Kuvat: Tunnistatko arkiset keittiön tuholaiset? Näin tuhoat ne ruokakaapeistasi

Julkaistu:

Tuholaiset
Elintarvikkeiden sekaan pesiytyvät kutsumattomat vieraat ovat inhottavia, mutta eivät myrkyllisiä.
Siistinkin kodin keittiökaapissa saattaa odottaa epämiellyttävä yllätys. Elintarviketuholaiset saattavat nimittäin löytää tiensä uuteen kotiinsa esimerkiksi kaupan pakkausten mukana. Nyrkkisääntö on se, että kuivaelintarvikkeet kannattaa säilyttää lasi- tai muovipurkeissa.

Jos tuholaisvieras yllättää, hengitä rauhallisesti syvään. Kutsumattomista vieraista pääsee eroon helposti, jos ne havaitsee ajoissa. Tuholaiset ovat epämiellyttäviä asuinkumppaneita, mutta myrkyllisiä ne eivät ole. Ainoastaan torakoihin lukeutuva russakka saattaa levittää salmonellaa.

IS listasi yleisimmät keittiöstä löytyvät elintarviketuholaiset. (Lähteet: hel.fi, vieraslajit.fi, hyonteismaailma.com)


1. Riisihärö

Millainen: Riisihärö on kolme millimetriä pitkä, tummanruskea litteä kuoriainen, jonka etuselän reunoissa on piikkimäiset lisäkkeet. Toukat ovat kolme millimetriä pitkiä ja vaaleita.

Esiintyy: Riisihärö kulkeutuu kotiin muun muassa leipäviljan, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden mukana. Pesiytyvät helposti rakenteiden liitoksiin ja rakoihin.

Torjunta: Jatkuva tilojen ja tuotteiden tarkkailu ja puhdistus. Heitä saastuneet elintarvikepakkaukset pois tai pienen esiintymän kohdalla desinfioi pakkaukset pakastamalla ne viikoksi. Imuroi raot ja liitoskohdat. Suihkuta pinnoilla liikkuvat riisihäröt pyretriinillä.


2. Rohmukuoriainen

Millainen: Rohmukuoriainen on viisi millimetriä pitkä, tummanruskea kuoriainen. Siitä erittyy koskettaessa voimakas haju. Toukat ovat kymmenen millimetriä pitkiä, kellertäviä, kovapintaisia ja lieriömäisiä.

Esiintyy: Rohmukuoriainen viihtyy viljatuotteiden, esimerkiksi kauraryynien, näkkileivän, makaronin ja häkkilintujen ravinnoksi tarkoitettujen siementen äärellä. Myös kotieläinten kuivamuona kelpaa. Toukat elävät ravinnossa, mutta aikuinen kulkee pitkiä matkoja rakennusten rakosissa ja putkistoissa.

Torjunta: Rohmukuoriainen kestää melko hyvin torjunta-aineita. Hävitä saastuneet elintarvikkeet. Tarkista, puhdista ja ruiskuta muutaman kuukauden välein. Vältä murojen, ryynien ja näkkileipien pitkää säilyttämisaikaa.


3. Hinkalokuoriainen

Millainen: Hinkalokuoriainen on 3–4 millimetriä pitkä ja punaruskea. Toukat ovat 7–8 millimetrin pituisia, pitkiä, vaaleankeltaisia ja lieriömäisiä.

Esiintyy: Keittiössä kuoriainen on harvinaisempi vieras, mutta ne saastuttavat kuivia hedelmiä, mausteita ja suklaata.

Torjunta: Hävitä saastuneet tuotteet ja siivoa huolellisesti.


4. Leipäkuoriainen

Millainen: Tiheäkarvainen, kolme millimetriä pitkä kuoriainen.

Esiintyy: Kuoriainen elää esimerkiksi kekseissä, leivissä, makaronissa ja mausteissa. Sen jälkiä voi nähdä vanhoissa tapeteissa tai kirjojen kansissa, jos liimana on käytetty jauholiisteriä. Viihtyvät parvina ikkunoiden äärellä.

Torjunta: Jos huomaat leipäkuoriaisia esimerkiksi ikkunalaudoilla, etsi niiden alkuperäinen paikka. Se voi olla esimerkiksi mauste-erä. Hävitä saastunut elintarvike tai pidä pakkasessa viikko.


5. Russakka

Millainen: 8–13 millimetrin pituinen russakka on kellanruskea ja sillä on etuselässä kaksi tummanruskeaa juovaa. Naaraalla on pussi, jossa se kuljettaa muniaan.

Esiintyy: Russakat kulkeutuvat asuntoihin esimerkiksi kuljetuslaatikoiden ja -alustojen mukana. Päivisin ne ovat piilossa ja öisin etsivät ravintoa. Russakoille kelpaa sama ravinto kuin ihmisille.

Torjunta: Ota yhteys isännöitsijään, sillä torakoihin kuuluvat russakat ovat usein vierailulla myös monissa muissa asunnoissa. Russakat hävitetään torjunta-aineilla. Kysy tarvittaessa apua asiantuntijalta.


6. Keittiökoisa

Millainen: Keittiökoisan siipien kärkiväli on 15 millimetriä. Siipien tyvi on vaaleanharmaa ja kärkiosa punertava. Haittaa kuivissa elintarvikkeissa likaamalla ulosteillaan ja jätöksillään tuotteet.

Esiintyy: Keittiökoisa saattaa kulkeutua asuntoon kuivattujen hedelmien, manteleiden, pähkinöiden, makeistuotteiden ja rohtojen kanssa. Toukat voivat koteloitua kolosiin ja rakosiin kaukana kasvupaikastaan, kuten taulun tai kaapin taakse. Likaavat elintarvikkeet jätöksillään.

Torjunta: Pidä elintarvikkeiden kierto nopeana. Hävitä saastuneet elintarvikkeet. Puhdista säilytystilat ja käsittele tarvittaessa pyretriinillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt