Asuminen

10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

Julkaistu:

Siivous
Luopumalla turhista tavaroista kotiin saa ihanaa avaruuden tuntua ja lisää elintilaa.
Uuden vuoden ensimmäiset viikot ovat sitä aikaa, jolloin pyritään ryhtiliikkeeseen yhden jos toisen asian suhteen. Kun elintavat on laitettu ojennukseen, kannattaa uusi energia keskittää kodin suursiivoukseen.

Pikkupakkanen tulee hyödyksi pakastimen sulattamisessa ja petivaatteiden tuulettamisessa. Kodin puunauksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota myös nurkkiin kertyneisiin turhiin tavaroihin.

Ilta-Sanomat listasi kymmenen asiaa, jotka joka kodista voi huoletta heittää menemään talvisena siivouspäivänä.

1. Kulahtaneet petivaatteet ja pyyhkeet

Se saattaa kuulostaa hupsulta, mutta ihanalla kuosilla kuvioituun pussilakanaankin voi kiintyä, jonka takia niitä kertyy helposti pinttyneeksi pinoksi liinavaatekaapin perukoille. Petivaatteisiin ja pyyhkeisiin pitäisi kuitenkin suhtautua kuten mihin tahansa kulutustavaraan, eli aina kun hankit uuden setin, heitä liinavaatevaraston vanhimmat kappaleet kierrätykseen. Vierasvaraksi riittää muutama parhaassa kunnossa oleva petivaatesetti sekä pyyhe.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulahtaneet ja rikkinäiset liinavaatteet voi kierrättää tekstiilikeräykseen tai lahjoittaa eläinsuojelujärjestöille.

Vinkki! Osan tekstiileistä voi hyödyntää omaan kotiin siivousräteiksi.


2. Turha ja vanhentunut kosmetiikka

Kenen kylpyhuoneesta ei löytyisi ainakin yhtä kosmetiikkatuotetta, joka on lojunut siellä pienen ikuisuuden. Oli se sitten lahjaksi saatu epämiellyttävän tuoksuinen hajuvesi tai hiustenhoitoon liittyvä hutiostos, niin heitä se menemään. Kosmetiikka vanhenee siinä missä elintarvikkeetkin, joten ikivanhojen tuotteiden käyttäminen ei ole järkevää millään mittapuulla.

3. Vanha elektroniikka

Onko sinullakin se yksi kaappi tai kenkälaatikko, johon sysäät kaiken vanhan elektroniikan tuliterän tieltä? Se on ymmärrettävää, ettei aikoinaan arvokkaista esineistä luopuminen tunnu loogiselta, mutta tosiasia on, ettei ensimmäisellä matkapuhelimellasi ole enää juurikaan arvoa.

Huolehdi, että poistat kaikki henkilökohtaiset tietosi laitteista ja laita ne surutta kierrätykseen.

Vinkki! Säästä kuitenkin yksi vanha mutta toimiva matkapuhelin ja siihen kuuluva laturi ja pidä puhelimen akku ladattuna. Täydellä akulla puhelin saattaa olla pelastuksesi esimerkiksi sähkökatkon aikana.


4. Ylimääräiset kirjat

Käy kirjahyllysi läpi kriitikon ottein. Voit hyvillä mielin säästää klassikot ja suosikkiromaanisi, mutta miksi et laittaisi kiertoon niitä teoksia, jotka pölyttyvät hyllyssäsi täysin turhaan, mutta voisivat ilahduttaa jotakuta muuta?

Kirjoja voi tarjota kirjastoille, hyväntekeväisyysjärjestöille tai kierrätyskeskukseen. Kenellekään kelpaamattomista kovakantisista kirjoista irrotetaan kannet, heitetään sivut paperinkeräykseen ja kannet sekajätteeseen. Pehmeäkantiset kirjat voi heivata paperinkeräykseen sellaisenaan.

5. Vaatteet, joita et koskaan käytä

Jos et ole käyttänyt vaatetta viimeisen vuoden aikana, sen on aika mennä. Erilaiset nettikirpputorit ovat tehneet vaatteiden kierrättämisestä entistäkin helpompaa. Ehjät ja puhtaat vaatteet voi myös lahjoittaa vaatekeräykseen. Lue lisävinkit vaatekaapin suursiivoukseen tästä.

6. Rikkinäiset sukat ja alusvaatteet

Miksi laittaisit rikkinäiset sukat, sukkahousut tai alushousut takaisin lipastoon, vaikka tiedät niiden olevan repaleisia? Jaa-a, silti moni tekee niin. Jos aikeenasi ei ole tarttua neulaan ja lankaan, heitä reikäiset sukat ja alusvaatteet suosiolla roskiin.

Vinkki! Oletko kyllästynyt surkeisiin sukkahousuihin? Lue lisää tästä.


7. Keittiön turhat kipot ja kupit

Vaikka keittiösi olisi kuinka organisoitu tahansa, sieltä todennäköisesti löytyy yksi kaappi tai laatikko, johon tunget kaikki eksyneet purkit, purnukat, kipot ja kannet. Voit huoletta heittää menemään kaikki rasioistaan erkaantuneet kannet, et taatusti tule kaipaamaan niitä.

Heitä pois myös pinttyneet ja haisevat muovirasiat ja satsaa mieluummin muutamaan laadukkaaseen kippoon, joista pidät työpaikallakin hyvää huolta.

8. Vanhat tyynyt

Vain harva muistaa päivittää tyynyjään säännöllisesti. Vanhat tyynyt ovat kuitenkin varsinaisia bakteeripesäkkeitä ja kuluessaan ne ovat huonoksi myös niskallesi ja selällesi.

Vinkki! Taita tyynysi keskeltä kahtia ja päästä sitten irti. Jos se ei palaudu takaisin muotoonsa, vaan pysyy taitettuna, se on aika vaihtaa uuteen.


9. Turhat elintarvikkeet

Jos ruokakaappi kaipaa lisää tilaa, hävitä ensimmäisenä kokeilumielessä ostetut mausteet ja elintarvikkeet, joille et ole enää aikoihin keksinyt käyttöä. Säilykkeet ja kuivatuotteetkaan eivät kestä ikuisesti, eli käy huolella läpi kuivakaappisi tärkeät päivämäärät.

Siivoa samalla myös jääkaappi ja pakastin ja heitä pilaantuneet tuotteet heti pois.

Vinkki! Myös pakastetut tuotteet menevät vanhaksi. Lue lisää tästä.

10. Kasaantuneet lehdet, laskut ja paperit

Parasta olisi kierrättää postissa tulevat paperit säännöllisesti, mutta jos keittiösi sivupöydälle on kertynyt vino pino vanhoja lehtiä ja mainoksia, nyt on hyvä aika heittää ne menemään. Muista tuhota henkilökohtaisia tietojasi sisältävät laskut ja paperit turvallisesti. Ekologisinta olisi siirtyä e-laskuihin.

Lähde: Elle Decor

Juttua muokattu 10.1. klo 17.42: Täsmennetty vanhan kännykän säilyttämistä akku ladattuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt