Asuminen

Haaveiletko takkatulesta? 4 vaihtoehtoa, jotka toimivat kaikissa asunnoissa – ilman tulta

Julkaistu:

Sisustus
Perinnetakoille on nyt vaihtoehtoja, jotka toimivat kaikissa asunnoissa.
Olisipa ihanaa olla takkatulen äärellä.

Niin miettii moni. Liekkien lämpö jää kuitenkin haaveeksi, jos haluaa perinteisen takan kerrostaloon, jossa ei ole hormia.
  • Takkatulta voit ihailla jutun alussa olevalta videolta.

1. Sähkötakka

Vaihtoehtoja on silti hormittomillekin. Sähkötakka ei vaadi edes tulentekotaitoja. Töpseli vain seinään, niin voi kuvitella istuvansa oikean tulen äärellä.

– Sähkötakkojen kysyntä on lisääntynyt. Ne ovat suosittuja sisustuselementtejä paikoissa, joihin ei voi laittaa perinteistä takkaa, kertoo Sanna Spongolts InFlame Oy:stä, joka tuo maahan Dimplex-tuotesarjan sähkötakkoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lämpöpuhaltimella varustettu sähkötakka voi olla hyvä valinta myös lasitetulle parvekkeelle, joka on talvisin vilpoinen.

Spongolts esittelee Optiflame-sähkötakan: moottori pyörittää ympyrän muotoisella alustalla olevia peilejä, joihin heijastuvista valoista syntyy tuliliekkiefekti.

Opti-Myst-teknologian sähkötakoissa tulisijan alla oleva vesi höyrystyy ultraääniteknologian avulla, joten tulen lisäksi voi kuvitella näkevänsä savua – vaan eipä mene savua silmiin.


– ”Tuliliekki” muodostuu vesihöyrystä ja valosta, Spongolts kertoo.

Sähkötakan voi hankkia kokonaisuutena tai pelkän takkasydämen, jonka voi laittaa vaikka vanhan avotakan sisälle. Spongoltsin mukaan valtaosa sähkötakan hankkijoista on sisustamisesta kiinnostuneita 25–45-vuotiaita naisia.

– Vanhempia epäilyttää sähkötakan teknologia, kaukosäätimellä toimiminen, mutta takan saa päälle kytkimestäkin, hän kertoo.

Ihan uusi keksintö sähkötakka ei ole. Ensimmäisen sähkötakan kehitti John Berryl 1915. Sähkötakka patentoitiin 1917.

Siitä ei pääse mihinkään, että sähkötakassa on vain ”leikkitulta”, jossa ei makkaraa paistella. Mutta eiväthän sähkösaunassakaan ritise puut.


2. Kaasutakka

Entä miten olisi kaasutakka? Ei ihan hyvä ajatus sellaisenaan olohuoneeseen.

– Kaasutakka voidaan laittaa takkakuoren sisälle, jolloin vain pelkkä luukku näkyy, mutta yksinään se on sisällä ruma, toimitusjohtaja Ilkka Alatarvas toteaa.

Alatarvaksen yritys Takkamaailma Oy on myynyt kaasutakkoja lähinnä patioilla käytettäviksi.

– Lämpöä kaasutakka tuottaa nopeasti, teho on myös säädettävissä. Mutta en usko, että kaasutakat lisääntyvät sisäkäytössä.

Kaasutakan käyttö edellyttää kaasupulloa tai putkikaasua. Sisällä se vaatii hormin. Alatarvaksen näkemys on, että hormilliset taloudet valitsevat puilla lämmitettävän tulisijan.

3. Biotakka

Bionesteellä toimivien biotakkojen kysynnälle Alatarvas povaa kasvua, sillä niissä liekki on samanlainen kuin perinteisessä takassa eikä hormia tarvita.

– Hyviä biotakkoja on ollut kaksi–kolme vuotta, halpismalleja viisi vuotta. Huippuvehkeissä on jopa lapsilukot sekä käynnistys kaukosäätimellä ja wifi-yhteydellä.

