20 neliön liikuteltava minitalo on neliöitään isompi – kuvat: sisälle mahtuu kaikki tarvittava

Porvoossa valmistettava Kontu-minitalo valmistetaan moduuleista.

Tältä näyttää minitalo Kontu. Moduulikotien raaka-aineena käytetään suomalaista massiivipuuta eli eli clt:tä.

Suomi tuntuu nyt olevan täynnä minikoteja. Saton 15,5 neliön StudioKodit valmistuivat marraskuussa Vantaalle ja tällä viikolla julkisuudessa kerrottiin 25 neliön minikoti-Kodasta, joka sijaitsee Nummelassa.

StudioKodissa on 15,5 neliötä ja parvi.

Minikoti Koda tuntuu avaralta korkean katon ja suurien ikkunoiden vuoksi.

Pienillä kodeilla on faninsa myös Yhdysvalloissa, joka tunnetaan toki myös isoista ok-taloistaan. Small house movement on minimalismia kannattava liike, joka on lähtöisin Yhdysvalloista.

Pientaloliike on innostanut myös suomalaisia. Ilta-Sanomat on kertonut muun muassa filosofi ja yrittäjä Henri Lokin liikuteltavasta minitalosta, jonka hän rakensi 5000 eurolla. Lokin mielestä pikkukodin rakentaminen oli myös matka itseen. Se vapautti hänet oravanpyörästä ja taloudellisista paineista.

Todellinen minitalo

Carpe Team Oy:n Kari Karjalaisen mukaan pientaloliike kiinnostaa niitä suomalaisia, jotka eivät halua asua suuren tavaramäärän keskellä kerrostalossa, vaan haaveilevat omasta pihasta ja kaipaavat ympärilleen luontoa.

Moduulitalo on laajenenttavissa tarpeen mukaan. Pienimmillään Kontu-minitalot ovat 20 neliön kokoisia.

Tällaisia, siirreltäviä minitaloja valmistaa myös Carpe Team Oy. Pienimmillään Porvoossa valmistuvat Kontu-minitalot ovat 20 neliön kokoisia. Kontu valmistetaan moduuleista, joita voi yhdistellä toisiinsa. Kodin kokoa voi siis kasvattaa myös myöhemmin.

Pieneen kotiin mahtuu myös pieni keittonurkkaus.

Karjalainen kertoo Ilta-Sanomille, että ympärivuotiseen asumiseen niitä ovat hankkineet esimerkiksi opiskelijat, jotka ovat halunneet ensimmäiseksi kodikseen pienemmän talon. Minitaloja käytetään myös pihataloina, siirtolapuutarhana, vapaa-ajantalona, saunamökkinä tai myynti- ja toimistotiloina.

Moduulikotien raaka-aineena käytetään suomalaista massiivipuuta eli eli clt:tä.

– Näiden etu muihin verrattuna on, että nämä tehdään hallitiloissa, sateelta suojattuna. Käyttökuntoon laittaminen tontilla kestää vain päivän tai kaksi. Loppupäässä olevat työvaiheet, kuten sähkökytkennät, ovat vähäisiä, Karjalainen sanoo.

Kaikki eivät halua asua suuren tavaramäärän keskellä kerrostalossa. Moni haaveilee omasta pihasta ja kaipaa ympärilleen luontoa.

Mutta mitä pikkukotiin oikein mahtuu? Karjalaisen mukaan kaikki tarvittava, kuten kylpyhuone pesukoneineen ja suihkukaappeineen sekä pieni keittonurkkaus. Näppärän asumisen mahdollistaa 7–8 neliön parvi ja omanlaisensa kalusteet, kuten päivän ajaksi pois nostettavat nostosängyt.

Kestävä ja jämäkkä clt-runko kestää myös liikuttelua.

– Tämän voi siis jatkossa siirtää kuorma-autolla vaikka ulkomaille saakka, Karjalainen lupaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?