaan noin 50 metriä. Mökillä on sähköt ja porakaivo, josta saa juomakelpoista vettä. Myynti-ilmoituksen mukaan 3 000 neliön tontilla on runsaasti rakennusoikeutta.

Keski-Pohjanmaa

 • Kokkola, 2h + kk + s, 40 m²

 • 99 000 €

Aurinkoisella tontilla sijaitsevassa kaksikerroksisessa hirsimökissä on sähkölämmitys ja varaava takka. Merenrannalla sijaitseva mökki on rakennettu vuonna 1990.

Etelä-Savo

 • Kangasniemi, 4h + k + sauna, 30 m²

 • 95 000 €

Kangasniemellä kaupataan kattavaa kokonaisuutta, johon kuuluu kaksikerroksinen hirsimökki, savusauna, aitta, saunarakennus makuutiloilla, varastorakennus, puuliiteri ja kaksi ulkovessaa. Tontilla on kokoa jopa 10 000 m².

Pohjois-Karjala

 • Lieksa, 2h + avok + s + p, 35.5 m²

 • 99 000 €

Puurakenteinen lämpöeristetty loma-asunto sijaitsee aurinkoisella länsirinteellä, suojaisan Salvolahden rannalla. Vuonna -78 rakennettua mökkiä laajennettiin vuonna -89 ja sen suihku- ja keittiökalusteet uusittiin viime vuonna.

Lappi

 • Salla, 4h + avok + 2 x s + ph, 74 m²

 • 98 500 €

Sallassa Sorsajoen varrella myydään tummaa ja tunnelmallista mökkiä, joka on viimeistelty kaikin mukavuuksin. Mökistä löytyy muun muassa lattialämmitys ja ilmalämpöpumppu. Kauppaan kuuluu kaksi saunaa.

Loma-asunnot ovat myynnissä Oikotie.fi -sivustolla. Ilta-Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Oletko tehnyt erityisen hyvät tai huonot mökkikaupat? Kerro tarinasi meille sähköpostilla osoitteeseen erika.akman@iltasanomat.fi. Liitä mukaan myös yhteystietosi.

3 vinkkiä mökin myyntiin

1. Pidä paikat kunnossa ja siistinä.

Myytävä mökki ei saa näyttää ränsistyneeltä ja epäsiistiltä. Helpoimmalla pääsee, kun pitää mökistä säännöllistä huolta, eikä päästä sitä repsahtamaan missään vaiheessa. Huonokuntoisen mökin myyminen voi joskus olla hyvinkin hankalaa.

2. Pyydä ammattiapua.

Kutsu paikalle ammattilainen, joka osaa antaa mökin hinnasta arvion.

3. Panosta myynti-ilmoitukseen

Mökkejä voidaan tulla katsomaan kaukaakin, eikä se ole kenenkään etu, jos ostaja pettyy paikan päälle päästyään. Parhaiten vältyt hutinäytöiltä tekemällä kohteesta mahdollisimman selkeän ja kattavan videoesittelyn perinteisten valokuvien lisäksi.

Vinkit antoi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkilä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?