Aleksiina Joki, 32, asuu yksin 5-kerroksisessa tornissa keskellä Tampereen keskustaa – ”Ihmiset ovat kysyneet, olenko prinsessa” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Aleksiina Joki, 32, asuu yksin 5-kerroksisessa tornissa keskellä Tampereen keskustaa – ”Ihmiset ovat kysyneet, olenko prinsessa”

Hulppea luksusasunto on nyt myytävänä.

Tornin ylimmästä kerroksesta näkee joka suuntaan.

30.1.2018 12:48

Aleksiina Joen, 32, koti Tampereen Lapinniemessä on kenties Suomen paras sisätila uudenvuoden ilotulitusten katseluun.

– Makuuhuoneestani näkyy 360 astetta kaupungin keskustaa. Näköalat ovat todella huikeat, Aleksiina hehkuttaa.

Suurin lasi-ikkunoin kehystetty makuuhuone on galleristi Aleksiina Joen viisikerroksisen torniasunnon kruunu. Asuintila ulottuu kahteen ylimpään kerrokseen, alakerroksissa toimii Joen pyörittämä taidegalleria.

Galleriassa nainen myy isänsä Olli Joen ja siskonsa Lidia Joen taidetta. Todellisuudessa koko huoneisto on yksi suuri taideteos, jonka on suunnittelut arkkitehti Jorma Mukala.

– Ihmiset ovat kysyneet, olenko prinsessa, kun asun tornissa, Aleksiina naurahtaa.

Lidia, Olli ja Aleksiina Joki.

Asuntoon astutaan pronssiovesta

Asuntoon saavutaan ensin kuudenteen kerrokseen hissillä, jonka jälkeen vastassa on tornin oma sisääntuloaula.

– Ulko-ovenani toimii 300-kiloinen pronssiovi, joka valettiin sulasta aineesta tuossa käytävällä ja nostettiin ylös. Se on yksi isäni taideteoksista.

Pronssiovesta eteenpäin vastassa on pelkkiä portaita.

– Tämän huoneiston asukkaan on oltava hyväjalkainen, tornitalon asukki nauraa.

Torni toimi ennen puuvillatehtaan vesitornina.

Aleksiinan koti taistelee kaikin tavoin tavanomaisia standardimittoja vastaan. Seinät ovat metrin paksuista tiiltä ja valo tulvii sisään pyöreistä ikkunoista. Lattiat ovat kreikkalaista marmoria.

– Paksujen seinien ansiosta tänne ei kuulu ulkoa pihaustakaan. Ihan niin kuin koko maailma pysähtyisi, kun tulee tänne ylös.

Pronssiovelta pääsee hissillä suoraan alakerrassa sijaitsevaan kylpylähotelliin. Kotona voi siis kietoutua kylpytakkiin ja laskeutua alakertaan rentoutumaan, tai hotellin ravintolasta voi työpäivän päätteeksi tilata ruoka-annoksen suoraan pöytään.

Saunan erikoisuuksia ovat pyöreät muodot ja pieni ikkuna.

Historiallinen kohde

Torni on kuulunut Joen perheelle siitä lähtien, kun taiteilija Olli Joki osti sen itselleen Tampereen asuntomessujen jälkeen vuonna 1990.

Alun perin torni toimi puuvillatehtaan vesitornina, jossa tehtaan omistaja, kauppaneuvos Arthur Somer viihtyi tähystelemässä ympäristöään. Torni kuuluu tehtaan vanhimpaan osaan, joka valmistui vuonna 1899 arkkitehti Berndt Blomin suunnittelemana.

Vuodesta 1987 lähtien tehdaskiinteistöjä alettiin muuttaa asunnoiksi, kylpylähotelliksi ja koulutustiloiksi.

Marmori koristaa keittiökerrosta.

Aleksiina on asunut linnamaisessa tornissaan kolme vuotta, mutta elämänmuutoksen myötä sen on nyt aika vaihtaa omistajaa.

– Kävi niin onnellisesti, että löysin ihanan miehen, jonka kanssa olemme kihloissa. Aloitamme yhteisen elämän, jota varten etsimme hieman maanläheisempää asuntoa, johon myös koirat sopeutuvat, Aleksiina kertoo.

Sopii suurelle persoonalle

Joki kauppaa hulppeaa 152 neliön luksusasuntoaan 685 000 euron hintaan. Kauppaan kuuluu kaunis valkoinen flyygeli, joka on soinut kerta toisensa jälkeen asunnossa pidetyissä Joen perheen lukuisissa juhlissa.

Valkoista flyygeliä ei enää saa ehjänä ulos asunnosta, joten se kuuluu kauppaan.

Aluksi kohde oli kiinteistövälittäjän hyppysissä, mutta Aleksiina halusi kokeilla tornin myyntiä omin neuvoin.

– Tämä on niin erikoinen kohde, ettei kiinteistövälittäjillä ollut aavistustakaan miten hinnoitella.

Naisen mukaan ainutlaatuinen asuntoilmoitus on herättänyt paljon kiinnostuneita ja katsojia on käynyt useita. Enemmistö kiinnostuneista on suunnitellut tornia yrityskäyttöön tai edustustilaksi. Lukaali on ollut myynnissä nyt kolmisen viikkoa.

– Olisi ihanaa, jos huoneisto päätyisi taiteilijapersoonalle. Parasta olisi, jos sen ostaisi joku tuttu ja pääsisin vielä jonain päivänä kiipeämään nämä rappuset ylös, Aleksiina huokaa haikean oloisena.

Aleksiina Joen luksusasunnosta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Tornin ylimmästä kerroksesta näkee joka suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?