Happea pitää olla tarpeeksi, jotta biotakka palaa. Vaihtoehtoja biotakoissa on runsaasti, osa niistä on muotoilultaan varsinaisia helmiä. Takkamuotoilu on ylipäätään nyt monipuolista.

– Nyt halutaan taas muotoja, funkistyyli on jäämässä sivuun, Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen uskoo.

4. Kiertoilmatakka

Warma-Uunit Oy on keskittynyt puulla ja pelletillä lämpiäviin perinteisiin takkoihin, joissa on nyt paljon lasia. Perinnetakoilta vaaditaan ennen kaikkea hyvää toimintaa: pitää palaa nätisti ja 24 tunnin varauskykyä arvostetaan.

– Halutaan maksimihyöty lämmöstä eikä pelkkää tulen katselua. Ja pienellä polttomäärällä, enää ei tarvitse kantaa niska limassa puita, Salminen toteaa.

Kiertoilmatakkojakin saa nyt varaavina. Kun takka antaa lämpöä, lämmityskuluja voidaan pienentää.

Takka ja nykyrakentaminen eivät ihan saumattomasti sopeutuneet toisiinsa. Jos talo on tiiviisti rakennettu ja siinä on koneellinen ilmastointi, takka ei välttämättä vedä. Seurauksena on savun hajua, nokeentumista ja paljon päästöjä.

– Nyt asia on alkanut mennä perille, mutta yhdessä vaiheessa informaatio ei kulkenut ajoissa tulisijanvalmistajilta ilmanvaihtopuolen rakentajille. Suositeltavaa on rakentaa tulisija niin, että korvausilma otetaan muualta kuin huoneilmasta, Salminen kertoo.

Hormilliseen takkaan tarvitaan aina rakennuslupa.

Avotakka nykyaikaiseksi

Monen mielikuvissa avotakka on ainoa oikea takka, mutta nykytakoissa tuli on lasiluukun takana.

– Avotakka vie lämpöä ulos hormista enemmän kuin antaa lämpöä. Kipinöiden lentäminenkin on turvallisuusriski, Salminen muistuttaa.

Vanhaan avotakkaan voi laittaa nykyaikaisen takkakasetin. Niitä perinteisiä avotakkojakin on edelleen varsinkin kesämökeillä, joissa muutosvastarinta ei helpolla rakoile.

Lasia takoissa on nyt usein jopa kolmella sivulla. Keskellä lattiaa seisovia kokolasisia takkoja on lähinnä yleisissä tiloissa.

– Tulisijat ovat myös korkeammalla kuin ennen, jotta ei tarvitse mennä lattialle pitkäkseen nähdäkseen tulen, Salminen kertoo.

Toki on myös takkoja, joiden tulta voi tuijottaa parhaiten lattialta käsin. Takoissa on tänä päivänä vaihtoehtoja, mutta niin on niiden sijoittamisessakin.

Lähes kaikkiin uusiin omakotitaloihin laitetaan tulisija. Salmisen mukaan se ei tarkoita takkabisneksen kulta-aikaa, sillä omakotitalojen rakentaminen ei ole kiivasta.

– Nousussa ovat muotokaakeliuunit varsinkin puutaloalueilla. Uudet kaakeliuunit ovat retrohenkisiä, mutta tulisija on tehty nykytekniikalla, jossa otetaan huomioon vaatimukset päästöjen suhteen ja energiatehokkuus. Kaakeliuuneja myös saneerataan paljon. Lämpöä varaavien puuliesienkin kysyntä on kasvanut.

Metallista tehty kamiina on parhaimmillaan kesämökillä, se lämmittää hetkessä nolla-asteisenkin mökin – ei tosin kovin pitkäksi aikaa.

Miehet ovat naisia innokkaampia sijoittamaan takan epätavalliseen paikkaan, kertoo takkavalmistaja Conturan tekemä kuluttajakysely.

Enemmistön mielestä paras paikka takalle oli takkahuone, mutta jotkut miehistä kannattivat takan paikaksi kylpyhuonetta, jotkut jopa lastenhuonetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt