Ostajat taistelevat täysremonttia kaipaavasta törkyläävästä Espoossa – välittäjä: ”Mikään ei ole koskaan kiinnostanut näin paljon”

Talo sijaitsee kaupungin tontilla Espoon Muuralassa.

Tässä talossa riittää työnsarkaa.

6.3.2018 19:00

Espoon Muuralassa myydään mielenkiintoista omakotitaloa, joka ei todellakaan sovi poropeukalolle. Vuonna 1908 rakennettu 118 neliön kokoinen tiilitalo on turmeltu niin pahoin, että se vaatii täydellisen remontin lattiasta kattoon.

Kuvista näkee, kuinka talo on tuhrittu spraymaalilla, sen ikkunat on laudoitettu umpeen ja pinnat rapistuneet ajan myötä. Edes talon nurkassa seisovaa kaunista uunia ei ole jätetty rauhaan.

Kohde on myynnissä Oikotie.fi -sivustolla.

Kohdetta kauppaavan Kahdeksas päivä Oy:n kiinteistövälittäjä Teemu Oukarin mukaan vanha tiilirakennus toimi aikoinaan ruotsinkielisenä kansakouluna. Talossa on kaksi huonetta, keittiö ja ullakko.

– Se oli aikoinaan ensimmäisiä kunnallisia kouluja. Sen jälkeen siinä oli päiväkoti, jonka toiminta kuitenkin jouduttiin lopettamaan uusien säännösten myötä, koska rakennuksessa ei ole vessaa, Oukari kertoo.

Sittemmin talo on toiminut lähinnä varastotilana, mutta noin viimeisen kymmenen vuoden ajan se on ollut tyhjillään.

Espoon kaupungin omistaman talon lähtöhinta oli 15 000 euroa, mutta summa on liki nelinkertaistunut tiistai-iltapäivään mennessä. Viimeisin tehty tarjous on 59 000 euroa.

”Jos etsit haastavaa kokonaisvaltaista projektia ja koet, että sinä olet oikea henkilö herättämään tämän kaunottaren uuteen loistoon, tämä talo on sinulle”, Oikotien myynti-ilmoituksessa maalaillaan.

Rakennus on suojeltu, mikä tarkoittaa sitä, ettei taloa voida purkaa. Talo seisoo kaupungin vuokratontilla, jonka sopimukseen kuuluu, että talon ostaja sitoutuu kunnostamaan rakennuksen kolmen vuoden sisään kaupasta.

– Uuden rakentaminen olisi varmasti pienempi urakka kuin tämän kunnostaminen, mutta jos haluaa talon, jossa on historiaa ja ”vau” -efektiä, tässä olisi sellainen, Oukari sanoo.

Kuntokartoituksen mukaan talon saneeraamiseen menisi noin 274 000 euroa.

– Jos ei laske omalle työtunnilleen hintaa, niin se tulee halvemmaksi.

Kiinteistövälittäjän mukaan rapistunut talo on herättänyt ostajien keskuudessa valtavaa kiinnostusta. Paikan päällä taloa on käynyt katsomassa reilusti yli sata ihmistä ja netissä sitä on katsottu jopa 17 000 kertaa. Kohde on ollut myynnissä hieman alle kaksi viikkoa.

– Tämänkin puhelun aikana minulle on soitettu jo kolmesti ja voisin veikata, että ne kaikki puhelut koskevat tätä kohdetta, Oukari nauraa.

– Olen myynyt taloja Espoossa 20 vuoden ajan, eikä koskaan ole ollut tällaista kiinnostusta yhtä taloa kohtaan.

Taloa myydään tarjouskaupalla ja siitä on tehty tähän mennessä jo 17 tarjousta. Oukarin mukaan puolet kiinnostuneista ovat rakennusalan ihmisiä ja yrityksiä ja toinen puolikas yksityishenkilöitä.

– Suurin osa suunnittelee siihen asuntoa, mutta siihen on mietitty myös kahvilaa ja toimistoa.

– Eräs kiinnostuneista kertoi juuri saaneensa mittavan remontoinnin päätökseen ja sormet ovat alkaneet jo syyhyämään siinä mielessä, että mitä sitä seuraavaksi keksisi.

Ilta-Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Ostaisitko tällaisen pommin? Keskustele kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?