Käytä kirpakka talvipäivä hyödyksi! Näin otat pakkasista kaiken irti siivotessa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Käytä kirpakka talvipäivä hyödyksi! Näin otat pakkasista kaiken irti siivotessa

Talven kirpakat pakkaset kannattaa käyttää hyödyksi.

Kuiva puuterilumi ja pakkanen toimivat myös mattojen puhdistajina.­

6.1.2018 10:22

Suomen talvet ovat nykyään sen verran arvaamattomia, että kovien pakkasten saapumista voi olla vaikeaa ennustaa. Oletettavaa kuitenkin on, että säät tästä vielä kylmenevät.

Pakkasten tullen kannattaa taas muistella, miten kylmiä päiviä voi hyödyntää kodin siivouksessa. Marttaliiton koordinaattori Katariina Juurikkala kertoo neljä tärkeintä asiaa.

Vuodevaatteet

Monet meistä ovat varmasti vieneet joskus peittonsa, tyynynsä ja patjansa pihalle kylmänä talvipäivänä. Tällä tavalla kun saa tapettua pölypunkit petivaatteista.

Juurikkala muistuttaa, että tätä varten lämpötilan pitäisi kuitenkin lähennellä jo -20:tä astetta. Kaiken lisäksi petivaatteet tulisi jättää tuohon lämpötilaan jopa vuorokaudeksi.

– Todellisuudessa pölypunkkeja ei nykyään oikeastaan ole. Huoneilma on niin kuivaa ja käytettävät materiaalitkin sellaisia, etteivät pölypunkit aiheuta enää ongelmia, kertoo Juurikkala.

Hänen mukaansa kyse onkin enemmän ihmisten inhosta sitä ajastusta kohtaan, että vuodevaatteissa asuu jotakin elävää.

– Tässä tilanteessa kannattaa muistaa myös sauna, joka hoitaa asian huomattavasti pakkasta nopeammin. Kun petivaatteet vie noin 60-asteiseen kuivaan saunaan, voi pelkkä tuntikin riittää tappamaan pölypunkit.

Pölypunkkeja tai ei, on pakkasesta Juurikkalan mukaan silti hyötyä vuodevaatteille. Vaikka pakkasta olisi vain vähänkin, kannattaa petivaatteet viedä ulos tuulettumaan.

– Jos viettää siivouspäivää, niin vuodevaatteet kannattaa viedä jo aamusta ulos, jolloin ne ehtivät raikastua muun siivouksen ajan. Niitä kannattaa lisäksi tampata siellä ulkona, jolloin pölyt jäävät pihalle.

Samaan aikaan kun petivaatteet ovat tuulettumassa ulkona, suosittelee Juurikkala imuroimaan itse sängyn, jolloin siitäkin saadaan pois ylimääräiset pölyt.

Matot

Pakkanen ja lumi toimivat myös mattojen puhdistajina. Lumen pitäisi olla kuitenkin kuivaa puuterilunta, sillä mattojen ei ole oikeastaan tarkoitus kastua. Pakkastakin olisi hyvä olla paljon.

– Kun nämä ehdot täyttyvät, voi maton viedä jopa päiväksi puuterilumelle ja harjata sitten puhtaaksi. Kun matto pääsee näin jäätymään, ei sen puhdistukseen tarvita mitään aineita, vaan pelkkä harjaus riittää poistamaan liat.

Kirpakka pakkassää auttaa varmistamaan myös sen, ettei matto ime itseensä vettä. Mattoa ei myöskään kannata levittää suoraan lattialta lumihangelle, vaan antaa sen ensin viilentyä ulkolämpötilaan vaikka kuistilla.

– Jos matto on suoraan lattialta otettu, niin se saattaa sulattaa ympäriltään lunta ja kastella koko maton. Sen jälkeen mattoa on vaikea saada kuivaksi.

Juurikkalan mukaan maton pakkaspuhdistus toimii hellävaraisuutensa vuoksi myös esimerkiksi villamatoille, joiden peseminen kotikonstein on muuten varsin hankalaa.

Vuodevaatteet raikastuvat pakkassäällä.­

Vaatteet

Vuodevaatteiden lisäksi myös muut vaatteet raikastuvat pakkasessa.

– Tunkkaiselta haisevien vaatteiden pesuväliä voidaan pidentää siten, että niitä tuuletetaan ulkona, Juurikkala sanoo.

Hänen mukaansa vaatteiden raikastamiseen ei oikeastaan tarvita edes pakkasia, vaikkei niistä toki haittaakaan ole.

– Tuuletus ei tietenkään poista tahroja, mutta toimii vaatteille, jotka eivät ole vielä niin likaisia, että niitä tarvitsisi pestä.

Jos esimerkiksi paksuinta talvitakkia on vasta nyt kaivamassa esiin kaapin perukoilta, voi sen tunkkaisuutta vähentää laittamalla sen henkariin ja viemällä ulos roikkumaan.

Juurikkala ei osaa suoraan sanoa, kuinka kauan vaatteita kannattaisi ulkona tuulettaa. Se kun riippuu vaatteesta ja säästä. Muutama tunti saattaa kuitenkin jo riittää.

Pakastin

Pakastimen sulatus on myös perinteinen talvinen siivoustoimenpide. Jos pakkasta on suurin piirtein saman verran kuin pakastimessa, eli noin -18 astetta, voi pakastimen korit kantaa sellaisinaan ulos.

Vaikkei aivan näin kylmiin asteisiin päästäisikään, on Juurikkalan mukaan pienestäkin pakkasesta hyötyä.

– Tällöin pakasteet voi laittaa sanomalehdillä vuorattuun kylmälaukkuun ja laittaa siinä ulos. Vaikka pakasteet ovat kylmälaukussa, on se aina vielä parempi, jos laukun ulkopuolellakin on kylmää.

Juurikkala suosittelee suorittamaan sulatuksen kerran vuodessa ja nimenomaan talvella, eikä silloin, kun on pakastamassa kesän mansikoita.

– Sulatuksen tarpeen tajuaa silloin, kun pakastimeen alkaa kertyä lunta ja jäätä. Kaikkiin, varsinkin uudempiin pakastimiin niitä ei kuitenkaan välttämättä kerry, mutta se ei tarkoita sitä, ettei pakastinta tarvitsisi välillä sulattaa.

Sen lisäksi, että sulatuksen yhteydessä pakastimen saa puhdistettua, suosittelee Juurikkala samalla käymään läpi pakastimen sisällön. Vuoden alkupuolella kun kannattaa käyttää pois edellisen sadon pakasteet ja näin valmistautua tulevaan kesään ja sen uusiin herkkuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?