Mira teki kotona mullistavan muutoksen – kotitöihin kuluu enää 20 minuuttia viikossa: ”Meillä on puolisoni kanssa selkeä työnjako” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Mira teki kotona mullistavan muutoksen – kotitöihin kuluu enää 20 minuuttia viikossa: ”Meillä on puolisoni kanssa selkeä työnjako”

Kun tavaraa on hillitty määrä, koti pysyy helposti siistinä ja mieli järjestyksessä.

Kun tavaraa on hillitty määrä, koti pysyy helposti siistinä ja mieli järjestyksessä.

Julkaistu: 2.3.2018 15:45

Kodin laittaminen järjestykseen tekee hyvää myös mielelle.

Tavarakaaoksen raivaaminen selkiyttää usein kodin lisäksi mieltä ja elämää. Siitä saattaa olla apua myös monissa käytännön asioissa.

Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja Mira Ahjoniemi kertoo olleensa aina suhteellisen siisti ihminen, mutta varsinaisen järjestysherätyksen hän sai kolme vuotta sitten. Aikuiset lapset olivat lähteneet kotoa, ja Mira oli puolisonsa kanssa muuttamassa omakotitalosta pienempään asuntoon. Tavaramäärää piti vähentää reilusti.

– Halusimme vähentää entisestään kodinhoitoon kuluvaa aikaa ja käyttää rahaa asumisen sijaan matkailuun. Luin silloin Marie Kondon KonMari-kirjan yhdessä illassa. Minimalismi ja arjen yksinkertaistaminen kiinnosti minua. Tavaroiden raivaaminen, ylimääräisistä luopuminen ja järjestely tuntuivat todella hyvältä. Minulla oli selkeä tavoite: vaivaton muutto, Ahjoniemi kertoo.

Mira havahtui tavaran paljouteen sen jälkeen, kun lapset muuttivat pois kotoa.

Mira havahtui tavaran paljouteen sen jälkeen, kun lapset muuttivat pois kotoa.

Me Naiset listasi viisi tapaa, joilla järjestely tekee mielelle ja elämälle hyvää.

1. Järjestelystä tulee tehokas olo

Tavaroita raivatessa pitää tehdä monia pieniä tai isojakin päätöksiä hyvin rajoitetussa ajassa. Tarvitsenko oikeasti tätä samppanjavispilää, jota olen käyttänyt viimeksi vuosituhannen vaihteen uudenvuodenbileissä? Jos tarvitsen, mihin laatikkoon se luontevimmin kuuluu?

Psychology Todayn mukaan kodin raivaaminen saa aikaan tehopuuskan, jolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia aktiivisuuteen ja päätöksentekokykyyn.

2. Järjestely selvittää päätä ja elämää

Mira Ahjoniemelle keski-ikä tuntui hyvältä ajankohdalta järjestellä tavaroiden lisäksi omaa päätä.

– Olin elämänmuutoksen kynnyksellä. Olin juuri täyttänyt 40, ja lapset muuttivat kotoa pois. Kaksikymmentä vuotta olin antanut kaikkeni perheelle ja työlle. Elämän ruuhkavuosina helposti siirtää omat tarpeensa sivuun. Nyt oli aika pysähtyä miettimään, mitä minä elämältä haluan, ja kuunnella tarkemmin omia tunteita ja toiveita. Olin nauttinut suuresti äitiydestä ja lapsiperheen arjesta. Kun kotipesä tyhjeni, löysin uusia asioita mistä iloita ja nauttia, uusia harrastuksia ja niiden kautta uusia ystäviäkin.

Ahjoniemen mukaan tavaroista eroon hankkiutuminen ei yksinään muuta elämää pysyvästi. Tärkeämpää on, että asenne materiaa kohtaan muuttuu. Sillä on vaikutuksia muuhunkin elämään.

– Kun tavaroita lakkaa säilyttämästä pelkästä velvollisuudentunteesta tai tavan vuoksi, mieli avautuu pohtimaan näillä kriteereillä myös omaa ajankäyttöä, ihmissuhteita ja työtä. Mikä itselle on juuri nyt tarpeen ja tuottaa iloa?

3. Tavaramäärän saaminen hallintaan säästää rahaa

Mira Ahjoniemi on huomannut, että tavaramäärän karsiminen on vaikuttanut omaan taloudenpitoon.

– Ennen olin tuhlaavainen, mutta nykyään pohdin tarkemmin, mihin haluan käyttää rahaa. Opettelin säästämään.

