29-vuotias Sofia karsi kuukausimenoistaan yli 500 euroa – teki vain 4 pientä muutosta

Sofian menot olivat kasvaneet huomaamatta. Niitä tarkasteltuaan hän löysi monta asiaa, joissa pystyi säästämään yhteensä satoja euroja.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.

11.1.2018 15:32

Kaikki meni, mitä tuli. Näin Sofia, 29, oli tottunut elämään vielä pari vuotta sitten.

– Talouden hallintani oli aika huonoa. Kun hain asuntolainaa, sain pankista moitteita. Virkailija sanoi ”eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Se tuntui hieman holhoavalta, mutta sisuunnuin kommentista. Sen jälkeen aloin miettiä raha-asioitani tarkemmin, Sofia kertoo.

Sofia työskentelee akateemisella alalla ja kuuluu tulojensa puolesta ylempään keskiluokkaan. Hiljattain Sofia päätti laskea, onko jotain, mistä hän voisi vielä pihistää. Hän huomasi, että pystyy karsimaan yli 500 euroa kuukausimenoistaan.

– Tuloni ovat kyllä kasvaneet viime vuosina, mutta niin ovat kasvaneet menotkin ihan huomaamatta, hän kertoo.

Suurin motivaatio pihistämiseen on uuden unelmakodin käsiraha. Lisäksi Sofia haaveilee lapsista ja toivoo, että voisi joskus vähentää työntekoa.

Nämä muutokset Sofia teki:

1. Noutokahveista ja ulkona syömisestä luopuminen – säästöä 200 € / kk

”Juon kahvia todella paljon. Aikaisemmin minulla saattoi mennä take away -kahveihin viisi euroa arkipäivisin. Viikossa tämä tekee 25 euroa eli kuussa satasen. En ole lopettanut kahvinjuontia, mutta olen alkanut käyttää termosmukia. Kun keitän aamulla kahvit kotona, tyhjennän kahvin termosmukiin ja juon sitä pitkin päivää. En käy enää myöskään ulkona syömässä. Siinä säästän keskimäärin 100 euroa kuussa.”

2. Asuntolainan kilpailutus – säästöä noin 100 € / kk

”Nykyinen asuntolainani on otettu neljä vuotta sitten. Minulla oli kiire ostaa asunto enkä tuolloin kilpailuttanut lainaa. Lisäksi olin juuri valmistumassa, joten siksi lainan marginaali on aika korkea: 1,23 prosenttia. Nyt kävin keskustelemassa kahdessa pankissa. Sain nykyisessä pankissani laskettua marginaalin 0,8 prosenttiin. Kannatti ottaa selvää, onko marginaali ajan tasalla.”

3. ”Turhien” vakuutusten lopettaminen – säästöä 120 € / kk

”Minulla on hevosia ja yksi koira, joilla on vakuutukset. Päätin tarkastaa vakuutusten ehdot. Ne olivat melko huonot. Päätin lopettaa eläinlääkärikuluvakuutukset niin hevosilta kuin koiraltakin. Vakuutukset eivät korvanneet juuri niitä vaivoja, jotka ovat yleisiä.

Vakuutukset ovat tavallaan tuoneet turvallisuuden tunteen. Mutta tajusin, että minun kohdallani niistä ei ole ollut hyötyä. Tuntuu, että olen maksanut niitä vuosia turhaan. Jos hevosille tai koirille tulee jatkossa jotain, otan tarvittavan rahan säästöistä, joita olen nyt saanut talteen menojani karsimalla.”

4. Kampaajakäyntien vähentäminen – säästöä 120 € / kk

”Aloin miettiä, tarvitseeko minun käydä kampaajalla ihan joka kuukausi. Tajusin, ettei tarvitse. Hiukseni ovat nyt tasaväriset, joten pystyn värjäämään ne itse kotona. Lisäksi kasvatan hiuksia, joten niitä ei tarvitse kuin hieman tasoittaa latvoista silloin tällöin. Aikaisemmin yritin vaalentaa hiuksiani asteittain, ja siinä ajautui sellaiseen kierteeseen, että oli pakko käydä kampaajalla kerran kuussa. Värin ja leikkauksen lisäksi kampaaja värjäsi aina ripseni ja kulmani. Nämä käynnit lopettamalla säästän 120 euroa kuussa.”

Lue myös:

Viiden lapsen äiti ryhtyi sijoittamaan, nyt koossa lähes 600 000 euron varallisuus: ”Halusin olla lasten kanssa kotona”

Talous tiukilla? 20 hyväksi havaittua ja helppoa keinoa säästää rahaa

Heidi, 32, tienasi kuukaudessa lähes 2 000 euroa nettikirppiksillä: ”Täytyy valita tarkkaan, mitä myy”

Vuosi sitten Helka sinnitteli Kelan päivärahalla – sitten hän teki kaksi listaa, jotka muuttivat koko elämän

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?