Asuminen

Asiakas osti kierrätyksestä 25 euron lampun ja teki sillä hetkessä 1700 euron tilin – myyjä: ”Kyllä harmitti, mutta ei mahda mitään”

Julkaistu:

Kirpparilöytö
Kierrätyskeskusten hinnoitteluvirheet johtuvat useimmiten inhimillisestä erehdyksestä.
Vanhan tavaran hinnoitteleminen voi olla vaikeaa, vaikka sitä olisi tehnyt vuositolkulla työkseen.

– Kun joku kertoo tehneensä kierrätyskeskuksesta löydön, tiedän meidän tehneen hinnoitteluvirheen, kertoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tuoteasiantuntija Raija Brännare.

Parhaiten Brännaren mieleen on painunut tapaus neljän vuoden takaa, kun hän määräsi 300 euron arvoiselle kukkavaasille pilkkahinnan.

– Kiireessä ja ihan hölmöyksissäni laitoin Aimo Okkolinin kristallimaljakolle hinnaksi 40 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vähän myöhemmin näin samanlaisen maljakon kilpailevalla yrityksellä myynnissä. Sen hinta oli 300 euron kieppeillä. Ne ovat harvinaisia kippoja, joten todennäköisesti se oli sama kappale.

Arvokasta pelastustyötä

Kiireen ja huolimattomuuden lisäksi hinnoitteluvirhe saattaa saada alkunsa siitä, että kierrätyskeskuksen tavaranlajittelijat eivät osanneet nostaa oikeita tavaroita harvinaisuuksien hyllylle arviointia odottamaan.

– Olen saanut pelastettua monta tuotetta, mutta varmasti osa menee minultakin ohi, Brännare tunnustaa.

– Kerran pelastin pientavaroista tummuneen trumpetinmallisen kynttilänjalan, jolle oli laitettu 1,50 euron arvoinen hintalappu. Haukansilmäni huomasi, että se oli hopeinen. Kiillotin jalan ja laitoin sen myyntiin verkkokauppaan 250 eurolla. Se ostettiin heti.


Nainen muistaa napanneensa lajitteluhuoneesta myös 0,50 euron arvoisiksi hinnoitellut Tapio Wirkkalan suunnittelemat viskilasit sekä 1,50 euron hintalapun saaneet Heikki Orvolan Aurora-kuohuviinilasit.

– Sellaista pelastustyötä tässä tehdään. Silmä karttuu tähän työhön kokemuksen kautta. Jos joku on kääritty paperiin, saatan jo avaamatta paperia arvata, mitä siellä on. Terveellä uteliaisuudella on tässä työssä paljon painoarvoa.


Kirpparilöytö toi huimat tienestit

Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n hallituksen puheenjohtaja Mauri Hakala tietää tismalleen, mistä Brännare puhuu. Nyt vuosia myöhemmin hän osaa suhtautua naureskellen hintamokaan, joka aikoinaan otti pannuun.

– Jokunen vuosi sitten meille tuli Alvar Aallon jalkalamppu. Jalkalamput myydään meillä pääsääntöisesti 10–25 euron hintaan, joten samanlainen hinta oli laitettu myös tälle.

Asiakas sai design-lampun Nekalan kierrätyskeskuksesta 25 eurolla.

– Meille soitti eräs henkilö joka kysyi, että vieläkö tällainen lamppu on myynnissä. Kerroin, että se myytiin juuri ja tuossa asiakas juoksee pitkin Vihiojankatua lamppu kainalossaan.


Jalkalamppu päätyi nettimyyntiin, jossa siitä pyydettiin 1 700 euroa.

– Sen hinnan ostaja on varmaan siitä saanut. Jos se olisi ollut signeerattu, sen arvo olisi ollu 15 000 euroa. Kyllä harmitti, mutta ei mahda mitään, Hakala toteaa.

Jalkalamppumokan lisäksi mies muistaa tapauksen, jossa signeerauksin varustetut Tapio Wirkkalan maljakot lähtivät heiltä pilkkahintaan.

– Niiden arvo oli pitkälti toistasataa euroa. Ne menivät 10 ja 15 eurolla, Hakala muistelee huvittuneena.

Sittemmin Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry on palkannut kierrätyskeskuksiin tuoteasiantuntijan, jotta suurimmilta hinnoitteluvirheiltä vältyttäisiin jatkossa.

Alvar Aallon jalkalampulla tienanneesta ostajasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt