Aalto-maljakosta maksettiin 700 euroa – tästä syystä punainen on lasiesineiden kunkku

Julkaistu:

Lasi
Punainen on lasiesineissä haluttu ja kallis väri.
Sama esine, eri hinnat. Lahjaostoksilla voi huomata, että punaiset lasiesineet erottuvat joukosta paitsi rohkean värinsä, myös hintansa puolesta.

Toteutuneet kauppahinnat saavat hieraisemaan silmiä. Esimerkiksi huuto.netissä rubiininpunainen Aalto-maljakko erikoiserästä vuodelta 1998 on kaupattu yli 700 euron hintaan.

Kovia hintoja löytyy myös huutokaupoista. Huutokauppa Hagelstamilla rubiininpunainen vapaasti puumuottiin puhallettu Aalto-maljakko vuodelta 1998 on myyty vasarahintaan 400 euroa.


Punainen on ollut perinteisesti arvokkain väri, jonka suosio näkyy myös keräilijöiden keskuudessa. Erityishuomio kannattaa kiinnittää rubiininpunaiseen. Se on nimittäin erittäin haluttu väri.

Punaisen värin arvokkuus johtuu kalliista tuotantoprosessista. Esine joudutaan muista lasiesineistä poiketen polttamaan kertaalleen vielä valmiina lasiesineenä – ja juuri tässä poltossa esine saa punaisen värinsä.

Punaisessa lasiesineessä käytetään seleenin ja kadmiumsulfidin sekoitusta, mutta punaista väriä saadaan aikaiseksi myös muilla konsteilla, kuten lasuureilla. Se maalataan lasiesineen pintaan ja poltetaan sitten noin 500 asteessa.

Kalliimpi menetelmä on nimeltään verholasitekniikka. Kyseessä on kahdesta erivärisestä lasikerroksesta koostuva esine.

Joskus punaisen lasin valmistuksessa on käytetty myös kultakloridia. Tiettävästi värjäystekniikka ei ole kuitenkaan ollut käytössä Suomessa.

Lähteet: kysy.fi, Oliver Backman, Ullakon Aarteet, Tunnista kotisi arvotavarat 2017

Huuto.net ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt