Helsinkiläinen Hannah laittoi yhden ilmoituksen nettiin – kohta koko asunto oli sisustettu ilmaiseksi

Hannah myi lähes koko omaisuutensa pois viime syksynä ulkomaille muuton takia. Sitten suunnitelmat menivät uusiksi.

Hannah joutui sisustamaan uuden kodin miltei nollista. Apua tulvi Facebookin Kallio kierrättää -ryhmästä.

15.1.2018 19:00

Helsinkiläinen Hannah Hietala, 22, on tottunut luopumaan tavaroistaan elämänmuutosten myötä. Samasta syystä hän tietää miltä tuntuu, kun kodin sisustamisen joutuu aloittamaan täysin nollasta.

Uudenvuodenaattona hän muutti ensi kertaa omilleen muuttokuormassaan vain vaatteita, kaksi nojatuolia ja pari hassua pientavaraa. Edes sänkyä naisella ei ollut. Kaksi viikkoa myöhemmin koti on sisustettu, vaikka Hannah ei ole ostanut muuta kuin antennijohdon kierrätyskeskuksesta.

Kaiken muun hän sai liki ilmaiseksi tuntemattomilta.

– Laitoin ilmoituksen Kallio kierrättää -ryhmään ja homma räjähti käsiin samalla sekunnilla, Hannah iloitsee.

Kallio kierrättää on yksi Facebookin paikalliskirpputoreista, joissa tavara vaihtaa omistajaansa ryhmän sääntöjen puitteissa. Helsingin Kallion kaupunginosaan keskittyvässä ryhmässä on liki 40 000 jäsentä.

– Etsinnässä kotiin tärkeitä tavaroita! Saa antaa: kasveja, suihkulasta, kenkälusikka, muovirasioita ruuille, kukkaruukkuja, jne, kuului Hannahin Facebook-ilmoitus.

Hannahin muuttopuuhista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Läjäpäin tavaraa

Kymmenen minuutin kuluttua ilmoituksen julkaisemisesta Hannahilla oli vedenkeitin ja imuri. Päivän päätteeksi uudesta kodista löytyi myös säkkituoli, Arabian astioita, erilaisia viini- ja juomalaseja sekä sekalaista keittiö- ja kodintavaraa. Ja kaikki tämä täysin ilmaiseksi.

– Seuraavalla kierroksella sain silitysraudan ja -laudan, leivänpaahtimen, maton, leikkuulautoja ja kattiloita, Hannah luettelee.

Rahaa hän pulitti ainoastaan televisiosta (10 €) sekä säkillisestä Tupperware-astioita (10 €). Hän ei ole ostanut 40 neliöiseen yksiöönsä ainuttakaan uutta tavaraa.

Hannah on ammatiltaan baarityöntekijä ja tapahtumatuottaja.

– Minulle tarjottiin enemmän tavaraa, kuin pystyn vastaanottamaan. Piti ihan hillitä itseäni, etten ottaisi tavaraa yli tarpeideni. En aio ostaa uutta niin pitkään, kuin se on mahdollista.

Hannahin mukaan lahjoittajat halusivat tavaroistaan eroon kukin omasta syystään.

– Heissä oli yksinasujia, joille on vuosien varrella kertynyt liikaa tavaraa sekä toisen kanssa yhteen muuttaneita ihmisiä, joilla oli osa tavaroista tuplana.

Rakentaa sänkynsä itse

Baarissa työskentelevä Hannah suosii kierrätystä simppelistä syystä: Siitä tulee hyvä mieli.

– Onhan rahallinen säästäminenkin iso osa sitä. Ensimmäisenä kuukautena on aina suuret menot, kun joutuu maksamaan sekä takuuvuokran että ensimmäisen kuun vuokran samaan aikaan, laskuista puhumattakaan. Olisin saanut hankittua tavarat ilman lahjoituksiakin, mutta en missään nimessä tällä aikataululla, hän kertoo.

– Minulla kävi sairaan hyvä tuuri, kun sain asuntoni näyttämään kodilta jo ensimmäisen kuukauden aikana.

Tosin sänky kodista puuttuu yhä, mutta sen Hannah aikoo rakentaa puuseppäystävänsä avustuksella itse. Puutavaran hän hankkii roskalavoilta tai kierrätettynä paikalliselta koululta.

Millaisia kokemuksia sinulla on nettikirppareista ja kierrätysryhmistä? Mikä on paras löytösi? Kerro alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?