He toteuttivat unelmansa, jättivät Suomen ja muuttivat auringon alle: ”Lähdimme tyhjän päälle”

Ilta-Sanomat kokosi yhteen vuoden suosituimmat muuttotarinat.

Mirva ja Heka ovat yksi suomalaispariskunnista, jotka kertoivat Ilta-Sanomille muutostaan ulkomaille vuoden 2017 aikana.

24.12.2017 18:09

Elämme vuoden pimeimpiä aikoja. Juuri näihin aikoihin monen mieli alkaa haikailla aurinkoisimmille seuduille.

Jotkut vievät haaveilun astetta pidemmälle ja pakkaavat laukkunsa. Ilta-Sanomat jututti vuoden aikana useita elämänmuutoksen tehneitä suomalaisia, jotka ovat toteuttaneet monien jakaman unelman: muuton pois Suomesta.

Keräsimme yhteen kolme suosittua muuttotarinaa tältä vuodelta.

1. Mirva ja Heka muuttivat Espanjaan

Joskus maailmalle voi viedä nopea päähänpisto. Näin kävi lahtelaisille Mirva ja Heka Kuukasjärvelle, jotka olivat aina haaveilleet ulkomailla asumisesta. Perheen kasvettua nuoruuden haaveet olivat lykkääntyneet kuin huomaamatta.

Vuonna 2016 tehty syyslomamatka Espanjaan muutti kaiken kuitenkin kertaheitolla.

– Päätimme siltä seisomalta muuttaa sinne. Muuttopäätös syntyi tyhjästä ja tyhjän päälle olimme menossa, Mirva Kuukasjärvi kertoi tammikuussa Ilta-Sanomille.

Muutto toteutettiin vauhdilla: perhe myi osan omaisuudestaan ja laittoi kodin vuokralle.

Mirva kertoi tammikuussa tehdyssä haastattelussa, että reissuun ei lähdetty romanttisin unelmin.

– Arki tulee vastaan sielläkin. Mutta on kiehtovaa hakea perspektiiviä elämään tätä kautta. Kokemusta ja kielitaitoa lähdemme etsimään, Mirva sanoo.

Syyskuussa annetussa haastattelussa Mirva kertoi, että elämä Espanjassa muistuttaa yllättävän paljon elämää kotimaassa. Heka löysi heti töitä ja pariskunta sopeutui hyvin Aurinkorannikon suomalaisyhteisöön.

– Kulttuurisokkia ei ole ollut, sillä periaatteessa täällä pystyy välttelemään espanjalaista kulttuuria. Muita suomalaisia ja ulkomaalaisia on alueella siinä määrin, Mirva muistuttaa.

Syyskuussa Mirva paljasti, että aika Espanjassa on käymässä vähiin, sillä perhe suunnittelee jo muuttoa takaisin Suomeen.

Rakkaasta kotimaasta osaa ikävöidä tiettyjä asioita: ihania sukulaisia, hiljaisuutta, turvallisuudentunnetta ja jopa kaikessa karuudessaan vaihtuvia vuodenaikoja.

Lue Hekan ja Mirvan tarina kokonaisuudessaan täältä!

2. Suomen pimeys masensi, turkulaispari lähti Suomesta valon luo

Yksi tuoreimmista muuttotarinoista on turkulaisen nuorenparin Sarah Thorsin ja Kevin Kluszewskin tarina.

Pari kertoi Me Naisten haastattelussa myyneensä koko elämänsä kotikirppiksellä. Irtaimiston myynnistä tulleella rahalla pari lähti Espanjan aurinkoon.

Muuton taustalla oli muun muassa Sarahin kaamosmasennus.

– Viime talvena sairastuin vaikeaan masennukseen, kesällä olo oli paljon parempi. Tarvitsen valoa ja lämpöä ollakseni onnellinen, Sarah kertoi marraskuussa.

Parin oli tarkoitus muuttaa pois Suomesta marraskuun lopussa. Miten Sarah ja Kevin tienaavat rahansa Espanjassa? Lue lisää tämän linkin kautta.

Lue Sarahin ja Kevinin tarina kokonaisuudessaan täältä!

3. Hollannista Suomeen

Helsingistä kotoisin olevan Christan ja hänen puolisonsa Alexin muuttotarina on täysin päinvastainen. Hollannissa asuneen parin suuri unelma oli nimittäin Suomeen muutto.

Elämä Amsterdamissa oli nimittäin muodostunut hankalaksi. Perheen kasvaessa kohtuuhintaisen ja isomman asunnon ostaminen olisi merkinnyt pitkiä työmatkoja.

Christa ja Alex päättivät siis muuttaa Suomeen.

Uusi koti ei löytynyt mistä tahansa, vaan keskeltä ei mitään, Yli-Siuruasta. Muutto tapahtui syyskuussa 2015. Vastassa oli piha, jossa pajukkoa kasvoi olkapäiden korkeudelle.

– Nyt olemme asuneet täällä puolitoista vuotta ja naapurit ovat edelleen yhtä ihania! Elämä alkaa hiljalleen asettua uomiinsa, Christa kertoi maaliskuussa tehdyssä haastattelussa.

Alex löysi uuden ammatin yrittäjänä. Yritys keskittyy eettisesti kasvatetun kaninlihan tuottamiseen.

Vaikka Suomeen muutto osoittautui hyväksi päätökseksi, ilman ongelmia se ei tapahtunut.

– Muutos oli valtava, kiireisestä kaupungin oravanpyörästä lähes pysähdyksiin, luonnon rauhaan ja hiljaisuuteen. Mutta tämä on sen arvoista, päivääkään emme vaihtaisi pois, Christa kertoi.

Lue Christan ja Alexin tarina kokonaisuudessaan täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?