Oletko vessapaperin myttääjä vai taittelija? Tämän pyyhkimistapasi kertoo sinusta

WC-paperin ominaisuudet ja käyttötavat vaihtelevat kulttuurien välillä.

Kumpi voittaa, vahvuus vai pehmeys?

19.2.2018 11:41

Oletko joskus ulkomailla ollessasi päivitellyt kehnoa vessapaperia?

Pehmopaperituotteita valmistavan Metsä Tissuen viestintäjohtaja Tiina Tassi kertoo, että WC-paperin ominaisuudet todella vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Syy siihen löytyy kuluttamistottumuksista.

Tassin mukaan pohjoismaalaiset suosivat pyllyn pyyhkimisessä valkoista WC-paperia, kun taas Itä-Euroopan maissa tykätään värillisestä ja tuoksuvasta vessapaperista. Suosittuja hajuja ovat muun muassa sitruuna ja kookos.

Myös veskipaperin käyttötavat vaihtelevat eri maiden välillä.

– Suomalaiset vessapaperin käyttäjät kuuluvat niin sanottuihin viikkaajiin, eli paperiarkit taitellaan päällekkäin ennen käyttöä. Viikkaajat arvostavat vahvaa WC-paperia. Samantyyppisiä kuluttajia ovat myös esimerkiksi saksalaiset.

– Sen sijaan esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja USA:ssa vessapaperin käyttäjät kuuluvat niin sanottuihin pallon tekijöihin, eli arkeista rutataan pallomainen mytty ennen käyttöä. He taas arvostavat paperissa ennen muuta pehmeyttä, Tassi paljastaa.

Myös paperin kerrosten määrä vaikuttaa siihen, miltä tuote tuntuu. Monikerroksinen paperi on lujempaa kuin yksikerroksinen paperi.

Viemärillä on väliä

Käyttötavan lisäksi WC-paperin ominaisuuksiin vaikuttaa myös maan viemäriputkiston ikä ja ominaisuudet.

– Tämän vuoksi muun muassa Englannissa halutaan mahdollisimman helposti hajoavaa pehmeää paperia, jotta vanhat putkistot eivät tukkeutuisi, Tassi kertoo.

Monissa maissa, kuten esimerkiksi Kreikassa ja Venäjällä, käytetty WC-paperi ohjeistetaan laittamaan pöntön sijaan roskakoriin samaisesta syystä. Niissä maissa, joissa WC-paperia tai sen hävittämiseen tarvittavia putkistoja ei ole saatavilla, vessapaperia ei juuri käytetä.

Viime vuosina markkinoille on tullut myös kosteaa vessapaperia, joka on noussut suureen suosioon muun muassa Sveitsissä.

Puhtaus ennen kaikkea

Eräissä maissa, kuten perinteisesti Thaimaassa ja Intiassa, WC-hygienia perustuu paperin sijasta pesemiseen. Myös osa suomalaisista suosii pyllyn pesemistä pyyhkimisen sijaan erityisesti hygieniasyistä.

– Seurustelin nuorempana ulkomaalaisen miehen kanssa ja tapa tarttui häneltä. Siitä lähtien olen aina pessyt takapuoleni vedellä ja opettanut tavan myös pienelle pojalleni. Paikat tulevat paljon puhtaammiksi, kuin vessapaperilla, kertoo kolmekymppinen Suvi Helsingistä.

Toisten tutkijoiden mukaan peräaukon peseminen on huomattavasti parempi valinta kuin vessapaperi, joka saattaa kuivuudellaan ärsyttää peräaukon ihoa. Suomalainen bakteeriopin professori Pentti Huovinen puolestaan ihmettelee vessapaperin välttelyä.

Siitä kuitenkin ollaan yhtä mieltä, että peppu pitäisi pyyhkiä aina edestä taakse, jotteivät peräaukon bakteerit pääse siirtymään virtsateitä kohti.

*Suvin nimi on muutettu.

Pehmopaperi

  • Nykymuotoista pehmopaperia alettiin valmistaa Suomessa vuonna 1961.

  • Pehmopaperiksi lasketaan vessapaperin lisäksi talouspaperi ja paperinenäliinat.

  • Suomalainen kuluttaa pehmopaperia keskimäärin 15 kiloa vuodessa.

  • Muualla Euroopassa pehmopaperia menee noin 11 kiloa vuodessa henkilöä kohden.

  • Suomalainen käyttää vessapaperia noin 60 rullaa vuodessa, eli yhden rullan viikossa.

  • Talouspaperia menee vuodessa 15 rullaa ja paperinenäliinoja 130.

  • Suomalainen käyttää pehmopaperiin keskimäärin 30 euroa vuodessa.

Lähde: Metsä Tissue

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?