Ahjoniemi ylläpitää Facebookissa perustamaansa Loistava järjestys -ryhmää. Siellä moni on huomannut, kuinka suuria summia pieniin ostoksiin voi vuositasolla kulua.

– Jopa kirpputorien parin euron ostoksiin voi mennä isokin summa, jos ostelee viikoittain. Pienetkin säästöt antavat mielenrauhaa, kun on taloudellista puskuria yllättäviä tilanteita varten, Ahjoniemi sanoo.

4. Järjestely vapauttaa aikaa tärkeämpiin asioihin

Kun kaapit saa kuosiin, ei tarvitse tuhlata aikaa tavaroiden etsiskelyyn.

– Minulle kodin järjestys merkitsee arjen helppoutta ja vaivattomuutta. Tarvitsemani asiat löytyvät nopeasti paikaltaan silloin kun niitä tarvitsee. Kodissa on rentouttavaa ja rauhallista olla, kun tavaroita ei loju siellä täällä, Ahjoniemi sanoo.

Ahjoniemi on myös todennut, että myös siivoaminen on helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse raivata tavaroita ennen kuin pääsee pyyhkimään pölyt tai imuroimaan. Nyt kahden aikuisen kodissa pyykinpesuun ja kodinhoitoon kuluu korkeintaan 20 minuuttia viikossa.

– Meillä on puolisoni kanssa selkeä työnjako kodinhoidossa. Mies imuroi ja pesee lattiat, minä siivoan muut. Pölyt on nopea pyyhkäistä yhden lipaston ja yhden työpöydän päältä. Pyykit heitän koneeseen samalla, kun käyn suihkussa. Ripustaminen ja kuivien viikkaaminen ei vie kuin hetken. Lakanoiden vaihto ja jääkaapin pesu sekä muut isommat siivoushommat teen vuoroviikoin.

5. Järjestely lievittää ikäviä tunteita

Psychology Todayn mukaan ihmiselle on kehittynyt luontainen mieltymys järjestykseen ja symmetriaan, koska siitä on saattanut olla etua luolaihmisten yhdyskunnissa. Siksi epäjärjestys aiheuttaa monissa ahdistusta ja stressiä – vaikka ei toki kaikissa. Joillekin epäjärjestys toimii luovuuden lähteenä.

Myös Mira Ahjoniemi on huomannut järjestyksen rauhoittavan hänen mieltään.

– Erityisherkkää ihmistä rauhoittaa jo pelkästään kodin visuaalisen tulvan rajoittaminen. Haluan pitää tasot tyhjinä, tavarat kaapeissa ovien takana ja vain muutama koriste-esine tai taulu näkyvillä, Ahjoniemi kuvailee.

Ahjoniemen inspiraationa toimineen järjestysguru Marie Kondon mukaan erityisen ongelmallisia ovat taulut, julisteet ja esineet, joissa on tekstiä. Ne luovat ympäristöönsä hälyä, koska ihminen automaattisesti lukee kaiken tekstin, mikä silmiin osuu, eikä mieli voi levätä. Tällaisistakin Ahjoniemi on pyrkinyt kodissaan eroon.

– Muutama viikko sitten juhliin lähtiessäni en löytänytkään tarvitsemaani tavaraa sen omalta paikalta. Stressitaso nousi heti, kun kiireessä tuskaisena etsin sitä laatikoista ympäri taloa. Aikaa hukkui 20 minuuttia tuloksettomaan etsintään. Se oli hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on, että kaikelle on paikka. Totesin, että taitaa olla aika käydä kyseinen tavarakategoria kokonaan läpi ja vähentää lisää, ettei vastaava tilanne toistu.

Järjestelyllä voi olla hyviä vaikutuksia myös perhesuhteisiin. Lue lisää järjestelyn hyvistä puolista Me Naisten jutun lopusta.

Lue lisää:

Älä tingi tyylikkyydestä! 12 niksiä, joilla saat vessan ja kylpyhuoneen tavarakaaoksen kuriin

Sano ei Marie Kondolle! 4 hyvää syytä lopettaa raivaaminen heti

Mysteeri: Kotityöt nielevät yhä saman verran tunteja kuin Kekkosen aikaan! Kolme paria paljastaa, miten niistä selviää helpommalla

Etkö raaski luopua turhista tavaroista? Tutkijan yksinkertainen vinkki tarjoaa avun

Tuoreimmat osastosta