Asuminen

Keskelle kauneinta Helsinkiä nousi uusi talo ensi kertaa yli sataan vuoteen – erotatko uuden vanhojen joukosta?

Julkaistu:

Rakentaminen
Satamastaan tunnettu Katajanokka on yksi Helsingin arvostetuimpia asuinalueita.
Katajanokka on yksi Helsingin vanhimmista asuinalueista, jossa toinen toistaan koristeellisemmat jugendtalot seisovat jykevässä rivissä. Katajanokan länsipuoli mielletään yhdeksi pääkaupungin kauneimmista asuinalueista.

– Alue on siinä mielessä uniikki, että se rakentui kerralla melkein tyhjästä ja hyvin lyhyessä ajassa. Alueella on hyvin paljon merkittäviä arvokohteita. Katajanokka on ainoa niin iso kokonaisuus tällaista jugendasumisarkkitehtuuria. Se on maailmanlaajuisestikin uniikki, kertoo Helsingin kaupunginmuseon tutkija Petteri Kummala.

Nyt historiallinen kaupunkimaisema on kokenut muodonmuutoksen, kun alueelle rakennettiin uusi talo ensimmäistä kertaa yli sataan vuoteen.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osoitteeseen Linnankatu 3 valmistui viime kesänä kellertävä asuinkerrostalo, jota koristaa ulkoneva julkisivu ja teräväkärkinen katto.
  • Katso hauskasta vaihtokuvasta, miten rakennus on muuttunut sadassa vuodessa liikuttamalla hiirtä kuvan päällä.


Kohteeseen tutustunut Kummala pitää muodonmuutosta puolivälin linjaratkaisuna, joka ei yritä matkia vieressä komeilevia vanhoja rakennuksia.

– Siinä on selkeästi yritetty hakea jugendhenkeä monimuotoisemman nykysuunnittelun kautta, Kummala analysoi.

– Se ei kuitenkaan ole mikään pastissi, se ei ole yritys näyttää jugendilta. Siinä on haettu selkeä puolivälin linjaratkaisu.


Myös rakennuksen valmistumista seurannut helsinkiläinen Heini on iloinen, että rakentaminen on vihdoin ohi ja lopputulos onnistunut.

– Uudeksi rakennukseksi talo istuu alueelle todella nätisti, graafisen suunnittelun ammattilainen kehuu.

HS:n mukaan tontin omistava Merimiespalvelutoimisto toivoi paikalle alun perin jugendtyylistä taloa, mutta kaupunkisuunnitteluvirasto ei antanut siihen lupaa.

Ota kantaa

Mitä mieltä lopputuloksesta?

Hieno, sopii maisemaan mainiosti! 60% Ei tee vaikutusta minuun. 40%
Ääniä yhteensä 5138

Historia

Merimiespalvelutoimiston historia juontuu vuoteen 1898, jolloin Katajanokalle päätettiin rakentaa talo Helsingissä yöpyviä merimiehiä varten.

Koristeellinen rakennus kuitenkin tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes täysin ja 1950- ja 60-lukujen taitteessa sen tilalle rakennettiin uusi huomattavasti alkuperäistä taloa vaatimattomampi merimieskoti.

Vuosien saatossa merimieskodin toiminta alkoi hiipua. Lopulta se muutettiin hotelliksi, joka sekin lopetti toimintansa vuonna 2014.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt